Фото: Уніан

Фото: Уніан

Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується в Галицькому і Франківському районах Львова

9045 0
Tvoemisto.tv продовжує знайомити читачів із кандидатами в народні депутати в мажоритарних округах Львівщини. Третій на черзі — 117 виборчий округ Львова, що охоплює Галицький, Франківський і частину Шевченківського району.

У 117 окрузі ЦВК зареєструвала 15 кандидатів, деякі з яких вже не вперше балотуються. Вісьмох кандидатів висунули політичні сили, решта — самовисуванці і самовисуванки. Tvoemisto.tv пропонує львів’янам познайомитися з усіма кандидатами 117 округу ближче.

З програмами кандидатів можна ознайомитись тут. Зазначимо, що депутати, які змагаються у мажоритарних округах, мають сплатити заставу у розмірі 41 730 грн. Гроші повертаються лише до переможця.

Патріот

Партія «Патріот» висунула кандидатом у 117-му виборчому окрузі 42-річного партійця Руслана Галайка. Він має середню спеціальну освіту, зараз тимчасово не працює. Втім, на сайті партії Миколи Голомші, за списком якої до Ради також балотується Іво Бобул, про Руслана Галайка немає жодної інформації.

Вільний

69-річний член ВО «Свобода» Юрій Зірченко у 117-му окрузі кандидатом висунув себе сам. Він був багаторічним заступником голови Львівської обласної спілки політв’язнів України, також неодноразово балотувався у ради різних рівнів. За даними «Чесно», у 2006 році Юрій Зірченко ішов до ЛМР за списками УРП «Собор», але депутатом не став. Втім, на наступних виборах — у 2010 році — став депутатом ЛОР від ВО «Свобода». У 2007 і в 2012 роках він балотувався до ВРУ — так само від «Свободи». Востаннє, за даними «Опори», він Юрій Зірченко був №118 у списку партії.

Доктор

Ще один самовисуванець у 117-му окрузі — безпартійний 37-річний викладач кафедри політології та міжнародних відносин НУ «Львівська політехніка» Іван Матковський. Закінчив Дрогобицький педуніверситет, а пізніше здобув ступінь доктора філософії у Вармінсько-Мазурському університеті. Додамо, перед виборами у Фейсбуці перед ім’ям і прізвищем Івана Матковського був припис «доктор».

У львівських наукових колах Іван Матковський відомий дослідженнями родини Шептицьких. Так, торік він видав першу біографію Блаженного священномученика Климентія Шептицького. Також Іван Матковський досліджував українсько-польські стосунки. За даними Youcontrol, він є керівником ГО «Українські літературні джерела», зареєстрованої в Дрогобичі, а також співзасновником благодійного фонду «Сас» і заступником керівника науково-культурологічного товариства «Бойківщина».

Читайте також: Депутати, вартовий, орлиця. Хто балотується у Залізничному та Шевченківському районах Львова

Щодо політичного життя, то, за даними «Чесно» Матковський балотувався у народні депутати у 2014 році від партії «Народний фронт» у 121-му виборчому окрузі (Дрогобич). А перед тим був помічником та довіреною особою нардепа Ігоря Васюника, а у 2005 році — співзасновником Дрогобицької міської організації партії «Сильна Україна», що припинила своє існування наприкінці 2012 року.

Окрім того, Іван Матковський був депутатом Дрогобицької районної ради 6-го скликання (фракція «Фронт змін») і членом партії «Народний фронт», а згодом — головою Львівського міського осередку партії «Народний фронт».

Футзаліст

Наступний самовисуванець у 117-му окрузі — 26-річний Михайло Мицак. У його біографії, поданій до ЦВК, вказано, що кандидат — юрисконсульт, працює у ТОВ «Галицький логістичний центр». Михайло Мицак також є членом партії «Разом сила», засновником якої є Олег Ярошевич — головний ініціатор акцій власників «євроблях», голова ГО «Авто євро сила».

За даними ЗМІ, Михайло Мицак є старшим сином Богдана Мицака — ексочільника колишнього управління УДАІ у Львові, якого громада Львова змусила написати заяву на звільнення у 2014 році. Про це ж можуть свідчити і дані з Фейсбуку Михайла та Богдана Мицака, а також дружини останнього — Оксани. Оксана Мицак — підприємиця, власниця готельного комплексу «Батьківський двір».

Про Михайла Мицака три роки тому писали, що він збив патрульного, був тверезим, але поводився агресивно.

Окрім того, Михайло Мицак є футзалістом і грає за команду «Максимус», яку також очолює. Торік його дискваліфікували за хуліганську поведінку.

Захисниця українського

Лариса Ніцой — 50-річна безпартійна висуванка партії «Народний рух України» у 117-му окрузі. В автобіографії кандидатки вказано, що вона — голова правління ПрАТ «Кіровоградрибгосп». Втім, українцям вона більше відома як дитяча письменниця. 2012 року Лариса Ніцой ініціювала щорічне святкування в Україні Всесвітнього дня письменника, була організаторкою Всеукраїнського руху «Дорослі читають дітям», Всеукраїнської акції «Почитай мені, татку!».

Лариса Ніцой є членом Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя при Міністерстві культури і долучалась до розробки Закону про мову. Тоді її пропозиції називали провокаціями, а її саму порівнювали зі «свободівкою» Іриною Фаріон. Так само вона була незадоволена квотами на українському радіо і телебаченні.

На своїй сторінці у Фейсбук Лариса Ніцой пише, що «Йде захищати все українське», а також робить багато критичних дописів — і про Міносвіти, і про львів’ян, які не ходять в театр, тощо.

Щодо політичної діяльності, то Лариса Ніцой була помічницею нардепа 4-го скликання від «Нашої України» Михайла Косіва, а у ВРУ 6-го скликання — помічницею Ігоря Гриніва, який від Віктора Ющенка перейшов до Юлії Тимошенко. Окрім того, у 2006 році вона сама була кандидаткою в парламент за списком Пора-ПРП, але не пройшла.

А от чоловік Лариси Ніцой Андрій балотувався до Верховної Ради аж 5 разів — один раз від НРУ, а решту — у компанії Віктора Ющенка. Він також був помічником нардепа Михайла Косіва.

Інженер

Віктор Пілат — 37-річний безпартійний самовисуванець у 117-му окрузі. За даними автобіографії, живе у Городку, працює головним інженером у ТзОВ «Екопавер», що займається, зокрема, виробництвом індивідуальних теплових пунктів для багатоповерхівок. Підприємство також працює на балтійські країни та білоруський ринок. За даними Youcontrol, він є також засновником кількох інших компаній — «Біопавер», «Датапавер». У політичній діяльності раніше помічений не був.

У 2018 році кандидат задекларував дві квартири у Львові, а його дружина — одну велику квартиру і дачний будинок у Білорусі. Також Віктор Пілат володіє трьома дорогими годинниками, а його дружина — «Опелем» 2005 року випуску. Зароблені кошти зберігає на депозитах, дивіденди з яких також задекларував.

Сенатор

51-річний безпартійний львівський підприємець Ярослав Рущишин у 117-му окрузі висунутий партією Святослава Вакарчука «Голос». Має вищі освіти у галузі економіки, права та бізнес-адміністрування.

На початку 1990-х Ярослав Рущишин був активним учасником Студентського братства Львівщини та одним з організаторів Революції на граніті. Також він — співзасновник Мистецького об’єднання «Дзиґа». Був головою Комітету підприємців Львівщини. Співзасновник Львівської бізнес школи LVBS, почесний сенатор УКУ.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

Ярослав Рущишин є засновником та директором ВАТ «Троттола» — мережі швейних фабрик у Західній Україні, що шиють одяг для відомих брендів. У 2006 році балотувався до Верховної Ради від блоку «Наша Україна» (за списком), але не пройшов. У 2006-2010 рр. він був депутатом Львівської облради. З 2006 року Ярослав Рущишин є членом колегії ЛОДА від підприємців. У травні 2019 року отримав Орден за заслуги ІІ ступеня. До реєстрації кандидатом у депутати був членом наглядової ради аналітично-адвокаційного центру Центр UA, проте зараз його членство призупинене.

Активіст

Остап Стахів — 34-річний безпартійний самовисуванець у 117-му окрузі. У відеозверненні до виборців на своїй сторінці у Фейсбуку каже, що допомагатиме тим, у кого хочуть відібрати останнє житло, та допоможе пенсіонерам заповнювати документи.

У Львові Остап Стахів відомий передусім як керівник ГО «Ідея нації», що заснував разом із батьком Василем Стахівим та дядьком — бандуристом, народним артистом Остапом Стахівим. Організація має осередки у Тернопільській, Закарпатській областях, у Києві тощо, але основну діяльність — різноманітні пікети та акції протесту — проводить у Львові.

Також, за даними Youcontrol, Остап Стахів є керівником ГО «Народне телебачення», ГО «Ідея-хаб» та ГО «Асоціація підприємців Львівщини». Свого часу був керівником львівського міського осередку Української партії, регіональним координатором руху «Чесно» у Львові. Зараз працює у створеній разом з Олександром Шебеком компанії «Добра ідея», основним видом діяльності якої є консультування з питань комерційної діяльності та керування.

ГО «Ідея нації» на початках мала яскраве націоналістичне забарвлення. Колись Остап Стахів розповідав, хто може бути українцем, та казав, що в паспорти потрібно повернути графу «національність». Організація переважно проводила і проводить пікети, наприклад, проти затримання активіста, обвинуваченого у хабарництві, проти забудови на проспекті Чорновола, проти Сихівської районної адміністрації, ДП «Укрспирт» тощо. Свого часу Остапа Стахіва назвали псевдоактивістом, звинуватили в організації пікетів на замовлення та кинули в смітник.

Читайте також: Які ризики несуть вибори у Верховну Раду за старою виборчою системою. Приклад Львова

Остап Стахів давно намагається потрапити у велику політику. Так, у 2007 році він був членом ВО «Свобода» і №158 у списку партії на парламентських виборах, але його реєстрацію кандидатом скасували через неповні дані в автобіогрфії. Згодом Остап Стахів вже намагався потрапити в парламент самостійно — у 2014-му році по мажоритарці. А у 2015 році був кандидатом на посаду міського голови Винників від УРП.

Юрист

Ще один самовисуванець у 117-му окрузі — 41-річний безпартійний юрист Юрій Стех. Кандидат має вищу освіту в галузі права та психології, стажувався у судах, а з 2009 року є засновником, адвокатом та керуючим партнером компанії «Авелекс».

У політиці Юрій Стех раніше помічений не був. На своїй сторінці у Фейсбук виклав відео, в якому розповідає, як вирішити проблему з «євробляхами» так, щоб всім було добре, і про те, як отримувати в Україні по 2-3 врожаї на рік.

Досвідчений

Партія Анатолія Гриценка «Громадянська позиція» у 11-му окрузі висунула 54-річного безпартійного Тараса Стецьківа — досвідченого політика, який вже був народним депутатом кількох скликань.

У 1986 році Тарас Стецьків закінчив історичний факультет львівського університету, потім працював вчителем історії, музейником. Наприкінці 80-х був секретарем і членом «Товариства Лева», членом президії Львівської крайової ради Руху. У 90-х подався у політику. Був депутатом Верховної Ради перших чотирьох скликань і 6-го скликання. Також балотувався від Народно-демократичної партії, Пори, ПРП, блоку «Наша Україна», НУНС, був самовисуванцем. За даними на сайті ЦВК, є директором програм Львівського регіонального об’єднання «Нова хвиля» та членом Зарваницької громадської ініціативи.

У 2004 році Тарас Стецьків брав активну участь у виборчій кампанії кандидата в президенти Віктора Ющенка, а під час Помаранчевої революції був одним із польових командирів Майдану. Після перемоги — очолив НТКУ. У 2007 році разом із Юрієм Луценком став одним із засновників Народної самооборони. Окрім того, Тарас Стецьків свого часу був радником президентів Леоніда Кучми і Віктора Ющенка.

Має проукраїнську позицію, висловлювався за визнання бійців УПА на рівні з ветеранами інших воєн. Після подій 2014 року заявляв, що Донбас має визначитись, з ким він, і або іти в Європу з Україною, або Україна піде без нього.

Читайте також: Вони йдуть, ми обираємо. Усе про вибори, списки партій та можливі квоти

За 2018 рік Тарас Стецьків задекларував квартиру в Києві у співвласності з дружиною, дочкою та сином, земельну ділянку у Бориспільському районі, а його дружина — квартиру в Києві. Також Тарас Стецьків задекларував зарплату та незначні доходи від підприємницької діяльності, а також — 200 тис. грн готівки.

Адмірал

ВО «Свобода» у 117-му окрузі висунула свого партійця 61-річного адмірала Ігоря Тенюха, який майже місяць був виконувачем обов’язків міністра оборони України, коли обов’язки президента виконував Олександр Турчинов.

До цього, у 2006-2010 роках, Ігор Тенюх був командувачем ВМС України, у 2008 році отримав звання адмірала. Починав службу у Криму, потім працював в Генштабі ЗСУ, брав участь у Помаранчевій революції, був членом комітету національного порятунку, став заступником начальника Генштабу ЗСУ. У 2010 році його звільнив Віктор Янукович.

Після Революції Гідності тимчасово очолював Міноборони, але за місяць заявив про відставку після шквалу критики. Також пізніше під час допитів у справі Віктора Януковича говорив, що у 2014 році ніхто не підтримав його пропозиції щодо Криму і розгортання військ.

У 90-тих Ігор Тенюх був депутатом Севастопольської міськради — він служив в Криму. У 2012 році пробував самовисуванцем пройти до парламенту, але не зміг. Уже у 2015 став депутатом ЛОР від ВО «Свобода».

За 2018 рік Ігор Тенюх задекларував квартиру дочки, в якій живе, а його дружина — будинок і землю в Стрию. Також кандидат задекларував автомобіль Toyota Land Cruiser Prado 2008 року випуску і майже 176 грн пенсії. Окрім того, він мав 1,5 тис. доларів готівкою.

Зелений

Партія «Слуга народу» висунула у 117-му окрузі свого 23-річного партійця Романа Фединяка, який під час президентської кампанії був довіреною особою Володимира Зеленського на Львівщині.

Роман Фединяк є підприємцем у галузі юридичного аудиту первинної нерухомості, працює у Pro Novobudovy. Також він разом з Романом Брезіцьким та Остапом Панькевичем був засновником ГО «Відкрий українське», що зараз перебуває у стані припинення.

Додамо, що Роман Фединяк, який працює у сфері новобудов, обіцяє навести у Львові лад з новобудовами. А його побратим у 116-му окрузі — висунутий партією «Слуга народу» забудовник Ростислав Мельник — обіцяє, що Рада не ухвалюватиме закони під бізнес.

Безпечний

30-річний Андрій Шевців — кандидат у 117-му окрузі від Об’єднання «Самопоміч», членом якого він є. З 2014 року є радником міського голови, а з 2015 — депутатом ЛМР від «Самопомочі», певний час очолював фракцію. Працює в апараті виконкому ЛМР.

Має вищу освіту у галузі менеджменту туристичної діяльності. Із 2010 року працює у міськраді: був помічником міського голови та начальником управління внутрішньої політики департаменту «Адміністрація міського голови».

Окрім членства у «Самопомочі» і керівництва міським осередком партії, займається громадською діяльністю: є керівником ГО «Львів — безпечне місто», ГО «Центр безпеки міста», ГО «Наукова».

У 2018 році Андрій Шевців задекларував квартиру у Львові у співвласності з братом і сестрою, 274 тис. грн зарплати і 100 тис. грн кредиту. Ані землі, ані машини, ані цінних паперів кандидат не має.

Партійний

ВО «Батьківщина» у 117-му окрузі висунула кандидатом до парламенту 37-річного партійця Назарія Шмігеля, який із січня цього року керує Франківським осередком партії у Львові.

Назарій Шмігель є директором будівельної фірми «АНбуд Україна», що зареєстрована на Сихові. Також він 21 червня зареєстрував разом з іншими партійцями ГО «Громадська довіра».

Ударниця

І остання, але добре відома у Львові кандидатка у 117-му окрузі — безпартійна 41-річна чинна народна депутатка від БПП Оксана Юринець. Цього разу вона іде до парламенту самовисуванкою.

Оксана Юринець — кандидатка економічних наук, професорка НУ «Львівська політехніка», у 2012-2014 роках очолювала молодіжну раду університету. Також вона засновниця благодійного фонду Оксани Юринець та співорганізаторка волонтерського агітаційного потягу «Труханівська Січ».

Працює над розвитком торгівлі, є членкинею низки міжпарламентських груп, головою постійної делегації України у парламентській асамблеї НАТО. Долучилась до створення законопроектів про ремонти доріг за рахунок перевиконання митних надходжень, про декомунізацію, квоти, українську мову. Із її законотворчою діяльністю можна ознайомитись на сайті ВРУ. За даними «Опори», Оксана Юринець була однією з найбільш плідних мажоритарників Львівщини.

Читайте також: Як Зеленський жартував у львівському університеті. Репортаж. Фото

До обрання депутаткою, окрім викладацької роботи, займалась підприємництвом. Окрім того, є членкинею опікунської ради львівського «Охматдиту» та інших організацій.

З 2010 до 2014 року була депутаткою ЛОР від партії «Удар» Віталія Кличка, у 2012 балотувалась від цієї партії до ВРУ. Уже у 2015 Оксана Юринець була кандидаткою на посаду міського голови Львова від Блоку Петра Порошенка, а також стала депутаткою ВРУ — фракція БПП. Проте стосунки з Кличками Оксана Юринець підтримує досі — у тому, що стосується розвитку спорту.

У 2018 році задекларувала цех будівельних матеріалів, земельну ділянку у Підбірцях та орендовану квартиру в Києві, а її чоловік Олег Юринець — землю та житловий будинок у Львові. Також Олег Юринець є власником недобудованого будинку в селі Рясне-Руське. Оксана Юринець користується двома автівками 2016 року випуску за довіреністю, а машину 2008 року має у власності — це Mitsubishi L200. Також задекларувала зарплату в парламенті та в університеті, відшкодування — понад 237 тис. гривень — на оренду житла, а також кошти на виконання депутатських повноважень. Кандидатка мала 50 тис. доларів та 830 тис. грн готівки, а її чоловік — 20 тис. доларів та 330 тис. грн.

Олександра Бодняк

Інфографіка Марії Стахів, головне фото: телеканал «Україна»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!