З'явився документ, який ставить під загрозу майбутнє озера у Снопківському парку

1635 0
Тут може постати «стіна» з чотирьох зблокованих двоповерхових будинків.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Управління екології та природних ресурсів ЛМР скерувало зауваження до розробника паспорту водойми на вул. Бучми, аби провести повторний замір та уточнити площу озера. Попередній паспорт, який розробило ДП «Укрнаукагеоцентр» з Полтави, показує зменшену площу озера – із 0,14 га до 0,08 га. Про це повідомила керівниця управління Олександра Сладкова.

Читайте також: Суд скасував штраф забудовнику, що зводить котеджі у межах захисної смуги озера у Снопківському парку 

За її словами, у 2020 році управління екології підписало угоду з переможцем закупівель на розробку паспортів 54 водойм. Переможець торгів, ДП «Укрнаукагеоцентр» з Полтави, наприкінці 2021 надіслав більшу частину розроблених паспортів. Експертизу вони пройшли наразі лише в Києві.

У суді по забудові забудовник надав копію цього паспорту, і там озеро зменшене до 0,08 га, хоча мешканці робили заміри площі поверхні як 0,14 га. За меншої площі, пояснює Олександра Сладкова, межі озера відсуваються далі від плями забудови, і це означає, що потрібні забудовнику 25 метрів до будови є.

Вона наголошує, що законодавство забороняє нове будівництво в прибережно-захисній смузі, а некоректно визначена площа озера може дозволити забудовнику втрутитись у 25-метрову прибережно-захисну смугу, що поставить під загрозу майбутнє озера.

«Ми приймемо і оплатимо лише паспорт, що відповідатиме дійсній ситуації. Якщо розробник наполягає на тому, що нормальний рівень водойми можна буде заміряти лише в травні-червні, то ми почекаємо. А наразі скеровуємо зауваження і вимогу уточнити виміри і переробити паспорт. В цілому, розробник міг помилитись і випадково. Адже далеко від Львова міг керуватися площею, зазначеною в паспорті 2012 року. Там площа озера складала 0,07 га. Тоді озеро було вкрай захаращене. Кілька років тому мешканці об‘єдналися і почистили озеро, оновили систему переливу», – зазначила керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Читайте також: Вперше в історії. Міндовкілля погодило розширення території парку у Львові на 11 гектарів

Нагадаємо, що на краю парку Снопківський, на вулиці Кримській,57, біля місцевого ставка розпочалося будівництво чотирьох спарених котеджів. Мешканці, які живуть неподалік, оскаржують це рішення. У серпні 2020 року відбулася перевірка Держекоінспекції, яка провела заміри і виявила порушення, оскільки забудова заходила на захисну смугу водойми, яка має становити 25 м, та наклала штраф. Однак суд скасував постанову щодо накладення штрафу на забудовника.

Уповноважений від власниці земельної ділянки Роман Гумен наголосив, що ділянку купили ще у 2017 році і отримали документи на будівництво чотирьох спарених будинків, висотою до 9 метрів. На питання, чому до озера не витримали відстані, він пояснив, що від дзеркала озера до крайнього будинку є 22 метри і слід рахувати відстань до будинку, а не до паркану.

Він також зазначив, що вони говорили з мешканцями про виготовлення проєкту благоустрою озера і готові в це інвестувати кошти. Представник власниці ділянки також відкинув звинувачення, що тут буде паркінг, пояснивши, що за проєктом передбачені лише 4 гаражі біля самих котеджів. 

Тоді біля озера поставили блоки, щоб не було можливостей заїзду будівельної техніки до озера.

Детальніше про ситуацію із забудовою біля озера читайте тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!