Політична реклама

Клієнти можуть не звітувати перед банками

1077 0
Національний банк роз'яснив, що клієнти повинні повідомляти банку паспортні дані й ідентифікаційний код, а іншу інформацію – лише за власним бажанням, пише "Комерсант-Україна" Зокрема, громадяни не зобов'язані заповнювати анкети банків, розроблені для виявлення доходів, отриманих злочинним шляхом.

Відповідний лист Нацбанк розіслав майже через місяць, після крайнього терміну формування банками баз даних про своїх клієнтів (22 жовтня), зазначає газета.

З листа випливає, що в обов'язковому порядку клієнти повинні розкривати банкам тільки інформацію, установлену законом, - пише  «Коммерсантъ-Украина».

Ст. 9 закону "Про запобігання й протидію легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму" вимагає від фізичних осіб розкриття лише паспортних даних та ідентифікаційного коду.

"Якщо банк вважає за необхідне отримати додаткові дані, не передбачені законодавством, він повинен визначити перелік документів і даних, визначити умови їх надання в договорі із клієнтом або опитувальнику", - вказується в листі.

Зокрема, НБУ не вважає важливим для банків мати інформацію про рухоме й нерухоме майно клієнтів, які отримують через банк зарплату, пенсію, стипендію або соціальну допомогу, мають депозити на невеликі суми й не поповнюють свої рахунки з інших джерел на суму більше 150 тис. грн за квартал.

Розділ III постанови НБУ N22 зобов’язує банки присвоїти високий рівень ризику лише клієнтам, пов'язаним із тероризмом, публічним діячам або пов’язаним з ними, а також тих, хто проживає у країнах, які не виконують рекомендації FATF.

У інших випадках банки можуть прийняти внутрішній документ із додатковими критеріями ризику й просити клієнтів добровільно повідомити про себе особисту інформацію.

При цьому відмова клієнта від її надання не може стати причиною відмови банку від його обслуговування.

НБУ буде "надавати належну оцінку фактам відмови банків".  

Так Нацбанк відреагував на скарги клієнтів на те, що банкіри вимагають від клієнтів надання даних про дохід сім'ї, про наявність серед родичів клієнта працівників або засновників банку, про родинний стан, наявність автомобіля.

Банкіри здивовані зміною позиції НБУ й зазначають, що їм вдавалося отримувати від клієнтів необхідну інформацію, яка є конфіденційною.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!