У Польщі висунули обвинувачення українському водієві, що спричинив смертельну ДТП

3291 0
Водія звинувачують у навмисному спричинені ДТП, унаслідок якої загинули троє пасажирів, а ще 50 – зазнали травм
фото Darek Delmanowicz / PAP

фото Darek Delmanowicz / PAP

Окружна прокуратура в Перемишлі звинувачує водія українського автобуса, що у серпні минулого року потрапив у аварію поблизу села Лещава-Долішня, у навмисному спричиненні катастрофи. Унаслідок ДТП загинуло троє пасажирів, а 50 – зазнали травм. Про це повідомляє Польське радіо.

Читайте також: Колись там був перехід або чому аварії на Городоцькій могло б і не бути

У четвер, 7 лютого, прокуратура Перемишля направила до місцевого суду обвинувальний акт за цією справою. За словами заступника окружного прокурора в Перемишлі Беати Стажецької, 42-річний водій своєї вини не визнав. Він перебуває під арештом. Йому загрожує від 1 до 12 років позбавлення волі.

За висновками прокуратури, водій навмисне порушив правила безпеки та призвів до автокатастрофи. Під час руху за маршрутом він не дотримався належної обережності, їхав із значним перевищенням швидкості, що і спричинило аварію.

Експерти з дорожнього руху з’ясували, що водій на ділянці дороги, що передувала ДТП, їхав зі швидкістю від 82 до 85 км/год за за дозволеної максимальної швидкості до 50 км/год, а потім ще швидше – 100-102 км/год. Натомість на місці катастрофи, де було обмеження до 30 км/год, він їхав зі швидкістю 70-72 км/год. Крім того, український водій проігнорував попереджувальні знаки на ділянці зі значним нахилом та небезпечними поворотами.

Читайте також: Львівський суд позбавив прав керівника сервісного центру МВС за нетверезе водіння

У прокуратурі кажуть, що під час допиту чоловік наполягав, що коли побачив інформаційний знак про серпантини на дорозі, то їхав зі швидкістю 50-60 км/год, натомість знаку про обмеження швидкості до 30 км/год не зауважив, а бачив раніше знак із обмеженням до 50 км/год.

Він також визнав, що у критичний момент намагався гальмувати і навіть спробував використати гірські гальма, що не спрацювали, а ручне гальмо не встиг затягнути. Водій додав, що дорога була важкою, поверхня слизькою і був туман. Він зазначив, що маршрут подорожі та перетин польсько-українського кордону через перехід в Кросцєнку визначило туристичне агентство – організатор екскурсії, а він не знав дороги і використовував GPS-навігатор.

Читайте також: Як зробити наші дороги безпечними

Нагадаємо, 17 серпня о 22:10 автобус із туристами зі Львова злетів з траси поблизу Лещави-Долішньої та перекинувся кілька разів. Унаслідок аварії загинули троє громадян України – дві жінки у віці 30 та 31 року і один чоловік. 38 осіб доправили до лікарень із травмами різного стану тяжкості, у тому числі 10 дітей.

Пізніше з’ясувалось, що автобус із туристами мав їхати до Відня іншою дорогою, проте через черги на кордоні змінив свій маршрут. Як говорить почесний консул України у Перемишлі Александр Бачик, за попередньою інформацією спочатку автобус вирушив до пункту пропуску Краківець – Корчова, далі в Шегині – Медику, але через черги там у результаті поїхав до пункту пропуску Смільниця – Кросцєнко, а далі – до Перемишля.

За попердньою інформацією, водій автобуса перевищив допустиму швидкість. Львівська турфірма «Аккорд-тур» відреагувала на інцидент лише через два доби. Згодом суд у Перемишлі арештував водія автобуса на три місяці, а пізніше – знайшли психотропні речовини в крові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!