Чому нам потрібно змінити підхід до англійської

1507 0
У 2019 році МОН схвалив Концепцію розвитку англійської мови в університетах, її треба просто реалізувати.
Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Англійська мова може отримати статус мови ділового спілкування в Україні. Уряд зараз обговорює можливість реалізації такої ініціативи, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Віцепрезидент із бакалаврських програм Київської школи економіки, ексзаступник міністра освіти та науки України Єгор Стадний вважає, що в Україні добре було б мати рівень володіння англійською, як, наприклад, у Нідерландах. Для цього потрібно, зокрема, розвивати англійську мову в університетах.

Читайте також: Англійській в Україні планують надати статус мови ділового спілкування

Я не зміг зрозуміти, що дасть статус мови ділового спілкування англійській мові. Цей статус десь визначений? Але було би непогано нам мати рівень володіння англійською, як, наприклад, в Польщі, а ще краще, як в Нідерландах (найвищий серед неангломовних країн).

У мене є гіпотеза, що пересічно свій найкращий рівень володіння англійською мовою українці мають після школи, а далі цей рівень часто падає. Так-так, я розумію, що після школи не все ок, говоріння не надто розвинуте, а на ЗНО текст на 150 слів без помилок напише лише 10% учасників, розумію, що по суті той рівень найчастіше досягається завдяки тому, що у частини батьків є гроші на підручники та репетиторів. Але як мені здається, навіть цей рівень ми потім втрачаємо.

Якщо ми не йдемо в університет, вивчення англійської у нас фактично закінчується (часто для тих, хто не пішов, воно і не починалось, грубо кажучи). А якщо йдемо в університет, то там часто нас зустріне англійська з розряду шкільної, яка буде протягом 1-ого, максимум 2-ого курсів (зараз кілька універів почали давати англійську і на 3-4 курсах - молодці). Після чого ми повністю виходимо з ужитку англійської мови в нашому житті. І треба розуміти, що цей ужиток був у нас штучний, у строго відведений час занять, без прикладного професійного чи побутового застосування.

У 2019 році МОН схвалив Концепцію розвитку англійської мови в університетах, вона справді ретельно складена, її треба просто реалізувати, як на центральному рівні, так і в самих університетах. До речі, в концепції є такий розділ «викладання фахових дисциплін (освітньої програми) англійською мовою». Мрію, щоб відчутна частина програм рівня магістра в українських університетах була англомовною.

А що в школах відбувається з англійською? Я знаю, що НУШ приніс Quick minds в початкову школу, але чи далі в базову та старшу школу потрапили якісь гарні підручники потрапили в закупівлі. Знаю, що був прогресивний проект підготовки вчителів англійської з British Council, його би масштабувати. І цікаво, чи можна зараз онлайн залучати більше носіїв мови як з Peace Corps і масштабувати GoGlobal.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!