Свобода проти страху? Чому важливо не дати зам'яти справу Наталі Тріли

4887 1
Чому вільна молодь вимагає прозорого розслідування справи про загибель львів'янки і чому це розслідування має стати справою честі для поліції.
ГУ НП у Львівській області

ГУ НП у Львівській області

Молоде вільне заможне покоління проти старого багатого олігархату. Коса на камінь...Так я бачу ситуацію. Або хочу бачити і вірити. Українська ІТ-спільнота, а це 15 000 осіб, розпочала свою боротьбу за чесне, прозоре розслідування резонансного ДТП за участі Мерседеса Петра Диміського. Наталя Тріла працювала в ІТ-компанії. Для її колег принципово встановити істину: хто ж був за кермом автомобіля, який влетів в Опель Наталі, і вбив її...

Учора колеги Наталі Роман Гапачило, Андрій Татусько та її двоюрідний брат Степан Мацевко зустрічалися при телекамерах із начальником слідчого управління Миколою Самарчуком. Колеги загиблої вимагають прозорості і сумлінного розслідування. І систематичної звітності. домовилися, що поліція робить все можливе у розслідуванні і регулярно інформує громадськість про хід справи. Із врахуваням таємниці слідства, звісно. В разі невиконання вимог ІТ-спільта обіцяє акції протесту.
Коротко з того, що розповіла поліція. 
Опитали слідчі Димінського. Він не заперечує, що був на місці. Але стверджує, що знаходився в позашляховику «Лексус». Травм на обличчі поліція не побачила. Бізнесмен погодився пройти судово-медичну експертизу. 
Андрій Борщ під арештом в СІЗО і показів не дає (зідно ст 63 КУ). Матеріали з біослідами (подушку безпеки та ін) на генетичну експертизу скерувуали до Києва. Свідків, які бачили б мить пересідання з «Мерса» в «Лексус» так і не знайшлося. Хоча, брат загиблої стверджує, що такі є, але бояться помсти Димінського. Поліція просить не боятися і обіцяє програму захисту свідків.
То ж, питаня актуальне і відкрите: ХТО БАЧИВ? при чому поліція просить зголоситися усіх, хто взагалі БУВ на місці ДТП, до, під час і після. Бо те, що комусь видається не сутєвим, може виявитися ключовим елементом у слідстві.

В Україні склався такий стереотип, що в принципі можна купити собі безкарність. Це стосується не лише Димінського, а й всіх заможних людей, які можуть грішми чи становищем впливати на правоохоронні органи. У даному випадку це справа честі для поліції – розслідувати цей випадок без оцього впливу, вміти з-під того впливу вийти.

Все таки ДТП сталося з вини водія, який сидів за кермом автівкою Димінського. Це уже встановлено. Він стверджує, що перебував позаду, в іншому автомобілі – «Лексусі». Але чому він не дочекався поліції, адже це його автівка. Звичайна лінійна логіка  каже нам, що власник автомобіля мав би залишитися на місці ДТП, навіть якщо він не був за кермом, і дочекатися поліції.  Те, що його там не було, дуже дивно виглядає. Він досі не зробив жодної заяви. Не знаю, може є, але я не бачила.

Ми мали телефон його секретарки та в приймальню. Дзвонимо, вона обурюється, що телефонують на її мобільний номер і каже дзвонити в приймальню. Набираємо цей номер, але слухавку вже ніхто не піднімає.Тоді ми з колегами їдемо до нього в офіс. Ми ж не будемо стояти в нього під брамою, нам потрібно ж якось висвітлити позицію іншої сторони.

Секретарка каже дзвонити в прес-службу, але вона не знає, де це. Радить питати в адвокатів, але контактів вона також не має. Це така закритість за десятьма стінами, хоча це він мав би бути зацікавленим, щоби щось сказати суспільству. Але очевидно, це така впевненість у собі, зухвалість… Байдуже людині до суспільства.

Оригінал


Читайте також:
23 Серпня, 2017 07:10
Yurko Не вмієте писати - попросіть когось це зробити. Набір слів.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!