Львів'ян закликають перевірити свій тиск та попередити гіпертензію

1481 0
У місті розпочалась щорічна акція «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії».
фото: Христина Процак

фото: Христина Процак

Упродовж тижня — з 20 до 24 травня — всі охочі можуть виміряти артеріальний тиск у поліклініках та лікарнях міста, а також у шести медичних пунктах-наметах по місту у межах щорічної акції «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії». Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Мета акції — запобігти або ж на ранній стадії виявити артеріальну гіпертензію (понаднормове підвищення тиску), яка може призвести до важких ускладнень — інфаркту та інсульту.

«Підвищення артеріального тиску є причиною дуже багатьох патологічних станів. І спершу воно відбувається без клінічних проявів — тобто у людини тиск підвищений, але вона про це не знає. Тому дуже важливо періодично вимірювати артеріальний тиск — треба тільки мати тонометр і бажання. Якщо тиск буде підвищений — обов’язково звернутися до свого сімейного лікаря», — говорить начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

Шість медичних пунктів-наметів розташовані на пл. Ринок, просп. Шевченка, просп. Свободи, вул. Широкій, просп. Чорновола та просп. Червоної Калини. Пацієнти з підвищеним тиском отримають консультації фахівців та необхідні додаткові обстеження, освітні матеріали щодо артеріальної гіпертензії (пам'ятки, щоденники контролю артеріального тиску та ін.). Також в закладах охорони здоров’я в межах акції проведуть навчальні програми та семінари з вивчення сучасних аспектів лікування гіпертонічної хвороби.

Читайте також: Як розпізнати інфаркт та надати першу допомогу. Інфографіка

За словами головної позаштатної спеціалістки управління охорони здоров'я з кардіології Валентини Коваль, у Львові, як і в Україні загалом, артеріальну гіпертензію мають приблизно 30% населення.

«Більшість смертності від серцево-судинних захворювань припадає саме на ускладнення гіпертонічної хвороби. Якщо є біль голови в потиличній ділянці, головокружіння, дискомфорт в ділянці серця, серцебиття, аритмія — ці симптоми повинні насторожити, і пацієнт повинен перевірити свій тиск. Молодь зараз часто має підвищений тиск, що пов’язано з неправильним харчуванням, з надмірним вживанням солі, курінням, низькою фізичною активністю. Також велике значення має спадковість. Тому за кожним візитом до сімейного лікаря потрібно виміряти артеріальний тиск усім», — говорить вона.

Загалом за 12 років у акції взяли участь майже 1,2 млн людей, і з них у понад 36 тисяч осіб вперше виявили артеріальну гіпертензію. Щорічно у травні під час таких акцій свій тиск у пунктах-наметах вимірюють близько 80−100 тисяч мешканців.

Додамо, що оптимальним вважається тиск 120/80 міліметрів ртутного стовпчика, нормальним та високонормальним — від 130/85 до 139/89. Про гіпертонію можна говорити тоді, коли тиск вищий, ніж 140/90 (гіпертонія І ступеня). Тиск 160/100 вказує на гіпертонію II ступеня, а понад 180/110 — ІІІ ступеня.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!