Збереження Садиби Терещенків у центрі Києва: суд вкотре переніс розгляд справи

921 0
Сьогодні, 31 січня відбулося чергове засідання суду стосовно унікальної садиби Терещенків, що на проспекті Шевченка в середмісті Києва.
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

На сьогоднішньому засіданні Верховний суд мав винести остаточне рішення в касаційній справі: повернути пам’ятку архітектури до комунальної власності столиці, чи дозволити ВАТ «ЦентрелеватормлинБуд» перетворити стародавню будівлю на офісний центр.

У результаті заміни у складі суду, було зроблено перерву у засіданні: суддю Інну Берднік замінив новий суддя - Єгор Краснов. Наступне засідання призначили на 9 лютого о 16:00. Про це поінформувала представниця «Фундації спадщини Терещенків» та правозахисниця, депутатка Київради VII скликання Олена Терещенко, яка є дружиною нащадка династії Терещенка.

 
 
 
Олена Терещенко акцентує на позиції забудовника:
 
«(Вони) намагалися звинуватити прокуратуру та Київську міську раду у тому, що ті нібито не знають, що їм потрібно і нібито не можуть нічого аргументувати (звичайно, за відсутністю жодних аргументів напад - це «найкраща тактика»)... представники «Центрелеватормлинбуд» не змогли надати відповіді на жодне з поставлених ним запитань, продовжуючи стратегію «тотальної брехні», попри те, що все сказане ними було давно спростовано наявними доказами», – повідомляє Олена Терещенко.
 
 
 
Активісти просять небайдужих киян прийти до суду та забезпечити максимальну присутність громади.
 
 
Зазначимо, що боротьба за збереження та повернення Садиби Терещенків у власність київської громади вже триває 15 років.
 

Нагадаємо, Садиба Терещенків є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона побудована у 1874-1875 роках за проєктом архітектора В. Краузе у стилі неоготика. Флігель будинку теж перебуває на державному обліку як нововиявлена пам’ятка архітектури.

До кінця 2007 року садиба була на балансі КП “Київжитлоспецексплуатація”, яке здавало її в оренду. У 2008 році унікальні будинки передали у власність ВАТ “Центрелеватормлинбуд” під реконструкцію. Зараз будівля перебуває в аварійному стані.

Читайте також: графік відключень у Києві на 1 лютого

Управління охорони культурної спадщини наприкінці квітня 2016 року оглянуло садибу та зобов’язало ВАТ “Центрелеватормлинбуд” до 22 червня 2016 року укласти охоронний договір та привести будівлю до належного стану.

ВАТ “Центрелеватормлинбуд” уклало охоронний договір, проте жодних робіт не провело.

Представники «Фундації спадщини Терещенків» неодноразово наголошували, що найближчим ВАТ “Центрелеватормлинбуд” планує остаточно зруйнувати пам’ятку архітектури, тож просять киян допомогти відновити справедливість та не дати знищити національну культурну спадщину.

Ігор Ющенко

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!