Лише 600 пенсіонерів з тридцяти тисяч, які переїхали на Львівщину, отримують соцдопомогу

718 0
В області є 6 стаціонарних відділень при ЦНСП та 3 при територіальних центрах.
Фото: Cristian Newman, Unsplash

Фото: Cristian Newman, Unsplash

За час повномасштабного вторгнення 30 тисяч людей пенсійного віку переїхали на Львівщину, з них 600 потребують постійного догляду. Водночас на Львівщині всього 9 стаціонарних відділень догляду. Про це повідомив т.в.о. директора департаменту соціального захисту населення ЛОВА Роман Андрес під час форуму «Соціальні послуги підтримки в громадах Львівщини».

«Цього не варто боятися. Це добре, що з 30 тисяч пенсіонерів лише 600 потребують соціальної допомоги та догляду. Але це лише те, що ми можемо собі дозволити. Таких людей є більше», – пояснив посадовець.

Читайте також: Перерахунок пенсій. Кому збільшать виплати з 1 квітня

Люди пенсійного віку також перебувають в релігійних організаціях та прихистках міжнародних фондів, і точна їхня кількість невідома.

Водночас станом на зараз в Львівській області працюють 43 центри надання соціальних послуг в громадах, а також 13 територіальних центрів соціального обслуговування, які знаходяться на повному утриманні міських бюджетів. До прикладу, в одному з таких центрів у с. Підбуж проживають майже 170 людей.

За словами Романа Андреса, на Львівщині не вистачає стаціонарного догляду при Центрі надання соціальних послуг. Такі приклади вже існують. В області є 6 стаціонарних відділень при ЦНСП та 3 при територіальних центрах. В одному такому центрі могли б проживати близько 20 людей. Проте послуга для громади може коштувати близько 10-15 тисяч гривень в місяць на утримання однієї людини.

Нагадаємо, що на початку березня в Україні провели щорічну індексацію пенсій. Водночас заплановано ще декілька хвиль таких перерахунків, один з яких пройде уже з 1 квітня.

Наталія Вареник

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!