Фото: Студія "Сенс"

Фото: Студія "Сенс"

Щодня запитуйте себе: «Як навчитися радіти життю?» або Коли треба звернутися до психолога

4999 0
Чому люди соромляться ходити до психолога, як психологічні проблеми можуть вплинути на наш стан та звідки у людей беруться комплекси, Tvoemisto.tv розпитало спеціалістів із психологічної студії «Сенс».

Психолог – це не так страшно, як нам звикли нав’язувати. Більш того, це чи не єдина людина, якій зовсім не важливо, успішні ви зараз чи ні, який шлях ви оберете, вирішуєте ви зараз піти направо чи наліво – ваш психолог залишиться на вашій стороні та буде зацікавлений лише у вашому благополуччі та розвитку. Вже від дитинства у кожного з нас можуть формуватися комплекси, які накопичуються і впливають на стан людини у дорослому житті. Батьки не завжди можуть справлятися з цими проблемами, а вони бувають достатньо серйозні, щоб згодом впливати на фізичний та ментальний стан людини. Tvoemisto.tv дізнавалося у засновниці психологічної студії «Сенс» Мар’яни Франко, у яких випадках варто звертатися до психолога, а також розпитало дитячої психологині, арт-терапевтки Марії Перун, як виростити здорову дитину без комплексів та дитячих травм.

Чому люди соромляться ходити до психолога?

Психологиня, психотерапевтка, засновниця психологічної студії Сенс» Мар’яна Франко:

Річ у тім, що ми вже звикли дбати про своє фізичне здоров’я, проте культура дбати про ментальне у нас ще не стала нормою. Хоча це така ж частина нашого здоров’я, як і фізичне тіло, тільки воно невидиме. Спершу ми навчилися дбати про гігієну рук та тіла, ходити до лікарів, коли є фізичні розлади. Лише зараз люди починають звертатися до психологів, коли мають психічні і психологічні розлади.

Чим займається психолог?

Психолог навчає дбати про ментальне здоров’я, визначає ментальний і емоційний стан людини, може давати рекомендації і казати, яку профілактику здійснювати, щоб не мати особистісних проблем, тривожних чи депресивних розладів.

Як психологічні проблеми чи розлади можуть вплинути на фізичний стан та що таке стрес?

Близько 100 років ведуться дослідження цього питання і виявляється, що хронічний стрес негативно впливає, як на якість життя, так і на фізичне здоров’я, навіть на тривалість життя. Стрес у перекладі означає напруження. Це напруження, яке ми переживаємо через тиск обставин, і з погляду психології не так важливо, чи ці обставини зовнішні, чи внутрішні. Якщо ми всередині переживаємо надмірне напруження або це відбувається надто тривалий період, то цей стрес вважається некорисним. У науці він має назву «дистрес». Стрес також може бути і корисним, коли наша внутрішня активація сприяє подоланню перешкод та допомагає нашому розвитку. Але коли ми ходимо на роботу і кожен ранок прокидаємося без бажання туди йти, коли нас щось лише пригнічує, то такий стрес не є корисний.

Як можна впоратися зі стресом?

Зараз є дуже багато методів, як боротися зі стресом. Це є методи саморегуляції, програми з розвитку емоційної компетентності, майндфулнес (коли людина вчиться справлятися зі стресовими станами). Цього можна навчитися на тренінгах, бо мало кого вчили справлятися зі стресом з дитинства. Якщо не вдається самому, то психологи прекрасно цьому навчають під час індивідуальної терапії.

Не всі люди розрізняють психолога і психіатра. Розкажіть, яка між ними різниця?

Є психіатри, вони лікують медикаментозно. Люди, які до них звертаються, називаються пацієнтами, адже психіатр це завжди лікар, який лікує хворобу і не дає їй негативно впливати на здорову частину особистості. А ось психолог якраз працює зі здоровими людьми, він не виписує медикаментозного лікування та допомагає розвинути здорову частину особистості. Тому своїх клієнтів ми називаємо клієнтами, а не пацієнтами, адже це люди, які самі звертаються, щоб подбати про своє благополуччя, розвиток і якість життя. Також психолог не має права ставити діагноз, бо він не лікар і не лікує, він допомагає одужанню.

Чому варто звертатися до психолога?

До психолога потрібно звертатися, коли ми не в нормі, тобто зайшли в емоційний мінус: вигораємо, маємо пригнічення, незадовільний стан. Тоді психолог може допомогти визначити, у чому розлад. Він допоможе не лише вийти з цього стану, але й навчить, як у нього не входити самостійно у майбутньому. Також до нього можна звертатися, коли ми опиняємося на внутрішньому нулі: у нас немає мотивації, не знаємо, що робити, наче сіли на мілину і не знаємо, як з цим справитися. Психолог також може виконувати функцію доброго супроводу, коли ми хочемо розвиватися у кращий спосіб, тобто змінити роботу, але не наважуємося, коли хочемо розвинути самооцінку, покращити стосунки.

Чи може психолог давати поради?

Психолог взагалі не має права радити, бо ситуація кожної людини унікальна і  ми не можемо на всі випадки мати універсальні поради. Разом з людиною ми розглядаємо її унікальну ситуацію, розглядаємо можливості та ресурси, які зараз є в неї, і підбираємо найкращі способи впоратися з ситуацією. Психолог може надавати рекомендації, який метод психотерапії може допомогти найбільше, які вправи чи техніки виконувати, і разом з людиною розглядати, що з цього підійде, але пряму пораду давати було б дуже нефахово.

Як працює психолог? Якими методами він користується і чи вміє «зчитувати» людину?

Психолог не має сканера особистості, його в природі взагалі не існує. Психолог лише володіє глибшими знаннями про поведінку людей, знає як стрес може вплинути на реакції та поведінку, як люди поводяться у тих чи інших обставинах, які механізми захисту психіки спрацьовують у тих чи інших випадках. Ми справді можемо давати всілякі тести чи методики, провадити бесіду певним чином, щоб допомогти людині зорієнтуватися, або швидше визначити у чому суть її проблеми, але без того, що людина хоче, аби її «зчитали» – це неможливо.

Розкажіть, звідки у людей беруться комплекси?

80% фізичних травм ми отримуємо в дитинстві. Це можуть бути синці, переломи, подряпини. Так само більшість комплексів супроводжують нас з дитячого віку, а особливо велика інтенсивність розвитку особистості до 5-6 років. І за цей час будь-які зміни та впливи у житті дитини можуть бути критичними для подальшого розвитку особистості, самооцінки та способів справлятися зі стресом.

Як дитячі травми можуть вплинути на життя дорослої людини?

Психологиня студії «Сенс», яка спеціалізується на роботі з дорослими та підлітками, Марія Перун:

Насправді багато хто чує голос з дитинства, у якому можливо отримував посил від батьків чи найближчих дорослих, що «у тебе дві ліві руки», «у тебе нічого не вийде», «на тебе не можна покластися». Наявність таких посилів може спричинити виникнення дитячих комплексів, які потім залишаються з людиною упродовж життя. Сьогодні дуже актуальним є фактор соціальних мереж, бо особливо багато підлітків проводять там велику кількість часу. Вони опираються на думки так званих лідерів думок і блогерів, які пропагують свої цінності та еталони.

Дитячі травми можуть вплинути і зазвичай дуже впливають. Перш за все, до травматичного досвіду можна віднести занедбаність та недбале виховання, недостатню увагу в дитинстві, насильство як фізичне, так і психологічне, коли батьки чи хтось один з них є надто домінантним. Також це можуть бути пережиті травми зовнішнього середовища, як-от пандемія чи війна, з якими стикається велика кількість дітей. Це може бути досвід пережитих хворіб, загроз чи втрат, які мають наслідки для сприйняття дитиною себе і свого місця у світі.

Якщо говорити про дорослих людей, які переживали такі травми, то очевидно це має відображення на їхньому сприйнятті себе і світу. Вони можуть бути схильними до залежних стосунків. Це також можуть бути розлади харчової поведінки, якщо відсутній контакт тіла і психіки. Крім того, ці люди можуть намагатися бути дуже зручними і комфортними, бо бажаючи подолати цей травматичний досвід, людина прагне отримати недостатню у дитинстві турботу та схвалення від інших уже в дорослому віці. Тобто, якщо є таке несвідоме уявлення про те, що «якщо я буду комфортний і все робити правильно, то мене будуть любити інші». А насправді дитині потрібна любов та опіка батьків.

Як батькам зрозуміти, що дитина має якусь травму чи комплекси? Що допоможе зрозуміти, що її потрібно відвести до дитячого психолога?

Перш за все, батьки мають розуміти, що присутність батьків у житті дитини для неї найважливіша. Якщо вони чуйні та уважні і йдуть за потребами дитини, то вони обов’язково відчують цей момент. Якщо якісь моменти упущено, то однозначно треба звернутися за допомогою.

Як виростити здорову дитину без комплексів та дитячих травм?

Любов, опіка і турбота. Ми часто хочемо дати багато матеріального, дати дитині освіту, але коли женемося за цими речами, то втрачаємо момент контакту з дитиною. Тобто бути в житті дитини, розмовляти з нею, цікавитися її інтересами та захопленнями навіть у соцмережах. Наприклад, подивитися, яку гру грає дитина, яка спільнота чи субкультура її цікавить.

Друга важлива річ – відповідальність. Дуже часто, намагаючись зробити якнайкраще і дістати зірку з неба, ми даємо багато готового, і дитина не відчуває необхідності докладати зусиль та ставати самостійною. Така гіперопіка може бути теж не дуже конструктивною і не дуже здоровою.

Психологиня, психотерапевтка, засновниця психологічної студії Сенс» Мар’яна Франко:

Коли до вас приходить людина на прийом, чи легко знайти оце зернятко, з якого розрослася велика проблема?

Насправді сучасні психологи навчаються дуже довго для того, аби якомога більш ефективніше допомагати людям, і психолог, який пройшов додаткову підготовку психотерапії, може і має право визначати ядро проблем особистості за допомогою певної спрямованої діагностики. Зазвичай є достатньо розроблених протоколів, щоб допомогти у цій справі психологам і таке кероване інтерв’ю або психодіагностичне обстеження допомагає визначити, у чому суть проблеми людини за час від одного до трьох занять.

Скільки в середньому може тривати терапія?

Буду апелювати до світових стандартів, і якщо ми говоримо про розлади, то зараз під кожен з них розроблено спеціальний протокол, який вказує, що є наприклад, такий розлад як панічні атаки, який люди переживають дуже важко. Це стан високого страху і тривожності з неприємними фізичними показниками, калатання серця і задуха. Хоча стан дуже неприємний, але насправді з цим найкраще справляється саме психотерапія і в найкоротший термін лікування –  а це від 8 до 12 зустрічей. Так само з депресією. Якщо це не глибока депресія, до якої ми уже маємо залучати лікаря-психіатра та долучати медикаменти, то на це йде всього 2-3 місяці.

Чому не варто боятися психолога?

Які методи загалом ви використовуєте у своїй роботі?

Наші фахівці володіють різними методами, щоб допомагати людям якомога швидше вирішувати їхні проблеми і для щоб результат був тривалим. Тому ми підібрали науково-доказові методи психотерапії. Йдеться про когнітивно-поведінкову терапію, яка добре справляється з тривожними та депресивними розладами. Також травмотерапію, яка допомагає справитися з негативним досвідом минулого внаслідок фізичного, сексуального чи емоційного насилля чи важких втрат. Адже, на жаль, нерідко у людей можуть бути травматичні ситуації, які важко пережити. У нас є фахівці, які мають підготовку у психоаналізі  та символдрамі. Ці методи спрямовані на розвиток і трансформацію особистості загалом, зміну способів поведінки, патернів. Так само є чудові фахівці, які працюють у дитячій психотерапії, адже до нас звертаються також і з дітками.

Часто люди бояться чи не наважуються прийти до психолога з різних причин, але десь у глибині душі цього б хотіли. Розкажіть, чому не варто боятися?

Психолога боятися зовсім не варто, бо психолог може бути тією людиною, яка точно буде за вас, і вона не є зацікавленою стороною, тобто нічого не хоче від вас, окрім того, що допомогти вам і вашому розвитку. Адже практична психологія та психотерапія – це цілеспрямована діяльність психолога спільно з клієнтом для досягнення цілей самого клієнта. Думаю, що не знайдеться в житті більше людини, яка не буде зацікавлена у тому, що ви йшли на право чи наліво, досягали більше або менше, а лише буде зацікавлена у вашому розвитку.

Чому варто обрати психолога саме у студії «Сенс»?

Цього року нашій студії виповнюється вже десять років і за цей час у нас напрацьовано достатньо досвіду, щоб допомагати людям. Понад 70% наших клієнтів звертаються до нас за рекомендаціями своїх колег, знайомих, які відвідували наших спеціалістів чи лікарів, і це дуже велике досягнення нашої студії. Крім того, люди, які тут працюють, володіють не лише великим досвідом консультативної роботи, а ще й є висококваліфікованими фахівцями з двома-трьома освітами у різних методах психотерапії.

Також ми підбираємо метод психотерапії під клієнта, щоб допомагати якомога ефективніше. Наприклад, якщо у людини депресивний розлад, то ми знаємо, що з цим найкраще справляється когнітивно-поведінкова терапія, і ми можемо навіть визначити кількість сесій, які потрібні для допомоги. Якщо, наприклад, у людини психотравма, то у нас є фахівці, які працюють у методі психотравматології, вони ефективно справляються з наслідками пережитого стресу, які також можуть викликати комплекси.

Що можете порадити людям, щоб їхнє життя завжди було яскраве і насичене емоціями, щоб їм не довелося звертатися до психотерапевта?

Я, мабуть, не скажу нічого надзвичайно нового, а просто нагадаю, що ми цілісні, і складаємося не лише з фізичного тіла, а й з ментального, про яке треба дбати і поважати, питати себе кожен день про своє самопочуття, пізнавати себе і розуміти, що робить нас щасливими.

Нагадаємо, що команда медіа-хабу Tvoemisto.tv запустила новий проєкт «Майстерня здоров’я», у межах якого ми разом із експертами розповідатимемо, що насправді необхідно, аби бути здоровим. Щоб бути здоровим, недостатньо тільки правильно харчуватися, займатися спортом або вживати вітаміни. Потрібно дослухатися до свого організму, а у разі проявів недуги – звертатися до спеціалістів і не займатися самолікуванням. У випусках «Майстерні здоров’я» ми розповідаємо про різноспеціалізовані клініки Львова. Як запобігти раку читайте у матеріалі, як зберегти здорову усмішку читайте тут.

Софія Шавранська 

Відео Дар'ї Кучер

Матеріал підготовлений в межах проєкту медіа-хабу «Твоє місто» «Майстерня здоров'я». Самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров'я.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!