Куди поділися системи відеоспостереження, закуплені на вибори 2012-го року

2984 0
Після парламентських виборів 2012-го року на Львівщині залишилися 1964 системи відеонагляду – так звані ПАКи. Їх використовували для онлайн-трансляції зі звичайних виборчих дільниць. Tvoemisto.tv дізнавалося, що сталося із цими системами далі, а також хто і як їх застосовує зараз.
фото: imi.org.uа

фото: imi.org.uа

Що таке ПАКи і навіщо їх закупляли

У 2012-му році Верховна Рада виділила Центральній виборчій комісії майже мільярд гривень (993,6 млн грн) для оснащення виборчих дільниць на парламентських виборах системами відеоспостереження – програмно-апаратними комплексами (ПАК). Вартість одного ПАКа становила 7 128 гривень.

Фото: watcher.com.uа

У додатку до постанови ЦВК (від 13.09.2012 №892) є роз’яснення, яке саме обладнання входило до цієї системи:

- ноутбук,
- дві веб-камери,
- два активні USB-подовжувачі,
- два пасивні USB-подовжувачі,
- мережний подовжувач на 5 розеток,
- спеціальна металева шафа і трос безпеки (антивандальний захисний пристрій, що унеможливлює несанкціоноване вилучення ноутбука зі спеціальної металевої шафи), які замикаються ключами,
- спеціалізоване програмне забезпечення,
- інструкція користувача системи відеоспостереження.

Фото: hromadske.volyn.uа

Водночас, громадські активісти, зокрема представники ГО «Опора», попереджали, що закон «не дозволяє забезпечити відкритість, прозорість та демократичність виборів народних депутатів 28 жовтня 2012-го року на належному рівні» та є лише «невдалою спробою скопіювати закордонний досвід».

Через рік голова ЦВК Володимир Охендовський визнав, що систему відеоспостереження не варто застосовувати на наступних виборах, оскільки вона виявилася непотрібною суспільству.

Що сталося з ПАКами далі

У липні 2014-го року ЦВК прийняла постанову про передачу ПАКів до сфери управління обласних державних адміністрацій. Як наслідок, Львівська ОДА отримала 1964 системи, – таку кількість зазначила у відповіді на запит Tvoemisto.tv Маріанна Вільшинська, керівниця апарату, заступниця голови ЛОДА.

У відповіді на запит також зазначили, як розподіляли ПАКи:

- на баланс районних державних адміністрацій передали 424 комплекти,
- у тимчасове безоплатне використання та зберігання міськвиконкомам Львівщини – 44 ПАКи,
- у тимчасове безоплатне використання та зберігання районним адміністраціям Львова – 24 комплекти,
- на баланс структурних підрозділів ЛОДА та у тимчасове безоплатне використання та зберігання обласній раді – 662 комплекти,
- 731 ПАК віддали сільським, селищним і міським радам районних центрів,
- із 79 комплектів створили резерв.

Як використовують зараз

Федір Алєйніков, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської ОДА, розповів Tvoemisto.tv, що у 2014-му році ПАКи були розподілені між сільськими радами, районними адміністраціями Львова, департаментами, управліннями, відділами ЛОДА тощо. «Ми вирішили забезпечити ПАКами саме органи виконавчої влади і місцевого самоврядування області», – пояснив він.

Відповідно до розпорядчих документів на сайті ЛОДА, у 2014-му році 284 ПАКи отримали районні адміністрації (РА) Львова. У кожній із них Tvoemisto.tv надали інформацію про те, скільки ПАКів їм передали та як використовують їх зараз (озвучена в РА кількість отриманих ПАКів збігається із цифрами у таблиці нижче, – прим.)

Розпорядження голови Львівської облдержадміністрації від 5 вересня 2014 року № 448/0/5-14
(повний перелік документів – за посиланням)

Зокрема, Ірина Копельчак, начальниця відділу ведення Державного реєстру виборців Франківської РА, прокоментувала: «55 ПАКів нам передали у 2012-му році. Потім один ПАК забрали для роботи Львівської обласної територіальної комісії, 16 – передано в управління архітектури, містобудування та інфраструктурних проектів ЛОДА, 5 – передано департаменту соціального захисту населення ЛОДА, 7 – департаменту розвитку інфраструктури дорожнього господарства та паливно-енергетичного комплексу ЛОДА, один – департаменту з питань культури, національностей та релігії ЛОДА, 2 – Державний архів Львівської області. Загалом передали 32 ПАКи. У нас лишилося 23, із яких 3 передали для роботи Державного реєстру виборців, один – для створення телекомунікаційної мережі в нашій РА, 4 передані для функціонування РА, а 15 ПАКів є в нас на зберіганні».

Подібний механізм отримання та подальшого розподілу ПАКів описав Олександр Морозов, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Сихівської РА: «Після завершення виборів нам передали 55 штук. У листопаді 2012-го року вийшла постанова ЦВК про порядок використання ПАКів. Згідно з нею ПАКи були передані державним адміністраціям. ЛОДА уклала з нами угоду про зберігання ПАКів. Там є пункт: право власності до зберігача (тобто районної адміністрації) не переходить. Тож ми не можемо його використовувати. Згідно із наступними розпорядженнями, ми передали ЛОДА частину цих ПАКів. Зараз у нас лишилося 22 ПАКи. Три штуки дозволили використовувати для роботи Державного реєстру виборців, чотири штуки – для роботи РА. Інші – запаковані і знаходяться в резерві».

За словами Федора Алєйнікова, востаннє техніку для чиновників закупляли понад 10 років тому, тож увесь цей час так званий «резерв» допомагав її оновлювати. «Самі розумієте: техніка ламається. Коштів на її ремонт немає. Тому, завдяки цьому резерву, ми замінюємо непрацюючі комп’ютери на працюючі. Створили такий резерв, аби можна було його використовувати у постійному режимі, відповідно до розпоряджень ЛОДА. Цей резерв знаходяться на тимчасовому користуванні в районних адміністраціях. Тобто ці ПАКи не лежать на складі, а використовуються в межах районних адміністрацій. Згідно з угодою, цей резерв вони зберігають, але, за замовчуванням, усе ж таки використовують. Кошти для закупівлі техніки для органів влади не виділяли з 2004-го року. Усі комп’ютери – надзвичайно старі. І якби не ці ПАКи, то, чесно кажучи, навіть не знаю, на чому працювати».

Чи була альтернатива?

У 2013-му році у Львові обговорювали можливість передачі ПАКів, які лишилися після виборів, для потреб шкіл та лікарень. Найчастіше відеокамери та комп’ютери просили школи, особливо для молодших класів.

«Цю ініціативу варто було підтримувати на рівні держави, але цього не зробили, – прокоментував Федір Алєйніков. – ПАКи можна було б використовувати також для систем відеоспостереження у садочках чи школах. Однак для цього мають бути розпорядчі документи та згода батьків. Це занадто складно, занадто дорого і тому суспільство це не сприйняло».

Те, що ПАКи можна було б використовувати для відеоспостереження, підтвердив і Орест Мадей, в.о. начальника відділу ведення Державного реєстру виборців Личаківської РА: «Ці камери пристосовані для відеоспостереження у школах і садочках, але має бути підключений інтернет».

«Так, пропозицій було дуже багато і пропозиції були різні, – додав Федір Алєйніков. – Але вирішили так, як вирішили. Ми впираємося у нормативну базу центральних органів виконавчої влади: вони не дають нам можливості передати ці ПАКи в оренду, продати їх чи використати ще якось інакше».

Додамо, коментуючи випадок, коли упродовж однієї ночі у Львові зловмисники обікрали дві школи та два садки, Зоряна Довганик, в.о. начальника управління освіти ЛМР, розповіла Tvoemisto.tv: «Приблизно до 10-ти навчальних закладів Львова мають встановлені камери відеоспостереження. Облаштування камер може бути додатковим засобом захисту навчального закладу».

Водночас, у 2017-му році управління освіти проситиме виділити з бюджету кошти на придбання нових камер та облаштування відеоспостереження в садочках і школах Львова. Планують, що після встановлення системи відеонагляду можна буде моніторити проблемні місця і скеровувати туди представників поліції або «Муніципальної дружини».

Підготувала Юлія Сабадишина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!