Ферменти не допоможуть. Чому не варто переїдати на свята. Поради Супрун

3532 0
Універсальна порада від переїдання — їсти менше та не покладатись на силу таблеток.
Фото: domohazyajki.com

Фото: domohazyajki.com

Кілька ферментних таблеток до важкого застілля не врятують від наслідків переїдання, вважає очільниця Мінздоров’я Уляна Супрун.

ЧИтайте також: Що найкраще відновить організм після свят: поради дієтолога

«Природні травні ферменти допомагають розщеплювати їжу, щоби ми могли всмоктувати поживні речовини. Ротова порожнина, шлунок і тонкий кишківник виробляють деякі травні ферменти. Втім, більшість утворює підшлункова залоза. Основні: амілаза для розщеплення вуглеводів, протеаза — білків і ліпаза — жирів», — вважає Уляна Супрун.

Втім є хвороби, через які ці ферменти не утворюються як слід. У цьому випадку й необхідні ферментні препарати. Ці ліки розроблені і вивчені передусім для пацієнтів із екзокринною підшлунковою недостатністю, муковісцидозом (спадкова хвороба), раком підшлункової залози чи після оперативних втручань на шлунку. 

Тобто ферментні препарати використовують для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, а не просто приймають, аби можна було більше з’їсти. 

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

За словами Уляни Супрун, у міжнародних рекомендаціях немає достатньо доказів щодо ефективності та безпечності таких препаратів при переїданні, порушенні дієти чи якщо є печія. Крім цього, перед призначенням таких препаратів потрібні аналізи та спеціальні дослідження, що підтверджують брак ферментів. Дозу препарату підбирають індивідуально, залежно від ступеня вираженості панкреатичної недостатності, маси тіла та інтенсивності прояву симптомів. Просто самостійно брати і пити скільки хочеться таблеток — не варто. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!