«Передайте на два повні». Сім способів оплатити проїзд в електротранспорті Львова

8152 1
Якщо в автобусах можна скористатися лише готівкою, то в сервісах таксі Uber та Uklon вже є можливість оплатити проїзд карткою. ЛКП «Львівелектротранс» іде далі і запроваджує все нові і нові способи оплати в трамваях та тролейбусах. Tvoemisto.tv пропонує ознайомитися з ними усіма та обрати для себе найзручніший.
фото: facebook Львівелектротранс/  Володимир Караїм

фото: facebook Львівелектротранс/ Володимир Караїм

У водія

У водія трамвая або тролейбуса можна придбати квиток для разової поїздки – повний за 5 гривень або пільговий за 2,5 грн. Оплату водій приймає тільки готівкою. Згідно з новими правилами проїзду в електротранспорті Львова, пасажир, який хоче придбати квиток у водія, має заходити виключно на перші двері. Тим не менше, схема «передайте на два повні» досі працює. Її небезпека в тому, що гроші, як і квитки, можуть загубитися по дорозі до власника. Тому цей спосіб оплати проїзду не надто надійний, проте один із найзручніших для тих, хто дуже рідко користується електротранспортом, у тому числі – для туристів. У майбутньому квитки у водія будуть коштувати дорожче, аніж придбані іншими способами.

Читайте також: У Львові хочуть змінити нумерацію маршрутів трамваїв та тролейбусів

У кіосках із пресою

У кіосках з пресою продають усі види проїзних: разові квитки (пільгові та загальні), триденні проїзні картки по 50 гривень, що розраховані, у першу чергу, на туристів, а також місячні абонементи – повний за 160 гривень та пільговий за 80. Таких кіосків по місту є майже 90.

 

На сайті «Львівелетротрансу»

На сайті комунального підприємства можна придбати триденні проїзні картки, а також місячні абонементи – повні (на 10 гривень дешевші, аніж придбані в кіосках) або пільгові. Оплатити покупку можна будь-якою карткою – на якій є гроші, звісно. Іменний проїзний з QR-кодом надсилається покупцю на електронну адресу. Є три способи його використання: показати проїзний з пошти, роздрукувати його або ж зробити скріншот на свій гаджет. Плюс такого способу оплати – можна підписатися на щомісячне автоматичне придбання проїзного. Мінус: для користування таким проїзним необхідно мати будь-який документ із фотографією, що посвідчує особу, – наприклад, читацький квиток, службове посвідчення або водійські права.

Читайте також: На Сихів по майбутнє. Чи став львівський транспорт іншим із трамваєм №8

Через QR-код і Приват24

У всіх трамваях та тролейбусах Львова розміщені наліпки з QR-кодами, які можна зчитати через додаток Приват24. Таким чином можна придбати разові проїзні квитки, а також місячні абонементи – як пільгові, так і загальні (на 10 гривень дешевші, аніж придбані в кіосках). Послуга доступна як для iOS, так і для Android.

Закомпостувати разовий квиток можна одним кліком: на екрані висвітиться одразу номер вагона, у якому ви їдете, тому скористатися цим квитком в іншому трамваї чи тролейбусі не вийде. У цьому способі оплати важливо, щоб смартфон був завжди заряджений під час поїздки, щоб можна було підтвердити контролерові своє право на поїздку.

Оплатити проїзд можна не лише через картку «ПриватБанк». Користувачі iOS у Приват24 можуть додавати картки й інших банків. Невдовзі ця функція запрацює і для Android.

Через валідатори «ПриватБанк»

Такі валідатори встановлені в деяких трамваях, що курсують на різних маршрутах у Львові. За їхньою допомогою можна придбати лише разовий загальний квиток через платіжну картку будь-якого зразка. Відповідно є три способи проплати: безконтактний через картку або смартфон з функцією NFC (Pay Pass), через картку з чіпом і через картку з магнітною стрічкою. Після успішної проплати на екрані валідатора з’являється усміхнений зелений смайлик, а на телефон приходить сповіщення від банку. Видача чеку не передбачена.

Читайте також: У Львові почали діяти нові правила проїзду в електротранспорті. Деталі

Безконтактно через валідатори «Ощадбанк»

Таку технологію запровадили лише 16 травня. 10 терміналів встановлено в нових дев’яти трамваях «Електрон», які курсують на маршрутах №№ 1, 8 та 9, а також у одному трамваї Tatra. Щоб оплатити проїзд, необхідно піднести платіжну картку будь-якого банку світу, яка має функцію безконтактної оплати (Pay Pass), або смартфон з функцією NFC до термінала-валідатора і дочекатися світлового та звукового сигналів. Після цього валідатор видає чек-квиток, який компостувати не треба. У терміналі можна придбати тільки разовий квиток – повний або пільговий.

У контролера

Футуристичний спосіб оплати разової поїздки – його ще не запровадили. Планується, що так званий штрафний квиток у контролера буде коштувати дорожче, аніж звичайний.

Анна Журба

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав


Читайте також:
19 Травня, 2018 00:09
ПанзіЛьвова Та який проїзд... Ходжу пішки. Лапті на ноги, палицю в руки і пішов на роботу. А по дорозі мрію доробитися до осла, буду їздити на ньому. До речі тарифи на електропоїзди зросли з 15 травня, тихенько зросли на 38%. Хотів би поїхати кудись, та не можу,буду працювати і чекати на того ж осла.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!