Скільки разів на тиждень варто займатися спортом. Рекомендації для дітей і дорослих

6681 0
Як правильно підібрати для себе фізичну активність? Скільки разів на тиждень займатися та упродовж скількох хвилин? Пропонуємо універсальні поради для різних вікових категорій.
фото: hodunky.com, megasport.tv, mariupolfm.com.ua, gorod-plus.tv, cleverkids.com.ua, levko.info

фото: hodunky.com, megasport.tv, mariupolfm.com.ua, gorod-plus.tv, cleverkids.com.ua, levko.info

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) розробила «Глобальні рекомендації щодо фізичної активності для здоров'я», у яких аргументувала необхідність регулярних занять спортом для людей різних вікових категорій. ВООЗ надала право Медичному центру фізичної терапії та медицини болю «Інново» перекласти ці рекомендації українською мовою. Пропонуємо ознайомитися з професійними порадами щодо фізичної активності для людей різного віку.

Як йдеться у «Глобальних рекомендаціях», відсутність фізичної активності визнали четвертим основним фактором ризику в оцінках рівня смертності у всьому світі (тобто причиною 6% смертей). Трьома факторами, що його випереджають, є високий кров’яний тиск (13%), вживання тютюну (9%) і високий рівень глюкози в крові (6%). Тим часом надмірна вага та ожиріння відповідальні за 5% глобальної смертності

Доведено, що регулярна фізична активність зменшує ризик коронарної хвороби серця, інсульту, діабету, гіпертонії, раку товстої кишки, раку грудей і депресії. До того ж, фізичні навантаження є основою для балансу енергії і контролю ваги. 

Вікова категорія 5 – 17 років

Для дітей і молоді фізична активність охоплює ігри , спорт, пересування, відпочинок, уроки фізичної культури або виконання запланованих вправ у сім’ї, школі та громаді.

Вікова категорія 18 – 64 роки

Для цієї категорії фізична активність охоплює пересування (наприклад, ходіння пішки чи їзда на велосипеді), професійну активність (роботу), домашню працю, ігри, спорт або організовані фізичні вправи в контексті щоденних, сімейних чи соціальних занять.

Вікова категорія 65 років і старші

Для представників цієї вікової групи фізична активність охоплює також пересування (наприклад, ходіння пішки чи їзда на велосипеді), професійну активність (якщо особа працює), домашню працю, ігри, спорт або організовані фізичні вправи в контексті щоденних, сімейних чи соціальних занять.

Із повним текстом «Глобальних рекомендацій» можна ознайомитися за посиланням.

Рекомендації є актуальними для всіх осіб зазначеної категорії, незважаючи на расу, ґендер, етнічну приналежність чи рівень доходів. Проте фахівці нагадують, що кожен людський організм є унікальним, тому декому корисно попередньо проконсультуватися з лікарем.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!