Аби займатись спортом, не обов'язково йти у фітнес-клуб, – експерт про угоду з ЄС

2082 0
Ми повинні ще сказати "дякую" за півтора роки, щоб підготуватися з нашими товарами до достойної здорової ринкової конкуренції, вважає професор бізнесу KSЕ, партнер Іnspira, професор з фінансів LvBS Михайло Колісник. Крім того, він розповів про те, що означає для українського бізнесу ратифікація угоди з ЄС і відкладення вступу до Зони вільної торгівлі та як бути конкурентноспроможним в умовах глобальної конкуренції.
Фото: praktykum.com

Фото: praktykum.com

"Уявіть собі по-перше нашого північного сусіда, який не тільки зброєю бряцає, а й час від часу погрожує ядерною дубинкою. Як ви думаєте, тим хлопцям в Євросоюзі не страшно? Я думаю, страшно і вони мусять датися якось на справи на той рахунок. Що роблять, коли відчувають, що загроза надто велика? Пробують проблему розв'язати тихенько, повільно, так як потрібно. Я думаю? що ті санкції, які вводять проти Росії достатньо дієві. І вони вже діють. Ефект від них значно більший, ніж шум, який вони створюють. Чому так виникає? Якщо ви добре проаналізуєте – зверніться до операторів міжнародних логістичних компаній, довідайтеся які в них є чорні списки компаній з котрими не можна працювати, не можна обслуговувати, бо вони підпадають під санкції, і ви зрозумієте, що машина закрутилася, вона діє, але діє поступово, повільно, саме так, як треба, щоб вона фактично в нас діяла", – вважає експерт.

Що стосується підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом і відтермінування економічної частини угоди, то все не так однозначно: "Я думаю, що підписання і ратифікація самого договору поза всякими сумнівами є позитивним моментом, з іншого боку – публічне оголошення про відтермінування виконання економічної частини угоди є негативним сигналом, дехто може вважати також тактичною поразкою України, бо ми відклали реформи на півтора роки. Але давайте казати так: хтось нас дійсно заставляє цих півтора роки нічого не робити? Друге питання: скажіть, нам дійсно потрібен папір про асоціацію з Євросоюзом для того, аби виконувати ті пункти, які в тому папері написані? Хто хоче займатися спортом, той не обов'язково повинен записуватися у дорогий фітнес-клуб для того, щоб робити вправи, він повинен просто виконувати вправи. Так само і в нас – ми отримали півтора роки передишки і з економічної точки зору досить цікавої передишки. Нам відкриті західні рикни, в той же час українські ринки, як того вимагає Росія, не відкриті для європейських товарів. Та як ви порівняєте прибутковість бізнесу закордоном і у нас, то ми повинні ще сказати дякую за півтора роки, щоб підготуватися з нашими товарами для достойної здорової ринкової конкуренції. Тому з одної сторони я б розглядав це, як передишку, з іншого боку спочивати на лаврах немає чого – треба добряче братися до роботи. Ми маємо півтора роки на підготовку, тим більше ніякі процеси не зупиняються, тим більше політичні, тим більше інші 6 пунктів по яких намічається зрушення у зв'язку з договором про асоціацію", – наголошує економіст.

Для того, аби українському бізнесу бути конкурентоздатним на європейських ринках, слід ров'язати простішу задачку, аніж державі вцілому: "Кожен із менеджерів в такому бізнесі на своєму місці, кожен із них відповідає за певні функції і кожен із таких менеджерів повинен задатися простим питанням: які гарні товари, послуги чи продукти ми можемо випустити, розробити, мати готові для втілення впродовж цих півтора року для того, щоб виходити з ними на європейські ринки. Отака задачка є для кожної компанії і фірми в Україні, а з точки зору держави слід подумати, який клімат повинен бути, яку монетарну, фіскальну політику слід провадити для того, щоб сприяти цим фірмам, а не давити бізнес", – резюмує Михайло Колісник.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!