На Львівщині костел ХХ століття розібрали на цеглу

2471 0
Костел почав руйнуватися у 1997 році.
Фото: Іван Щурко

Фото: Іван Щурко

Мешканці села Черниця, що на Львівщині, розібрали на цеглу занедбаний костел ХХ століття. Про це повідомив львівський краєзнавець Іван Щурко.

Його збудували на початку ХХ століття. У 1921 році власником Черниці та його маєтку став інженер Вітольд Стефанус, який теж був поляком, тому багато коштів вкладав у римо-католицький костел.

Стіни споруди вимурували з цегли, а верх покрили паленою черепицею, яка цвяхами прибивалася до лат. Поруч із костелом знаходилося польське кладовище, де було де­кілька десятків поховань.

З 1939 року костел перестав функціонувати, а ціні речі, як пишуть місцеві краєзнавці, забрали з собою поляки. Будівля костелу стала нічиєю й почала руйнува­тися.

У роки радянської влади костел частково використовували як спортзал місцевої школи. Пізніше будівля стала аварійною, спортзал ліквідували, а споруда і далі руйнувалася. У 1997 році обва­лилася фасадна сторона костелу.

Фото Івана Щурка


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!