Львів’янин домігся випускати пральні машини з україномовним інтерфейсом

3657 2
Марка «Gorenje», яка займається випуском побутової техніки, вже створила пральну машину із україномовною панеллю управління. Така «українізована» техніка повинна з’явитись магазинах впродовж цієї весни. Рішення виробник прийняв у відповідь на скаргу львівського активіста Святослава Літинського.

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv голова ГО «Незалежність» Святослав Літинський, у серпні минулого року він подав позов до суду на виробника пральних машин «Gorenje. Причиною такого рішення стала відсутність маркування українською мовою на панелі машини. Як стверджує активіст, це порушує права українських споживачів.

«Ми працюємо за напрацьованою схемою. Якщо хтось з наших знайомих купив товар з немаркованою українською мовою, то спочатку відправляємо запит до виробника чи імпортера для того, щоб він виправив недолік. Якщо впродовж 14 днів вони його не виправляють, згідно з законом «Про захист права споживачів», просимо компенсацію неустойки. А вона складає 1% від вартості товару в день компенсації. Насправді ми ці гроші ні разу не отримували», - розповідає Святослав Літинський.

За словами активіста мова навіть не йде про грошову компенсацію, адже потрібен привід для подання позову до суду.

Згідно із попереднім рішенням суду, дані пральні машинки не відповідають законодавству, але права нас, як споживачів, не порушуються. Тому ми подали апеляцію для того, щоб довести, що наші права такі порушено. Остаточне рішення суду має бути у понеділок, 28 березня», - каже Святослав Літинський.

В той же час, ще навіть до остаточного рішення суду «Gorenje» таки почала маркувати панель пральних машинок українською мовою. Про це компанія повідомила у листі, який вона надіслала активісту разом із фотографією такої техніки.

У магазинах «українізовані» пральні машинки мають з’явитись до кінця весни.

Проте, компанія  «Gorenje» стверджує, що вони не єдині, хто не маркує в Україні техніку державною мовою. Й подала список компаній, які цього не роблять. Тож Святослав Літинський розповів, що будуть писати аналогічні запити у всі компанії з того списку.

Розмовляла Мар’яна Федина

23 Березня, 2016 16:40
Артур Нехер этому Святославу делать.
Не понимаешь чего на панели управления написано - учи язык.
Хочешь украинизированную панель - покупай машинку конкурентов.
Никто не продаёт машинки с украинизированной панелью - стирай в тазике.
Все логично.
23 Березня, 2016 14:50
Анатолій Гайда Молодець!
Абсолютно підтримую.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!