5 порад від експерта: як правильно вирощувати кімнатні рослини

36865 2
Більшість з нас вирощують вазони на підвіконні, однак не всі знають, як правильно поєднувати кімнатні рослини, які з них мають позитивну енергетику, які є безпечними для дітей або ж, навпаки, можуть викликати алергію.

Про це Львівській пошті розповіли озеленювач та дизайнер інтер’єрів Володимир Стадницький,біолог, квітникар-любитель Марія Різун та озеленювач, дизайнер інтер’єрів Наталя Собко. 

1. Поєднання кімнатних рослин. Передусім зверніть увагу на правила догляду фіалок. Це доволі вибагливі рослини. Зважте, що тютюновий дим – поганий супутник для кімнатних квітів. Проте і випадки впливу однієї рослини на інші спостерігаються. Наприклад, далеко не всі можуть сусідувати з геранню. Поставте поруч лише ті квіти, які схожі у догляді та вимагають приблизно однакового освітлення і вологості. Щодо фіалок, то вони можуть загинути, якщо опиняться в одному приміщенні з конваліями. Натомість гібіскус життєдайно впливає на слабкі рослини. Бажано не ставити близько різні квітучі вазони, бо вони можуть перезапилитися і дуже химерно зацвісти. 

2. Енергетика рослин. Якщо говорити про енергетику, то рослинами з найсильнішою енергетикою вважаються звичайний бамбук, орхідея-метелик, драцена, горшкова троянда, апельсин або лимон. Рослини з важкою енергетикою – кактуси, пуансетія, ехмея, а з м’якою і боязкою – фіалка, камелія, адіантум та ін. Останніми роками в озелененні приміщень популярними стали оригінальні композиції, які іноді називають “парками на столах”. Різноманітні альпійські гірки, “пеньки”, “острівці” нерідко прикрашають вітальні чи представницькі офіси. Для їх створення треба добирати рослини, що мають однакові вимоги до освітлення та вологості, властивостей ґрунту. Якщо одні рослини чудово почуваються в кислому ґрунті, то інші можуть загинути.

3. Кімнатні рослини і діти. Належить пам’ятати, що рослини з великою зеленою масою поглинають уночі багато кисню, тому їх не можна тримати в кімнаті, де спить дитина. Не варто вирощувати там  і рослини-алергени, кактуси! Однак по-справжньому небезпечними є отруйні рослини. Серед них є настільки токсичні види, що один дотик до них може спричинити опік, навіть пухлину. Проте вони зустрічаються нечасто і доглядати їх потрібно в спеціальних рукавичках. Серед поширених кімнатних рослин є чимало небезпечних для дітей і хатніх улюб­ленців. До отруйних належать ті, що при відриванні листка або ушкодженні стебла виділяють біле молочко. Отруйними вважають рослини родини ароїдних (дифенбахія, монстера, алоказія) –  дуже гарні, але не варто забувати про те, що вони можуть завдати шкоди. При потраплянні до рота отруйний сік може спричинити набряк гортані та слизової оболонки рота, при потраплянні в очі – кон’юнктивіт і зміни в рогівці. Не менш отруйними є рослини родини молочайних (пуансетія, кротон, молочай, акаліфа та ін.). Дуже небезпечні олеандр, аденіум, мандевіла і катарантус. Сік цих рослин містить велику кількість алкалоїдів і глікозидів. При потраплянні до організму може спричинити порушення серцевої діяльності, а у великих дозах стає смертельно небезпечним. Високотоксичною є азалія: якщо шматочок її листка потрапить у шлунок, почнуться судоми і кольки.

4. Алергія на кімнатні рослини. Найчастіше причиною алергії на кімнатні рослини може стати будь-який вазон чи квітка, що цвіте. Саме в час цвітіння виникають поліноми. Понад те, спорами різних рослин може бути насичений навіть ґрунт під ними. Алергія на кімнатні рослини індивідуальна, тож якихось конкретних порад щодо їх вибору дати не можу. Але якщо симптоми уже з’явилися, винесіть вазони з помешкання, особливо зі спальні. Найчастіше алергія проявляється на пеларгонію запашну (герань). Листя цієї рослини містить ефірні олії, які мають чудовий аромат, однак є джерелом задушливого запаху. Алергічні реакції можуть спричиняти й папороті, бо виділяють пилок, що легко розлітається по всьому приміщенні. Серед потенційно небезпечних кімнатних рослин – кринум, катарантус, олеандр, аламанда, еухаріс. 

У лікарів немає інформації щодо специфічних рослин-алергенів, тому якщо у вас уже проявилися симптоми – сльозовиділення, чхання, позбудьтеся усіх квіткових. Для шкіри і слизових оболонок небезпечними є філодендрон, дифенбахія, колоказія, алоказія. Навіть каланхое, маючи лікувальні властивості, може стати причиною сильної алергії.  Безпечними кімнатними рослинами є бромелія, ананас, бегонія, бальзамін, пальма бутія, трахикарпус, сеткреазія, золотий вус, еріка.

5. Рослини, які можна вирощувати без сонячного світла. Багато рослин можна вирощувати при штучному освітленні, але при цьому потрібно, по-перше, використовувати тільки лампи денного світла і, по-друге, чітко додержувати режиму догляду – температурного і водного.  Крім того, такі приміщення треба регулярно провітрювати. Особливість такого вирощування рослин полягає у тому, що штучне освітлення повинне бути максимально наближене до природного – майже 12-14 годин навесні та влітку і 7-9 годин узимку. Такі умови найчастіше є в цехах та у інших робочих приміщеннях, де багато люмінесцентних ламп.  Якщо ж приміщення невелике, неподалік рослин можна поставити настільну лампу, проте в жодному випадку не лампу розжарювання (її випромінювання згубно діє на рослини!), а люмінесцентну. Таке освітлення максимально наближене до природного, майже не випромінює тепла і економніше в рази. Тому зважте, скільки світла і які умови можете забезпечити вашим рослинам, та обирайте їх на свій смак. Якщо яскравого світла у вашому кабінеті бракує, посадіть рослини, які добре почуваються в темних приміщеннях. Наприклад:  – Сциндапсус – ліана з повітряними коренями і жовтими або білими цятками на листках, яка не любить протягів, сухого повітря і прямих сонячних променів.  – Аспідістра – не просто любить тінь, а буквально боїться прямих сонячних променів, які можуть обпалити листя (їй підійде помірна і прохолодна температура – до нуля градусів).  – Аглаонема – гарна екзотична рослина з подовгастим строкатим листям. Аглаонеми можуть рости в повній тіні, а ось із жовтими або біло-зеленими листками за повної відсутності світла втратять строкатість. Ця рослина любить тепло і рясне поливання. Не терпить протягів і тютюнового диму. – Сансев’єра цілком комфортно почувається в затінку і на сонці, переносить сухе повітря і протяги. Поливання сансев’єри також може бути помірним, навіть нечастим, але потрібно пильнувати, аби вода не потрапила в розетку між листками. Надлишок вологи так само може бути згубним. – Аспленіум (костенець гніздовий) полюбляє тінь і вологе повітря, тому регулярно обприскуйте його і забезпечте рясне поливання. Не можна використовувати для цього жорстку і хлоровану воду. – Філодендрон також любить тінь, добре переносить холод, але температура в приміщенні повинна бути не нижче 12 градусів. Поливають філодендрон часто і рясно (тільки взимку скорочують до помірного) і часто обприскують. 


Читайте також:
11 Грудня, 2018 20:00
алына малаци
11 Грудня, 2018 19:57
миля хароша работа наверно пахнуть вкусно
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!