Мінфін заборонив українським містам класти кошти на депозити

1556 0
У 2017 році Львів заробив 55 мільйонів на депозитах.
ілюстративне фото: з відкритих джерел

ілюстративне фото: з відкритих джерел

Міністерство фінансів заборонило містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках. Відповідне рішення уряд прийняв на засіданні 23 січня, повідомляє «Економічна правда».

Йдеться про кошти загального фонду місцевих бюджетів. Заборона діє до кінця року.

«Кошти, що зараховуються до загального фонду місцевих бюджетів, не працюють на мешканців місцевих громад у вигляді підтримки, заходів, надання більш якісних послуг, натомість накопичуються та відволікаються на тривалий час бюджетного процесу», – пояснює своє рішення міністерство.

Читайте також: Львів отримав понад 150 мільйонів гривень від туризму за минулий рік

Постанова позбавляє міста можливості отримувати додаткові надходження до місцевих бюджетів у вигляді відсотків з депозитів. Натомість ці кошти можна вкладати в цінні папери.

За даними Державної казначейської служби, з початку 2018 року місцеві бюджети розмістили на банківських депозитах 18 млрд грн коштів загального фонду та майже 8 млрд грн спецфонду. Ставка за депозитами становила 9-10%. Залишки коштів місцевих бюджетів на банківських рахунках завжди викликали критику як з боку уряду в цілому, так і міністерства фінансів зокрема.

Заборона Мінфіну викликала жорстку критику з боку представників місцевих органів влади. Це були кошти, до яких в уряду не було доступу – міста зберігали їх у банках. За словами виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, заборона розміщувати кошти на депозитах для уряду означає можливість витрачати їх на власні потреби, перекривати касові розриви бюджету.

«Якщо вся ця грошова маса буде спрямована на "проїдання", то це пришвидшить інфляцію», – каже він.

Читайте також: У Львові нарахували 151 мільйонера

За його прогнозами, аналогічний ефект буде, якщо місцеві органи влади почнуть витрачати ці кошти на поточні потреби, також не виключені масові судові позови, адже міста підписали договори з банками.

Під час засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив головним розробникам разом із секретаріатом Кабміну «доопрацювати та оформити прийняті акти (і цей проект постанови включно) згідно з регламентними вимогами».

Додамо, що у 2017 році Львів отримав 55 мільйонів гривень доходу від розміщених депозитів. У 2018 році Ощадбанк розмістив облігації Львова на 440 млн грн.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!