Куди поїхати на вихідні зі Львова: до цинамонового міста

13787 0
Tvoemisto.tv пропонує відвідати Дрогобич на Львівщині — місто з найстарішою в Європі солеварнею, місто мрій та сподівань Бруно Шульца.

Де розташований Дрогобич

Дрогобич розташований на річці Тисмениця в південно-західній частині Львівської області. Це місто обласного значення. Зараз воно відоме як мала батьківщина Юрія Дрогобича — першого українця-доктора медицини та філософії й першого українського автора друкованої книги. Доволі довго тут мешкав Іван Франко та прожив все своє життя Бруно Шульц. До речі, завдяки творам Шульца Дрогобич часто називають «Цинамоновим містом».

Серед випускників колишньої Дрогобицької гімназії — письменник Василь Стефаник. Зараз у місті працює Дрогобицький солевиварювальний завод, який є найстарішим солевиварювальним заводом у Європі.

Фото: Юлія Кметик (2022 р)

2014 р. Джерело: andy-travel.com.uа

Чому це місце унікальне

Згідно з даними археологів, місто виникло ще за часів Київської Русі, приблизно в ХІ столітті. Основним промислом довгий час було солеваріння. Соляні топки зараз розміщені як на гербі міста, так і на туристичному логотипі. У 1460 році місто отримало самоуправління за магдебурзьким правом, а у ХІХ столітті, крім соляної, почала розвиватися і нафтова промисловість. З 27 листопада 1939 до 21 травня 1959 року Дрогобич був обласним центром Дрогобицької області.

2016 р. Джерело: ua-travels.livejournal.com

2014 р. Джерело: andy-travel.com.uа

Що подивитися

Церква святого Юра

Збудована у ХV столітті церква є однією з найкращих пам'яток давньої української сакральної архітектури. За легендами у 1656 році її перенесли в Дрогобич з карпатського села Надіїва, що поблизу міста Долина на Івано-Франківщині. Церкву обміняли на сіль, розібрали та перевезли на волах. Встановили її на місці попередньої церкви, яка згоріла, а у 1678 році збудували поруч дзвіницю.

до 1914 р. Джерело: polona.pl

1917 р. Джерело: polona.pl

1939 р. Джерело: polona.pl

Джерело: Туристично-інформаційний центр м. Дрогобича у Facebook

Інтер'єр церкви прикрашений стінописом, що виконаний під керівництвом Стефана Маляра (Поповича Медицького). Крім релігійних композицій (Страсті Христові), тут присутній багатий декоративний орнамент переважно рослинного характеру.

Фото Роман Маленков, 2018. Джерело: ukrainaincognita.com

Дзвіниця церкви теж є пам’яткою архітектури місцевого значення. Її збудували у 1670 році, а перебудували — у 1678-1711 роках. У формах дзвіниці суміщені риси оборонних дерев'яних башт та культової архітектури.

Фото Роман Маленков, 2018. Джерело: ukrainaincognita.com

Церква Воздвиження Чесного Хреста

Воздвиженська церква була приходською церквою солеварів. Уперше згадується в документах 1496 року. У 1499 році вона згоріла під час татарського нападу. У старих джерелах немає точної офіційної дати побудови нової церкви — тепер за знайденим написом на бантині нефа офіційною датою побудови вважається 1613 рік. Проте деякі дослідники припускають, що у 1613 році її вже могли перебудовувати. У 1961 році церкву закрили, а у 1970-1971 роках — відреставрували та перетворили у музейний об’єкт. Зараз вона чекає на чергову реставрацію. Лише 27 вересня, у храмове свято, тут відбуваються богослужіння.

1935 р. Джерело: polona.pl

1967 р. Джерело: pslava.info

Фото: Олексій Бойко Джерело: Туристично-інформаційний центр м. Дрогобича у Facebook

Воздвиженська церква має збережені розписи у вівтарній частині. Стінопис походить з різних часів: у вівтарі зберігся розпис поч. XVII ст. пензля майстра Григорія (за іншими даними автор давнішої частини іконостасу — Федько та його учень), каплиця на емпорі розмальована у 1672 році коштом Івана Кобриновича. У 1735 році розписали стіну, що розділяє наву і вівтар, на тему «Мученицькі смерті апостолів». При вході до церкви збереглися також старовинні розписи з ликами святих.

2014. Джерело: andy-travel.com.ua

Джерело: drohobychyna.com.ua

2016. Джерело: denied.org.ua

Дзвіниця церкви також є пам’яткою архітектури.

Костел святого Варфоломія

Одна з найстаріших зі збережених споруд Дрогобича, розташована в середмісті, пам'ятка архітектури місцевого значення. Часом побудови костелу вважається перша половина XV століття. Під дзвіницю храму облаштували давньоруську оборонну фортечну вежу дитинця XIII століття. Костел і дзвіницю багато разів перебудовували.

Джерело: zruchno.travel

Фото: Ігор Гвоздецький. Джерело: photographers.ua

Фото: Юлія Кметик (2022 р)

2016 р. Джерело: explorer.lviv.ua

1905 р. Джерело: polona.pl

В інтер’єрах збереглися фрагменти розписів Андрія Соліцького, давня фреска із зображенням Святого Христофора, яка поєднує в собі мистецькі традиції пізньої готики та ренесансу. Також можна оглянути ренесансний надгробок Катерини Рамултової, виконаний Севастьяном Чешеком у 1572 році. Заслуговують на увагу й вітражі, виконані за ескізами художників XIX століття — Яна Матейка, Станіслава Висп'янського та Юзефа Мехоффера. У вівтарній частині храму збереглася старовинна ікона, написана відомим італійським художником Томмазо Долабелла. Над оздобленням інтер'єру свого часу працював також український художник і різьбяр Іван Вендзилович.

1905 р. Джерело: polona.pl

2016 р. Джерело: explorer.lviv.ua

 Фото: Klymenkoy  2013 р. Джерело: wikimedia.org

Дрогобицька ратуша

Сучасну Дрогобицьку ратушу спорудили у 20-х роках XX ст. Частину попередньої розібрали та добудували за новим проектом, а над уцілілою частиною надбудували третій поверх. Її архітектором був Мар'ян Нікодемович. Ратуша збудована з цегли, має три поверхи і вежу, усередині є внутрішній дворик. У будівлі розташований мармуровий зал — для сесійних засідань Дрогобицької міської ради. Колись на фасаді ратуші красувались скульптури грифонів, але їх зняли за радянських часів.

1930 р. Джерело: polona.pl

до 1939 р. Джерело: polona.pl

Вид з ратуші (Depo.Lviv 2020 р)

Дрогобицька хоральна синагога

Дрогобицьку хоральну синагогу зводили протягом 23 років, починаючи з 1842 по 1865 рік, у єврейському передмісті Дрогобича — Лан. На той момент вона була однією з найбільших синагог на території всієї Європи та найбільшою в Західній Україні. За основу в зовнішньому оздобленні взяли аналогічну синагогу в німецькому місті Касселі, використавши для зображення на фасаді такі самі романські архітектурні пояси, притаманні для німецького стилю рундбоґен.

2016 р. Джерело: explorer.lviv.ua

1900 р. Джерело: wikimedia.org

Вілла Б’янки

Палац, збудований на початку ХХ століття, — колишній дім лікаря-рентгенолога Йозефа Ротта, який мав перший у Дрогобичі рентген-апарат. Він згадується у творі Бруно Шульца «Весна» під назвою «Вілла Б’янки». Після Другої світової війни господар будинку, повернувшись з фронту, виїхав за кордон, а споруду передали під дитячу лікарню, яка проіснувала до 1970-х років. Пізніше тут розташовувалося гінекологічне відділення міської поліклініки, а на початку 90-х — Дрогобицький вільний інститут імені Юрія Котермака, що проіснував з 27 жовтня 1993 по 9 вересня 1996 року. З 1995-го тут розташована експозиція Дрогобицького краєзнавчого музею, а з 2005 вілла функціонує як палац мистецтв і картинна галерея.

2016 р. Джерело: ua-travels.livejournal.com

Монастир святих Апостолів Петра і Павла

Будівництво вже мурованого монастиря завершили у 1828 році, а освятили його у 1831. На початку 1930-х років монастир зачинили на ремонт, а ченці переселилися до колишнього Свято-Троїцького монастиря. Певний час приміщення святині орендувала платна міська лікарня, пізніше винаймали приватні особи. 1939 року після входження західноукраїнських земель до складу УРСР розпочалися масові репресії та гоніння УГКЦ, а також звичайних вірян. Поряд із храмом відкрили катівню НКВС, у якій по-варварськи замордували багато монахів та інших людей.

Джерело: vseua.info

У 1944 році на території монастиря відкрили пересильний пункт для репресованих жителів Дрогобиччини. Після ліквідації у 1959 році Дрогобицької області храм передали педагогічному інститутові, він служив студентським клубом для танців та інших розваг. Також у приміщенні монастиря розташовувалися лабораторії.

Джерело: vseua.info

Від 1990 року василіянський Монастир святих Апостолів Петра і Павла відновив свою діяльність.

Вуличний музей

У Дрогобичі є музей під відкритим небом, який містить безліч експонатів. До них, зокрема, входять мурали та Pixel Art.

Фото: Юлія Кметик (2022)

Як туди дістатися

До Дрогобича зі Львова потрібно подолати приблизно 86 км.

Залізницею до містечка можна дістатися, наприклад, потягом №49 Київ — Трускавець. Приміські потяги, що їдуть до Трускавця, теж зупиняються в Дрогобичі.

Крім того, з автостанції, що на площі Двірцевій, 1, до Дрогобича можна доїхати автобусами. Вартість квитка — орієнтовно 120 грн. Детальнішу інформацію можна знайти тут.

Автомобілем до міста можна дістатися приблизно за 1 годину 40 хвилин.

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За матеріалами wikipedia.orgukrainaincognita.com, explorer.lviv.ua, ua.trip-impressions.com

 

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!