Спільна платформа з ОРДЛО. Що саме підписав у Мінську голова Офісу Президента Андрій Єрмак

1335 0
Він не зміг відповісти, хто саме буде представляти ОРДЛО у «консультативній раді».
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що на останній зустрічі у Мінську сторони домовилися створити спільну платформу з представниками окремих районів Донецької і Луганської областей, які не контролюються урядом України. Натомість нардепи від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович та «Голосу» Святослав Вакарчук заявили про державну зраду та про те, що прямих переговорів з представниками ОРДЛО не може бути в жодному випадку.

Зокрема, за словами Єрмака, як повідомляє Українська правда, рішення про спільну платформу з представниками ОРДЛО ще не прийнято.  Сторони ТКГ лише зафіксували необхідність і можливість прийняття такого рішення.

Він пояснив, що протягом усіх років, єдиними представниками, які були присутні разом з Україною, ОБСЄ і Росією у статусі спостерігачів на ТКГ – це були представники так званих ОРДЛО.

Натомість, каже Єрмак, українські громадяни, які вимушено проживають на території, яка не контролюється урядом, були позбавлені права мати свій голос.

При цьому Єрмак наголосив, що це не кроки, які створюють правове поле для визнання представників ОРДЛО: «Ніяких прямих перемовин про це мови не йде. Ми говоримо про створення платформи, де громадяни, які проживають на контрольованій території та не контрольованій території можуть спілкуватися з приводу питань, які узгоджені в пакеті Мінських домовленостей».

Однак голова Офісу Президента не зміг відповісти, хто саме буде представляти ОРДЛО у відповідній «консультативній раді».

Натомість народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Володимир В’ятрович звернувся до СБУ, НАБУ і ДБР із заявою про державну зраду керівника Офісу президента Андрія Єрмака і експрезидента Леоніда Кучми. Він переконаний, що вони підписали на переговорах ТКГ у Мінську документ, який передбачає прямі переговори з терористами, які окупували частину Донбасу.

«Такі дії Єрмака і Кучми суперечать Конституції України й законам України і свідчать про підтримку ними дій держави-агресора, спрямованих на зняття з Росії відповідальності за агресію і окупацію українських територій, трактування цієї агресії та окупації як «внутрішнього конфлікту», а представників окупаційних органів як буцімто представників окремих районів Донецької та Луганської областей», – написав він у заяві.

В’ятрович констатує, що дії Єрмака і Кучми містять ознаки злочину, передбаченого статтею 111 КК України – державна зрада.

Водночас, народний депутат від партії «Голос» Святослав Вакарчук звернувся до Зеленського із вимогою пояснити, що за документ про «консультативну раду» підписали у Мінську представники України в ТКГ.

«Я вимагаю від президента надати офіційне пояснення щодо цього документа. Що саме було підписано в Мінську? Яка позиція влади і особисто президента щодо прямих переговорів з посібниками окупантів, яких контролює Москва?», – написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

І додав, що прямих переговорів з представниками окупаційного режиму не може бути і зробить все можливе, щоб цього не сталося.

Нагадаємо, раніше «Дзеркало тижня» повідомило, що у Мінську підписано домовленості про створення консультативної ради, в якій передбачаються прямі переговори між представниками окупаційної влади ОРДЛО та українською стороною.

Згідно з опублікованим ЗМІ текстом документа, до цієї ради мають входити 10 представників від України і 10 представників від ОРДЛО, а також по одному представнику від Росії, Франції, Німеччини та ОБСЄ.

Відзначається, що рішення ТКГ про заснування консультативної ради буде підписано 25 березня 2020 року після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!