Попри замінування та кримінальну справу, у «Довженко-Центрі» обрали гендиректора

557 0
Гендиректоркою «Довженко-Центру» стане Олена Гончарук, яка перемогла конкурс на посаду.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Сьогодні, 6 лютого відбувся перенесений конкурс на посаду гендиректора «Довженко-Центру».
 
Нагадаємо, засідання було призначене на 3 лютого, але перед початком засідання, до поліції надійшло повідомлення про замінування. За адресою приїхала поліція, до адміністративної будівлі нікого не пускали. Тож засідання вимушено перенесли, а через чергову загрозу зриву конкурс провели у форматі онлайн.
 
 

Серед чотирьох претендентів на посаду, конкурсна комісія обрала новим гендиректором «Національного центру Олександра Довженка» Олену Гончарук. 

Нгадаємо, напередодні проти колишньої в.о. гендиректорки і переможниці конкурсу на посаду «Довженко-Центру» Олени Гончарук відкрили кримінальну справу. Згідно з опублікованим витягом із реєстру, підставою для відкриття справи стали матеріали та Акти перевірок діяльності центру, де знайшли порушення законодавства у сфері публічних закупівель, розпоряджання державними коштами та управління державним майном.

У «Довженко-Центрі» звинуватили Держкіно у дискредитації Олени Гончарук, яка мала на наступний день після оприлюднення представляти програму на конкурсному засіданні.

Нагадаємо, історія довкола «Довженко-Центру» та Держкіно триває вже не перший рік. У серпні минулого року Державне агентство України з питань кіно вдало наказ про реорганізацію Довженко-Центру та передачу усіх його колекцій та майна державній установі «Науковий центр кінематографії України», про діяльність якої немає жодної публічної інформації. У «Довженко-Центрі» тоді наголосили, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. 

Читайте також: тиждень ізраїльського кіно у столичному кінотеатрі

2 листопада 2022 року Держкіно відсторонило від посади Олену Гончарук за «неналежне виконання обовʼязків», призначивши тимчасового в.о. генерального директора «Довженко-центру» Юлію Каждан.

15 листопада Держкіно повідомило, що дія наказу щодо реорганізації інституції призупиняється до завершення експертної оцінки колекцій Центру, проведення повного аудиту його діяльності та обрання нового керівника.

17 листопада Юлія Каждан написала заяву про звільнення. На цю посаду призначили кінокритика Андрія Алферова. 

Зазначалося, що його Алферов буде тимчасовим в.о. і його повноваження триватимуть два місяці, доки не проведуть конкурс. До виконання обов’язків Алферов так і не приступав.
Ігор Ющенко
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!