Політична реклама

Львівські бібліотеки хочуть зробити публічним простором

1082 0
У Львові є 40 бібліотек. Зараз у місті працюють над тим, аби змінити підхід і самих бібліотекарів, і громади міста до ролі та функцій бібліотек. Слід усвідомити, що бібліотека працює не з книжками, бібліотека працює з людьми. Таку думку в ефірі tvoemisto.tv висловила заступник начальника управління культури Львівської міськради Ірина Магдиш.
Ірина Магдиш

Ірина Магдиш

"Ми звикли , що бібліотека – це місце, де книжки зберігаються і охороняються, що бібліотека працює з книжками. А латвійські бібліотекарі кажуть дуже слушно: бібліотека працює не з книжками, бібліотека працює з людьми. І оцей процес зміни мислення про бібліотеку йде дуже повільно, інколи болісно, бо уявіть собі: ви бачили біле і знали, що це біле, а тепер хтось приходить і каже, що це чорне", – пояснює Ірина Магдиш.

Сьогодні у львівських бібліотеках працює багато молодих, креативних і цікавих людей, але проблема в тому, що вони опинилися в дуже консервативній системі.

"Ця консервативна система далі перебирає картотеку, далі намагається не списувати книжки, бо від кількості книжок залежить ранг бібліотеки, тому приміщення дуже часто завантажена книжками, які ніхто ніколи не бере. Які застарілі і морально і фізично, їх просто неприємно в руки взяти. Їх можна зрештою передати в місця, де вони ще виконають свою функцію, а, натомість, звільнити місце в цій публічній бібліотеці для тренінгів, вишколів, спілкування, зрештою, для гуртка танців для старших людей. У нас є бібліотеки, які мають величезні холи - чому туди не можуть приходити старші люди і танцювати на тлі книжок? Книжка від цього не постраждає, навпаки,  тільки виграє, бо, можливо, хтось, натанцювавшись, і таким чином вперше потрапивши в бібліотеку, кине оком на полицю і скаже: може б я ще якусь книжку взяв чи взяла?",– вважає чиновниця.

На її думку, систему слід ламати не лише вчинками, діями та іншим стилем роботи. Паралельно повинен іти процес на рівні змін до законодавства.

"Потрібні зміни нормативів, кваліфікаційних вимог до бібліотекаря, бо у цих вимогах просто повинно бути вміння володіти комп'ютером. Бо тепер вже ніхто не може собі уявити бібліотекаря, який не володіє комп'ютером, не вміє послуговуватись  Інтернетом, а цього в кваліфікаційних вимогах немає.  Сподіваємось, що найближчим часом зробимо так, щоб в кожній бібліотеці був один, два чи кілька комп'ютерів, які були б доступні, підключені до Інтернету, бо якщо бібліотека не є в світовій інформаційній мережі, то вона перетворюється на мертве місце", – переконана Ірина Магдиш.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!