фото: antikor.com.ua

фото: antikor.com.ua

Футболіст, активістка, лікар. Хто балотується в Шевченківському і Личаківському районах

6149 0
Tvoemisto.tv продовжує знайомити читачів із кандидатами в народні депутати в мажоритарних округах Львова. Останній — 118-й виборчий округ — охоплює частину Личаківського і Шевченківського районів міста, а також Пустомитівський район.

У 118 окрузі ЦВК зареєструвала 11 кандидатів, деякі з яких вже не вперше балотуються. Троє з них — жінки. Tvoemisto.tv пропонує львів’янам познайомитися з ними ближче.

Зазначимо, що депутати, які змагаються у мажоритарних округах, мають сплатити заставу у розмірі 41 730 грн. Гроші повертаються лише до переможця. З їхніми виборчими програмами можна ознайомитись у відповідному розділі на сайті ЦВК за посиланням.

Типовий солончанин

Кандидат у 118-му окрузі від партії Ігоря Смешка «Сила і честь» — 41-річний безпартійний перший заступник сільського голови Солонки Андрій Жиравецький.

Має дві вищі освіти — право і менеджмент вивчав у Східноєвропейському університеті економіки і менеджменту, а у «Львівській політехніці» вивчився на інженера-будівельника.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

Кілька каденцій є депутатом Солонківської сільради. Раніше мав бізнес — СТО, але у 2010 закрив його, хоча майно станції Андрій Жиравецький декларував ще за минулий, 2018, рік.

На сайті Солонківської сільради зазначено, що і туди Андрій Жиравецький потрапив як безпартійний самовисуванець. Приблизно 7 років тому у Солонківській сільраді виник скандал навколо землі, що її нібито роздавали зовсім немісцевим мешканцям, які стоять в черзі роками. У 2018 році земля села за кілька кілометрів від Львова так само не давала спокою багатьом сучасним «калиткам».

За 2018 рік Андрій Жиравецький з дружиною задекларував два будинки та шість земельних ділянок у Солонці, а також СТО. Наталія Жиравецька є власницею будинку біля озера Задорожнє у Миколаївському районі Львівщини та квартири у Києві. Ще сім’я задекларувала чотири автівки — від Мерседеса 1987 року до Форда 2013 року.

Активістка

35-річна безпартійна Галина Васильченко у 118-му окрузі висунута партією «Голос». Ще донедавна вона була членкинею Української Галицької партії та головою львівського осередку партії. У 2015 році кандидувала до Львівської міської та обласної рад від УГП, але не пройшла.

Має дві вищі освіти, вивчала англійську у Premier London College. Також вчилась у Львівській бізнес-школі, Інституті лідерства та управління УКУ і у Вищій політичній школі центру «Ейдос». Членкиня двох громадських організацій — «Кращий Сихів» та «ІМЕД».

Авторка двох проектів-переможців Громадського бюджету 2016 та 2018 років. 

Читайте також: Хто більше любить Україну? Як Порошенко і Вакарчук одночасно агітували у Львові. Репортаж

Окрім громадської діяльності, Галина Васильченка працює в ПП «Корбіз», що торгує чорними та кольоровими металами. Раніше вона деякий час працювала у Львівській міськраді у відділі інвестицій та проектів.

За 2017 рік Галина Васильченко задекларувала дві квартири і гараж у Львові, її чоловік — кілька квартир у Мостиськах, кілька земельних ділянок і торговий кіоск там же. Також подружжя має землю у Долинському районі Івано-Франківщини та дві автівки — 2006 і 2016 років випуску.

Вічний кандидат

Аграрна партія України з Михайлом Поплавським на чолі та з Олегом Винником на сцені висунула у 118-му окрузі 38-річного безпартійного мешканця Солонки Юрія Вуя.

Він керує у Солонці ТзОВ «Бік Марк», що займається діяльністю у правовій сфері, а також ремонтними роботами. За даними Youcontrol, він ще є керівником або засновником низки будівельних компаній, зареєстрованих у Галицькому районі Львова на вул. Чайковського. Також він засновник ГО «Центр протидії корупції в українській державі».

У 2012 та у 2014 роках Юрій Вуй вже намагався потрапити у Верховну Раду самовисуванцем, але безуспішно. Відтоді про нього лишилось хіба кілька згадок на просторах інтернету, адже кандидат Юрій Вуй навіть звертався до поліції, бо на нього, буцімто, тиснули політичні конкуренти і навіть погрожували вбивством.

Обласна депутатка

30-річна безпартійна Уляна Дорош висунута у 118-му окрузі партією «Громадянська позиція». Зараз вона є депутаткою ЛОР від цієї партії та очолює однойменну фракцію.

Вдова військового Тараса Дороша, який загинув в зоні АТО від кулі снайпера у січні 2015 року. Працює в департаменті соціального захисту ЛОДА. Під час минулих місцевих виборів балотувалась до ЛМР та ЛОР від «Громадянської позиції».

Читайте також: Депутати, вартовий та орлиця. Хто балотується у Залізничному і Шевченківському районах

За 2018 рік Уляна Дорош задекларувала земельну ділянку у Сопошині на Жовківщині, у Сороках-Львівських на Пустомитівщині, власницею яких стала у 2016 і 2017 році, одну недобудовану квартиру у Львові та ще одну, що є у власності третьої особи. Також кандидатка має автівку Ауді 2012 року випуску, придбану торік. Зарплата Уляни Дорош за рік становила 295 тис. грн, матеріальна допомога — ще тисячу гривень. Окрім того, вона має 5 тис. доларів.

Військовий лікар

«Самопоміч» у 118-му окрузі висунула 45-річного безпартійного військового медика Тараса Кльофу. Окрім участі в миротворчих операціях під егідою ООН в Іраку, як пише Вікіпедія, він брав участь в евакуації поранених у зоні ООС. Зараз Тарас Кльофа працює у військовому госпіталі у Львові. Має орден Данила Галицького.

Депутат ЛМР, куди потрапив за підтримки «Самопомочі». Він зробив лише кілька депутатських запитів, усі вони стосувались дитячих, спортивних і шкільних майданчиків.

За 2018 рік Тарас Кльофа подав декларацію як кандидат у народні депутати (чого не зробили багато його колег-кандидатів), задекларувавши квартиру і гараж у Львові, земельну ділянку на Мостищині та автомобіль Mazda 2008 року випуску. Також він має 385 тис. грн готівкою.

Andrey

35-річний безпартійний Орест Косик із Солонки самовисунувся у кандидати до Верховної Ради. Раніше балотувався лише у депутати Солонківської сільради — у 2017 році.

Кандидат агітує за себе у Фейсбуці, де в адресі його профілю написано «andrey.andreevich», друкує агітпродукцію та має бізнес. За даними Youcontrol, він ФОП, що займається роздрібною торгівлею залізними виробами і будматеріалами. Це магазин Furor у Солонці.

Вчився в ЛНУ імені Івана Франка.

Свобідний

ВО «Свобода» у 118-му окрузі висунула свого партійця із 16-річним досвідом 36-річного Любомира Мельничука.

Зараз він очолює міську організацію партії, а в минулому — у 2010-2015 роках — був депутатом ЛМР від цієї політсили і протягом останнього року каденції очолював фракцію. У цей час Любомир Мельничук також працював юристом — закінчив юридичний факультет університету внутрішніх справ і часто представляв ВО «Свобода» у судах. Втім, чим він заробляє гроші зараз — невідомо. За даними журналістів, зарплату йому платять у ВО «Свобода». У базі Youcontrol є дані про ФОП Мельничука Любомира Анатолійовича з КВЕДом «Діяльність агентств нерухомості», але підприємство проіснувало із 2008 до 2014 року.

Кілька разів — у 2012 та 2014 роках — Любомир Мельничук намагався влаштуватись на роботу у Верховну Раду за списком від ВО «Свобода», та не пройшов. У 2015-му він також балотувався в обласну раду за мажоритаркою з тим же результатом.

Місторозбудовник

Ще один кандидат у 118-му окрузі — 57-річний безпартійний самовисуванець Андрій Павлів. Із усіх Андріїв Павлівих у Львові це саме той, який 8 років очолював департамент містобудування ЛМР, а у 2015 році написав заяву на звільнення, бо раптом захотів повернутись до наукової роботи. До міськради і після неї Андрій Павлів займався історією дизайну в НУ «Львівська політехніка».

У 1994-му році заснував архітектурну фірму «Зелемінь». Зараз вона досить відома у Львові, а керує нею Олександра Павлів, дружина кандидата. Журналісти свого часу дивувались, як офтальмологиня, яка до того ж оперує, може керувати архітектурним бізнесом, та, вочевидь, їй це вдалось. Також журналісти казали, що в Андрія Павліва щось не чисто з Генпланом Львова. Тим часом його син — Марко-Петро — керує фірмою «Зелемінь-Арт».

Зелено-білий

Партія «Слуга народу» у 118-му окрузі висунула футболіста, ексгравця збірної України та ФК «Карпати» 34-річного безпартійного Артема Федецького. Зараз, за даними ЦВК, Артем Федецький безробітний і живе в селі біля Луцька.

Читайте також: Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується у Галицькому і Франківському районах

Раніше Артем Федецький у політиці помічений не був. Львів’янам він найбільше запам’ятався тим, що у 2010 році в матчі проти турецького «Галатасараю», коли «Карпати» були у меншості, у додаткові хвилини другого тайму забив гол, що вивів львівську команду в груповий етап Ліги Європи — уперше і наразі востаннє за час існування клубу.

Дружина Артема Федецького Юлія — луцька дизайнерка одягу, від минулого року завойовує київських модниць. Також її колекції показували в Мілані.

Повелителька гадів

Ще одна кандидатка-самовисуванка у 118-му окрузі — це 38-річна безпартійна підприємиця із Солонки Ірина Юськевич, яка разом із чоловіком у 2017 році заснувала фермерське господарство «Західний равлик». Цього року подружжя почало розводити для ресторанів змій.

Ірина Юськевич закінчила ЛНУ імені Івана Франка. Вона одна з дуже небагатьох кандидатів, хто подав декларацію про доходи саме як кандидатка в нардепи. Так, за 2018 рік вона задекларувала у співвласності з чоловіком будинок і землю у Солонці, квартиру у Львові, що належить третій особі. Ірина Юськевич має дві автівки — Opel і Nissan 2008 і 2014 років випуску відповідно, а її чоловік Іван Юськевич — Mercedes 2011 року. Також вона задекларувала понад 1,4 млн грн, зарплату, пенсію і дохід від підприємництва. Окрім того, Ірина Юськевич разом з чоловіком працює у його фірмі «Комплекс буд», що займається виготовленням виробів із бетону.

Бізнесмен

57-річного безпартійного самовисуванця Богдана Дубневича у Львові знають усі, не лише мешканці 118-го округу. Зараз він — нардеп від БПП «Солідарність», обраний по мажоритарці у 2014 році.

У 2002 році він ішов у Раду самовисуванцем, але безуспішно. Був також депутатом ЛОР від партії «Відродження», а починав політичний шлях із депутата Пустомитівської райради від БЮТ. Закінчив взуттєве училище, а згодом вивчав зовнішньоекономічну діяльність у «Львівській політехніці».

Під час нинішньої кампанії Богдан Дубневич, зокрема, піариться на тому, що у кількох львівських школах будуть нові спорткомплекси, гроші на які виділять з міського бюджету Львова. Загалом це така «фішка» кандидата вже багато років.

Богдан Дубневич із братом Ярославом Дубневичем давно займається бізнесом. Їхній концерн «КРТ» часто зринає у повідомленнях ДБР або СБУ. Так само Дубневичі згадуються у повідомленнях про махінації на ТЕЦ. Також вони активно вклались в нерухомість і мають понад шість десятків квартир у Львові та пару десятків будинків.

Із законотворчою діяльністю Богдана Дубневича можна ознайомитись на сайті Верховної Ради. Свого часу він голосував на користь колег Євгена Дейдея, Борислава Розенблата, Андрія Лозового та Максима Полякова. Також нардепа звинувачували у кнопкодавстві. Окрім того, його бізнес активно бере участь у державних закупівлях. Ще про нього часто пишуть розслідувачі.

Свого часу Богдан Дубневич похвалився вправністю у мисливстві, що викликало скандал та осуд. Втім, на нього це не впливає.

Із декларацією Богдана Дубневича можна ознайомитись на сайті НАЗК, оскільки перерахувати всі його маєтки до виборів можна і не встигнути.

Олександра Бодняк

Інфографіка Марії Стахів

Підготовлено в межах проекту «Свідомі вибори» за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди автора не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government».

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!