24 законодавчі зміни, що чекають на аграрну галузь

1992 0
Найближчим часом аграрну галузь в Україні очікують законодавчі зміни, які відбуваються в межах впровадження дерегуляційних ініціатив. Наразі вже окреслено 24 напрямки. У пріоритеті – скасування низки сертифікатів і довідок, сприяння місцевим громадам у поверненні земель до комунальної власності та перегляд нацстандартів.
Фото: nardepjournal.com

Фото: nardepjournal.com

1. Скасувати режим ліцензування торгівлі пестицидами та агрохімікатами, привівши порядок розміщення на ринку пестицидів та агрохімікатів у відповідність до Регламенту 2009/128 (статті 5 та 6).

2. Переглянути національні стандарти України на зернові та технічні культури, які базуються на стандартах колишнього СРСР та є несумісними з міжнародними стандартами.

3. Внести до ЗУ «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» №899-ІV від 05.06.2003 норму про те, що власник поля може вибити в натурі виключно крайові частини поля/масиву.

4. Дозволити подачу заявок на реєстрацію оренди земельної ділянки в електронному вигляді.

5. Передати право розпорядження землями державної власності місцевим громадам.

6. Зменшити термін видачі фітосанітарного сертифікату до 2 годин.

7. Класифікувати будівництво елеваторів, тваринницьких комплексів та ін. с/г інфраструктури як ІІІ категорію будівництва. Спрощення та прискорення: погодження проектної документації, отримання дозволів, введення в експлуатацію сприятиме залученню інвестицій та розвитку АПК. Впровадження цієї ініціативи істотно знижує витрати (собівартість) будівництво кожного об’єкту Знижує рівень корупційних відносин в державі.

8. Привести порядок ввезення насіння, що внесене до реєстру ОЕСР, з метою його розмноження у Україні та наступного вивезення у відповідність до правил ОЕСР.

9. Усунути систему контролю за сівозмінами. 

10. Збільшити до більш прийнятного та обгрунтованого рівня обсяги насіння, яке ввозиться з метою досліджень, польового тестування та державної реєстрації.

11. Скасувати необхідність сертифікації при імпорті сільськогосподарської техніки з розвинутих країн. Запровадити визнання сертифікатів країн-членів ЄС, ОЕСР та ін.

12. Скасувати довідку-рахунок при реєстрації сільськогосподарської техніки. 

13. Скасувати режим ліцензування імпорту пестицидів та агрохімікатів. 

14. Переглянути питання платності внесення змін до реєстру документів на зерно, яка не повинна залежати від кількості виданих складських документів (кількості операцій із зерном).

15. Усунути неузгодженості Закону що стосується запровадження Гарантійного фонду виконання зобов’язань за складськими документами на зерно з іншими законодавчими актами та Конституцією України.

16. Скасувати обов'язкове отримання карантинного сертифікату на зернові і олійні культури за рахунок скорочення переліку об’єктів регулювання у сфері карантину рослин в рамках Постанови КМУ від 12.05.2007 N 705.

17. Перейти до контролю якості ґрунтів для підприємств, в яких період оренди землі складає не менше ніж 10 років.

18. Усунути колізію в рамках Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» через те, що «автора сорту» (селекціонера) визначено виключно людиною, натомість під «заявником» розуміється особа, яка подала заявку.

19. Визначити чітку процедуру видачі реєстраційних посвідчень про державну реєстрацію засобів захисту рослин та дозволів на ввезення засобів захисту рослин для проведення державних випробувань.

20. Сприяти місцевим громадам у поверненні земель до комунальної власності.

21. Визначити заборонені маршрути перевезення засобів захисту рослин (на всіх інших перевезення має бути дозволеним).

22. Передати повноваження реєстрації спецтехніки від державної с/г інспекції органу, який здійснює реєстрацію ТЗ (на цей момент – це спеціальний підрозділ Державної автомобільної інспекції)

23. Фіксація процесу дерегуляції, неможливість відновлення непотрібних регуляторних функцій та повноважень контролю. Економічний ефект: корупційні потоки на сертифікатах якості зерна складали близько 1 млрд. грн. Ліквідація дозволить зекономити 260 млн. грн. бюджетних коштів щорічно.

24. Сформувати Державний реєстр речових прав на нерухоме майно в частині похідних прав на землі сільськогосподарського призначення.

Ця зміна має на меті прискорення реєстрації прав оренди земель, що уможливлює обробіток сільськогосподарських угідь в легальній площині. Економічний ефект – економія на неофіційних платежах 100-800 грн на договорі оренди (4га) Недопущення відмови від обробки землі.

Висловити свої думки та ідеї з приводу запропонованих законодавчих змін всі охочі можуть на новій інтернет-платформі easybusiness.in.ua. Її минулого тижня представили заступник глави адміністрації президента Дмитро Шимків і міністр економічного розвитку Павло Шеремета. Тут будуть відображатися завдання, над якими в даний момент працює команда президента, що відповідає за реформи, а усі охочі можуть написати відгук щодо того, чи іншого рішення. Tvoemisto.tv вже писало про 14 законодавчих змін, які очікують на ІТ-сектор та 15 змін для галузі харчової промисловості


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!