Після трагедії у Харкові на Львівщині шукають необліковані будинки для літніх людей

1599 0
Загалом у пансіонатах для літніх людей в області проживають 1 700 людей.

Після трагедії у Харкові, коли у жахливій пожежі у будинку загинули 15 літніх людей, в Україні мали почати перевірку закладів, в яких проживають літні люди. Тvoemisto.tv вирішило дізнатися, скільки таких будинків є на території області та як часто їх перевіряють.

Читайте також: У домі покинутих надій. Як доживають віку самотні львів'яни

В. о. департаменту соціального захисту населення Віктор Степанюк розповів Тvoemisto.tv, що пансіонати перевіряють періодично і минулого тижня, після того, як трагедія трапилася у Харкові, також перевіряли.

«Порушень ні поліція, ні ДСНС не виявили. Порушення були минулого року, здебільшого стосувалися пожежної безпеки, горищ. Все усунули»– сказав Віктор Степанюк.

Під координацією обласного департаменту соцзахисту є 3 геріатричні пансіонати – Львівський геріатричний пансіонат, Великомостівський та Підбузький у Дрогобицькому районі. Також в області є 8 психоневрологічних пансіонатів, де проживають люди із психологічними розладами та 2 дитячі інтернати, де є діти з інвалідністю.

На Львівщині є Підкамінський пансіонат, що у Бродівському районі, Монастироцький у Жовківському районі, Грушківський у Золочівському, Олешківський у Сокальському, Созенський у Старосамбірськлму, Судововишнянський у Мостиському, Ходорівський у Жидачівському та Поповицький у Мостиському.

Є два дитячих інтернати – один для дівчат у Букові, що на межі Самбірського і Старосамбірського районів, та для хлопців у Новому Роздолі Миколаївського району.

Загалом у цих пансіонатах проживають 1 700 людей, а в інтернатах – 170 дітей.

Читайте також: Львів'ян просять допомогти стареньким та одиноким людям хоспісу та геріатричного пансіонату

Цього року з обласного бюджету на їх функціонування виділили, за словами Віктора Степанюка, 206 млн грн. Крім того, на утримання йде частина пенсій, допомагають також волонтери та меценати.

«У них також є спецфонд, який наповнюється, в тому числі, пенсіями самих мешканців – 75% їхніх пенсій іде на рахунок інтернату. На харчування на дорослих та дітей передбачають 86 гривень, а на медикаменти – від 10 до 26 гривень. Заклади часто працюють із благодійниками і спонсорами, тому вважаю, що ситуація в них нормальна. Звісно, перебування в них не курорт, але в останні роки утримання нормальне»– запевняє Віктор Степанюк.

Посадовець каже, що у Харкові проблема була у тому, що це був приватний заклад і він був відсутній в реєстрі.

«Про нього мало хто знав. Мабуть, на Львівщині також є такі пансіонати, тому ми надіслали листи по районах і зобов’язали, щоб нам надали інформацію про наявність таких закладів. Тоді зможемо також провести якісь перевірки»– прокоментував Віктор Степанюк.

Читайте також: У Львові планують створити Центри денного перебування для літніх людей

Нагадаємо, що у Харкові 21 січня у двоповерховому будинку для літніх людей виникла пожежа на другому поверсі. На місці пожежі рятувальники виявили тіла 15 людей, п'ятьох осіб госпіталізували до лікарень. До гасіння пожежі залучили 50 пожежників та 13 одиниць техніки ДСНС. Пожежу класифікували як надзвичайну ситуацію державного рівня. 

Директор департаменту соцзахисту населення Харківської ОДА Юрій Шпарага заявив, що пансіонат працював без дозвільних документів. Правоохоронці затримали 4 людей, причетних до організації діяльності пансіонату, їм готують повідомлення про підозру. За попередньою інформацією прокуратури, пожежа сталася через необережне поводження з електронагрівальними приладами.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що законність усіх будинків для літніх людей та умови проживання у них перевірять тепер в усіх областях.

Ольга Шведа

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!