«Після пандемії нам доведеться десь працювати». Як будуть рятувати бізнес у Польщі

8393 0
Кредитні канікули та відтермінування чи звільнення від сплати усіх податків.
Фото: Українські новини

Фото: Українські новини

Польські банки на час пандемії в країні пропонують своїм клієнтам кредитні канікули на термін до трьох місяців. У свою чергу, польський бізнес очікує від уряду звільнення від податків і соціальних внесків, а також безвідсоткових кредитів.

Кредитні канікули

 
Об’єдання польських банків у своїй заяві від 16 березня обіцяє, що польські банки у спрощеному порядку будуть узгоджувати заяви тих клієнтів, які попросять про відстрочку платежів за кредитами на термін до трьох місяців. На такий самий термін буде продовжено кредитні угоди.
 
Право на відстрочку матимуть позичальники з іпотечними, споживчими кредитами, а також підприємці. Крім того, підприємцям, що мали відкриті кредитні лінії та були кредитоспроможними на кінець 2019 року, обіцяють їх продовження на термін до 6 місяців.
 
Банки, які мають у складі своєї групи лізингові компанії, запропонують лізингоотримувачам такі самі умови, як позичальникам-підприємцям.
 
За розгляд заяв з проханнями про відстрочку банки не братимуть додаткових комісій. Заяви можна буде подавати дистанційно, від позичальників не вимагатимуть пакетів додаткових документів.
 
Крім того, банки готові надати своїм клієнтам-підприємцям додаткові короткострокові кредити для стабілізації їхньої фінансової ситуації, і чекають від уряду схвалення додаткових програм кредитної підтримки бізнесу.

Відтермінування та звільнення від податків

Президент об’єднання працедавців Pracodawcy RP Анджей Маліновскі у своїй статті «Після пандемії нам доведеться десь працювати» вважає, що уряд повинен відтермінувати сплату усіх податків, зборів та соціальних внесків, але для деяких галузей потрібне буде повне від них звільнення.

На його думку, відстрочка зі сплати податків та зборів має тривати місяць або й два. В іншому випадку, працедавці будуть змушені вдатися до масових звільнень працівників.

Найгірше чекає перевізників та усі галузі, що залежать від туристів. Їм, мабуть, потрібне буде повне звільнення від податків.

Як вважає Маліновскі, мікро, малий та середній бізнес потребують низьковідсоткових або взагалі безвідсоткових кредитів від уряду, «кредитних канікул» від банків та підтримки від уряду у переговорах з банками та лізинговими компаніями.

Дмитро Борисов


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!