Народився в Стрию і працював у Сбєрбанку. Що відомо про нового міністра економіки

3002 0
Останнє місце роботи агрохолдинг, який пов’язують з олігархом Олегом Бахматюком.
Фото: latifundist.com

Фото: latifundist.com

Сьогодні, 17 березня, на позачерговому засіданні Верховна Рада України призначила Міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка. Зазначимо, що при формуванні уряду Дениса Шмигаля це міністерство планували розділити, але в результаті залишили у старому форматі.

«Ігор Петрашко має понад 20 років досвіду у сфері економіки та менеджменту. Із відзнакою закінчив «Львівську політехніку». Після цього навчався і отримував ступінь MBA у США, навчався у Великій Британії, працював у компаніях першої четвірки, останні 7 років керував великою компанією - 30 тисяч людей, тобто, має потужний менеджерський досвід. Має широкі міжнародні зв’язки, має бачення, і сьогодні вважаю його одним із найкращих економістів в Україні», – повідомив Денис Шмигаль.

Новий міністр заявив, що Україна зараз входить у складну економічну ситуацію, в тому числі через коронавірус. На його думку, наслідки того, що зараз відбувається в світі Україна відчує через 3-6 місяців.

«Я бачу два завдання. Перше, це підтримати і збалансувати українського виробника, в ситуації, коли ринки почнуть закриватись. Друге, створення фундаментальних умов, щоб і український бізнес відчував себе добре, і продовжувався приплив іноземних інвестицій», - заявив Ігор Петрашко.

Читайте також: Небагатий вибір. Шмигаль нарешті укомплектував свій Кабмін

За його призначення проголосували 243 народних депутати: від «Слуги народу» (217 депутатів), депутатської групи «Довіра» (13 депутатів) та «За майбутнє» (7 депутатів) і позафракційні парламентарі (6 депутатів).

Проти голосували «Європейська солідарність» та ОПЗЖ.

«Батьківщина» та «Голос» – переважно утрималися.

Трудова діяльність

Ігорю Петрашку 44 роки, він народився 6 жовтня 1975 в м. Стрий на Львівщині. Батько – кандидат фізико-математичних наук, мати – лікар-психіатр. Його дядько по материнській лінії – колишній ректор Львівської політехніки Юрій Рудавський.

Новий міністр економіки закінчив «Львівську політехніку» (бізнес-адміністрування) та отримав диплом МВА бізнес-школи при університеті Вандербільда (США).

Починав працювати консультантом з корпоративної реструктуризації в консорціумі компаній під егідою TACIS. Продовжив свою професійну діяльність в складі групи структурування угод компанії Enron і старшим консультантом компанії GlobalSpec (США), (постачання послуг в області Інтернет-пошуку і онлайн-реклами для компаній промислового та науково-технічного сектора).

Читайте також: Хто такий Шмигаль, який нині став першим премєром зі Львова

Також Петрашко керував групою з надання консультаційних послуг по угодах та був партнером спочатку в московському, а потім у київському представництві в Ernst & Young.

В 2007-2013 очолював інвестиційно-банківське управління компанії «Тройка Діалог Україна» та був керуючим директором, а потім і головою департаменту корпоративного бізнесу в АТ «Сбербанк Росії».

В квітні 2013 року став заступником генерального директора агрохолдингу UkrLandFarming. Цей холдинг є одним з найбільших в Україні за величиною земельного банку, понад 500 тис. га, його пов'язують з Олегом Бахматюком.

Програма діяльності

Ігор Петрашко, виступаючи під час позачергового засідання Ради, не оприлюднив програми подальшої діяльності відомства. Він лише визначив основні напрямки роботи Мінекономіки.

Він переконаний, що вплив коронавірусної інфекції на українську економіку буде видно через 3-6 місяців. В першу чергу, постраждає виробництво. І така тенденція спостерігатиметься не тільки в Україні, а й в країнах Європейського Союзу та в США.

Петрашко додав, що виступає за продовження політики дерегуляції та зменшення тиску на бізнес.

Декларація та сім’я

Ігор Петрашко – не дуже публічна людина, у нього немає сторінок в соцмережах і по ефірах ходить не часто.

Такою ж загадковою є його декларація. Ще зранку після призначення журналісти відзначали, що декларації на сайті НАЗК не було. Станом на вечір вона з’явилась, але містить лише загальні дані про сім’ю та нерухомість.

Відтак, відомо, що Ігор Петрашко є власником квартири, площею 90 квадратних метрів, у Києві. Житло придбане ще у 2004 році.

У декларації вказано, що міністр одружений. Його друга половинка – Світлана (англійською вказано у російській транскрипції Svetlana). Вона закінчила Києво-Могилянську академію та КНЕУ ім. Вадима Гетьмана. Також зазначено цікавий факт, Світлана Петрашко має громадянство Росії. Чому досі на сьомий рік війни вона і досі залишається підданою країни-агресора поки пояснень немає. Так само не відомо, чи має один з ключових міністрів зв’язки з російським бізнесом.

Подружжя виховує двох синів: Матвія та Максима.

В одному з матеріалів про Ігоря Петрашка зазначається, що у вільний час займається спортом, катається на лижах і грає в шахи. Свого часу колекціонував марки та монети і має непогану колекцію.

Нагадаємо, при призначенні уряду Шмигаля планувалось розділити міністерство на економічний сектор та агропромисловий. Це, зокрема, стало причиною того, що з посади пішов попередній міністр Тимофій Милованов. З ходу нових міністрів призначити не вдалось, то ж в. о. було призначено Павла Кухту.

Богдан Білан



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!