На Сихів по майбутнє. Чи став львівський транспорт іншим із трамваєм №8

8671 0
Сихівський трамвай мав возити сорок тисяч пасажирів на добу, а возить чотирнадцять. До того ж, він не є швидкісним. Що змінив «улюблений маршрут львів’ян»?

У досміттєву еру трамвай на Сихів був головним мемом Львова. На нього чекали, за нього критикували міську владу, у ньому сумнівалися. Голоси більшості критиків стишилися після відкриття маршруту. Tvoemisto.tv розбиралося, чи за рік роботи трамвай на Сихів став винятком із правил львівського транспорту.

«Вітаю всіх із цією подією. Трамвай економить 20 хвилин на дорогу. Я порахував, що за рік це додає до життя 4-5 днів. Їх потрібно використовувати для себе. Проведіть їх зі своїми родинами для вашого благополуччя», – Шевкі Аджунер виглядав щасливим на відкритті трамвайної гілки на Сихів. У керівника Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні був привід радіти. Його інституція останніми роками фінансує чимало проектів у нашій країні. «Трамвай на Сихів» був одним із найбільших і найпроблемніших. 17 листопада 2016 року його нарешті втілено.

Новий маршрут коштував Львову майже 29 мільйонів євро. 17 із них сплатили за рахунок кредиту ЄБРР. Це лише кошти, витрачені на спорудження колії та мережі. Також місто придбало 7 нових трамваїв «Електрон», кожен із яких коштував орієнтовно 985 тисяч євро. На відкритті маршруту міський голова Львова Андрій Садовий хвалився, що у Києві нових трамваїв лише 2, а у його місті – вже цілих 9.

За масштабами і витраченими коштами цей проект можна порівняти з подовженням синьої гілки київського метро. Із 1991 року небагато українських міст наважилися на подібні будівництва. Але це покладає на львівську владу додаткову відповідальність. Щоби «трамвай на Сихів» був вартим витрачених зусиль і коштів, він дійсно має бути ефективним. Річні показники роботи «вісімки» дають підстави говорити про це предметно.

Улюблений маршрут львів’ян

Львівській молоді у це складно повірити, але проспект Червоної Калини у сучасному вигляді існує лише кільканадцять років. До 2004 року цього зручного способу дістатися Сихова просто не було. Тоді з’явився міст через вулицю Луганську та залізничну колію. Водночас постало питання, який транспорт найдоцільніше запустити новою магістраллю: тролейбус чи трамвай.

Позірно автотранспорт на електроживленні вигідніший. Він не вимагає прокладання колії. Він точно не дорожчий. Минулого року один тролейбус «Електрон» на 100 пасажирів коштував 6,33 мільйони гривень. Трамвай на 125 пасажирів – приблизно 985 тисяч євро.

– Трамвай більш швидкісний, адже має окрему колію. Увесь світ керується цим правилом. Тролейбус повільніше їхатиме на одному шляху із великою кількістю авто. Його можна використовувати там, де кривенькі і вузькі вулиці. Але проспект Червоної Калини достатньо широкий, щоб мати трамвай, – розповідає заступник львівського міського голови Сергій Бабак. За його словами, влада, вибираючи майбутній транспорт, думала про його зручність для містян. Мовляв, трамвай розвантажив транспортні потоки та значно скоротив час на дорогу до центру: – Запитаймо самих сихівчан: вони в захваті від цього проекту.

Читайте також: Майбутнє львівського електротранспорту – тролейбус. Погляд із депо

Керівник відділу транспортного планування та моделювання комунального підприємства «Львівавтодор» Роман Зубачик пропонує говорити не про розвантаження транспортних потоків, а про зміну транспортної поведінки львів’ян. За його даними, до запуску «вісімки» на автобуси припадало 63% усіх перевезень у місті, а на трамваї і тролейбуси – 21,2% та 15,8% відповідно. За рік роботи нового маршруту на Сихів частка автобусів скоротилася до 60%. Трамваї возять уже 24,6% усіх пасажирів (тролейбус – 15,4%).

– Збільшилася перевізна здатність громадського транспорту до Сихова. Розширено трамвайну мережу у південно-східну частину міста. Зрештою, збільшилася кількість перевезених пасажирів на екологічно чистому виді транспорту, – резюмує користь від запуску трамвая Роман Зубачик.

За 12 місяців роботи «вісімка» перевезла 4 995 139 пасажирів. 13,7 тисяч пасажирів на добу. Речник «Львівелектротрансу» Іван Бондар, який навів такі дані, називає цей маршрут найпопулярнішим у львів’ян. Тут і найбільша частота рейсів: 5-6 хвилин між трамваями, коли на інших маршрутах – 10-12.

Ускладнення від успіху

Нові трамваї та колії, порівняно висока швидкість, маленький інтервал руху – усе це вирізняє сихівський трамвай з-поміж усього іншого громадського транспорту Львова. Однак сам маршрут наврядчи вповні відповідає вимогам сучасного міста.

– Трамвайна «вісімка» є скоріш не «зразковим», а «показушним» маршрутом. Адже сюди випускається більше нових «Електронів», а також модернізованих силами ЛКП «Львівелектротранс» Tatra KT4SU, – пояснює колишній помічник директора «Львівелектротрансу» Антон Лягушкін. Експерт зауважує, що для цієї транспортної гілки зняли найкращі трамваї з інших маршрутів.

Невдовзі після запуску маршруту на Сихів у «Львівелектротрансі» були змушені збільшити кількість трамваїв на ньому з 12 до 15. Рухомого складу просто не вистачало для всіх охочих пасажирів. Для чиновників це стало зайвим свідченням популярності проекту. Антон Лягушкін вважає таке збільшення недостатнім: потрібні ще трамваї.

«Сихівський трамвай має діяти за стандартами швидкісного трамвая. На маршруті повинні працювати дво-, а у години «пік» – і тривагонні поїзди із трамваїв «Tatra». Так є на київському швидкісному трамваї до Михайлівської Борщагівки. На жаль, влада міста надала перевагу закупівлі трисекційних трамваїв «Електрон», – розповідає експерт.

Перед запуском сихівського маршруту у Львівській міській раді очікували, що він перевозитиме щодоби 48 тисяч львів’ян. Роман Зубачик розповідає, що «Львівавтодор» рахував для «Львівелектротрансу» потенційний пасажиропотік. Експерти прогнозували, що за 12 планованих трамваїв «вісімка» зможе обслуговувати до 40 тисяч осіб кожного дня. Якщо сихівський трамвай за рік перевіз 4 995 139 пасажирів, то на добу вийде 13 685. Це 34% від запланованої потужності. Але трамваїв бракує і для цього.

Уже після публікації цього тексту ЛКП «Львівелектротранс» надало відкориговані показники (раніше у КП не врахували гроші, повернені за перевезених пільговиків). Згідно з цими даними, за рік роботи «вісімка» перевезла 8 377 822 пасажири. Це 22953 пасажири на день або 57% від запланованого потоку. Навіть якщо врахувати, що півроку на Сихів їздив трамвай № 2, ці показники різко відрізняються від тих, що міська влада декларувала перед запуском маршруту.

Читайте також: Щоб трамваї не возили повітря. Як визначають доцільність транспортних проектів у Львові. Візуалізація

У планах Львівської міської ради закупівля додаткових трамваїв у 2018 році. Сергій Бабак говорить, що зараз влада міста обирає між двома варіантами: або 10 нових трамваїв, або 30-40 уживаних із Європи, що гарантовано їздитимуть іще мінімум 10 років: «Оскільки у Львові не вистачає трамваїв, їхню кількість треба різко збільшувати. І треба жити за грошима. Я прихильник того, щоб замість десяти нових купити 30-40 вживаних у нормальному стані».

Проблемою швидкісного трамваю із Сихова досі залишається те, що він не є швидкісним. «Вісімка», їдучи із Сихова, дістається Стрийського парку й далі часто просто стає. Від легкого проїзду спальним мікрорайоном трамвай повертається до заторів центру, особливо на вулиці Франка. Через це страждає інтенсивність руху: інтервал у 5-6 хвилин перетворюється на 25-30.

Сергій Бабак вважає, що цю проблему породжують ті, хто паркує свої авто у центрі міста. І міська влада, за його словами, поки що не здатна вирішити цю проблему. Мовляв, Україні потрібні більші штрафи для тих, хто залишив авто у не призначених для цього місцях.

Антон Лягушкін бачить вирішення проблеми в інакший спосіб – окрема смуга для електротранспорту: «Варто удосконалити організацію дорожнього руху на вулиці Франка. Прийняте рішення про створення виділенки для трамвая на Франка дуже довго затягувалося в своїй реалізації. І в тій формі, в якій воно реалізоване, є не надто дієвим».

Унаочнення розвитку

Запуск трамвая на Сихів дозволив львівській владі та комунальним службам говорити про нові масштабні проекти, про комплексний розвиток мережі електротранспорту. Іван Бондар розповідає про плани «Львівелектротрансу»: відкриття маршруту із Сихова на Залізничний вокзал (8а) і створення трамвайної лінії між Сиховом, Стрийським автовокзалом і вулицею Княгині Ольги.

Сергій Бабак підтверджує, що подібні ініціативи обговорюють у Львівській міській раді. Однак обирає більш прагматичний підхід у розмовах про транспортну стратегію міста: «Коли будуть кошти, будемо говорити про проекти та їх реалізацію. У будь-якому разі гроші скеровуватимуть туди, де вони нагально потрібні. Наступний рік – це ремонт вулиці Замарстинівської. Також вимагає ремонту площа Двірцева і дотичні до неї вулиці. Далі треба закінчити ремонт вулиці Личаківської. Усе це разом уже тягне на 300-350 мільйонів. Нещодавно ЛМР дозволила взяти кредит на ремонт вулиць із трамвайним полотном: Бандери, Вітовського і Шевченка».

Читайте також: Руки примерзають. Чому електротранспорт у Львові виживає, а не розвивається

Запуск сихівського трамвая був важливим кроком для Львова. Насамперед, це іміджевий проект, що доводить спроможність українських міст втілювати в життя серйозні наміри. Він дійсно різко відрізняється від усього транспорту міста. І може дати поштовх розвитку інфраструктурі цілого Львова. Особливо якщо зважати, що у Сихівському районі, куди їздить новий трамвай, живе найбільша у місті кількість людей.

Водночас восьмий маршрут засвідчив неспроможність влади комплексно розв’язувати проблеми. Антон Лягушкін говорить, що під корпусами нових трамваїв залишилися старі транспортні проблеми Львова: зношеність рухомого складу та його нестача, застарілість технологій, які були використані за будівництва трамвайної лінії, а також проблеми з організацією дорожнього руху.

Трамвай на Сихів став не лише успішною історією. Це хрестоматійний приклад помилок, які не хотілося б бачити на нових чи оновлених маршрутах львівського громадського транспорту.

Михайло Драпак

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без посилання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Львів'яни та їхній транспорт

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!