Політична реклама

33-ті «Віртуози»: квартет саксофоністів та джаз

1707 0
З 15 травня до 8 червня у Львові триватиме 33-й Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози». Впродовж трьох тижнів відбудеться 25 концертів: від камерної музики до великих вокально-симфонічних полотен, від бароко до джазу, від музики західноєвропейських класиків до творів метрів сучасної української музики.

Так, в програмі фестивалю, серед іншого – львівська прем'єра знакового твору «Страсті за Тарасом» Євгена Станковича, написаного для симфонічного оркестру, хору та солістів. Твір виконає Національна заслужена академічна капела України «Думка» разом з оркестром «INSO-Львів» під батутою Володимира Сивохіпа. На прем'єрі 16 травня побуває композитор.

17 і 18 травня на «Віртуозах» звучатиме Симфонія № 9 Людвіга ван Бетховена, яка містить знамениту «Оду до Радості», і є вершиною симфонічної творчості класика. Для виконання об’єднаються Галицький академічний хор, Академічний симфонічний оркестр і квартет солістів з Національної філармонії та опери України.

А 7 червня прозвучить ще один шедевр Бетховена – «Missa Solemnis», яка пов'язує концертне виконання і духовну музику; певною аркою до цього твору буде виконання на фестивалі прекрасної «Всеношної» Сергія Рахманінова, яка прозвучить у концерті «Всеношне чування для України» 15 травня.

Серед симфонічної музики – також виступи солістів з оркестром, зокрема до Львова вперше завітає скрипалька Піп Кларк (Британія-США), яка виступить із Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії під батутою Іллі Ступеля 30 травня.

Джазовий блок концертів на «Віртуозах» буде також досить різноманітний. Зокрема, вперше у Львові виступить джазове тріо Анджея Яґодзіньского разом зі співачкою Аґнєшкою Вільчинською у супроводі симфонічного оркестру (8 червня). Окрім того, Львівський камерний оркестр «Академія» разом з джаз тріо: Костянтином Віленським – фортепіано, Пьотром Біскупскі – ударні, Назаром Новаковичем – контрабас за участі скрипалів Марти Турянської та Ярослава Бронзея покажуть цікаву програму, де джаз і класика поєднуватимуться між собою (22 травня). А ось легка джазова музика у вокальному виконанні буде представлена добре знаною у Львові групою: київським ансамблем «ManSound», який святкує цього року свій 20-річний ювілей.

На «Віртуозах» відбудеться також широкий спектр концертів камерної музики. Зокрема, вперше до України цьогоріч завітає mozARTE-Quintett Salzburg з Австрії, який пропагує музику свого знаменитого патрона Вольфганга Амадея Моцарта. Звучатимуть на фестивалі й тріо композиторів Брамса і Рахманінова у виконанні Діани Гульцової (фортепіано), Віоріки Дєдікової (скрипка) і Максима Дєдікова (віолончель) (20 травня).

Традиційно на фестивалі виступають і колишні львів’яни, що давно здобули артистичний успіх та визнання у світі, а тепер потішать і нас своєю майстерністю. Цьогоріч це буде скрипаль Орест Шургот, який приїде на фестиваль із Чорногорії та виступить в дуеті із Йожефом Ермінем. А також і скрипалька зі США Соломія Івахів, яка буде виступати разом з оркестром «Віртуози Львова» (29 травня).

1 червня відбудеться концерт тріо у незвичному складі – фортепіано, кларнет, віолончель – це ансамбль «ARSIS», який виконає твори Бетховена, Бруха, Глінки. Неординарним буде концерт піаністів Оксани Рапіти, Мирослава і Андрія Драгана, які, серед іншого, виконають поему «Море» Клода Дебюссі у нетиповому варіанті – а саме для трьох піаністів. Фортепіанній музиці будуть присвячені сольні концерти піаністів Бориса Блоха (17 травня) і Ежена Інджича, який вперше виступить у Львові (27 травня).

Окремий блок концертів пов'язаний зі ще одним 200-річчям – а саме від дня народження Адольфа Сакса, винахідника саксофона. З цієї нагоди до Львова приїде знаменитий квартет саксофоністів з Києва, керівником якого є Юрій Василевич (31 травня) та французький саксофоніст Клод Делангль, який виступить разом із Академічним молодіжним симфонічним оркестром «INSO-Львів» (1 червня). Саксофон звучатиме і на декількох інших концертах фестивалю. Серед заходів ювілейної тематики на «Віртуозах» – також і літературно-музичний вечір Романа Іваничука, відомого українського письменника, який святкує 85-річчя. Захід відбудеться 28 травня.

«Приємно зауважити, що ніхто із запрошених виконавців не відмовився приїхати на фестиваль. Тобто ніхто не ставив під сумнів свою участь чи доречність проведення  фестивальних акцій у непростий час. Теперішня загальнонаціональна ситуація з одного боку, а з іншого боку  – ювілейний рік Тараса Шевченка – ці загальнонаціональні речі не могли не відбитись на фестивалі. Якщо ювілей Шевченка ми планували втілити у контексті фестивалю заздалегідь, то українські суспільно-історичні обставини сьогодення ми не могли передбачити, але ми на них відгукуємося. Через це у програмі фестивалю будуть проекти, які, можливо, не так часто були раніше, але які будуть вражати своєю масштабністю та своїм національним спрямуванням», – розповів Генеральний директор філармонії Володимир Сивохіп.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!