Чи є особливості поховання померлих від коронавірусу. Коментар ЛОДА і епідеміолога

5550 0
Тіло людини, яка померла від вірусу, після спеціальної обробки не становить загрози для оточуючих.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

В Україні є чіткий протокол для поховання осіб, які помирають від коронавірусу. Поховання нічим не різниться, за винятком того, що тіла померлих мають продезінфікувати і помістити у герметичний пакет. Про це сьогодні, 31 березня, на брифінгу повідомив заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

Читайте також: В Україні 549 людей заразилися коронавірусом

«Є розпорядження головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, в якому чітко прописано протокол поховань осіб, які помирають від коронавірусної інфекції. Щоб не було так як у Тернопільській області, коли тіло видали – так як видали, і потім був скандал, тому що не за протоколом. Особливості похорону чи видачі тіла є такі ж, як і звичайно, за винятком того, що тіло такої особи має пройти відповідну дезінфекцію, поміщене у поліетиленовий пакет, герметично запаковане і вкладене у труну», – прокоментував Іван Собко.

Лікар-епідемолог Львівської області Наталія Тімко розповіла Tvoemisto.tv, що тіло людини, яка померла від вірусу, після спеціальної обробки не становить загрози для оточуючих.

«Якихось особливих рекомендацій щодо похорону людей, що померли від коронавірусу у ВООЗ немає. То ж у всіх країнах їх хоронять способом, характерним для місцевих традицій. Мертве тіло вже не становить небезпеки для оточуючих, адже людина виділяє вірус при чханні, кашлі і аерозоль-генеруючих процедурах», - розповіла Наталія Тімко.

Читайте також: У Львові почали тестувати поїздки у таксі з перегородками

Також вона зазначила, що вірус боїться спиртовмісних розчинів з концентрацією 60 градусів і вище та засобів на базі хлору.

«Після розтину тіло проходить спеціальні процедури. Його миють дезінфікуючими розчинами і воно стає безпечним для оточуючих. Тобто, якщо вірус і був на поверхні, то після промивання він зникає повністю», - зазначила лікарка.

Зокрема вона додала, що в Італії, де зафіксований найбільший спалах вірусу у Європі, померлих ховають традиційним способом у церкві у присутності найближчих людей.

Нагадаємо, в Україні станом на 31 березня через ускладнення від коронавірусної інфекції померли 13 людей. На Львівщині, на щастя, летальних випадків немає.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!