Політична реклама

Складено список найменш затребуваних професій в Україні

1544 0
Експерти ринку праці України склали перелік з 10 професій, які найменш затребувані. За словами експерта ринку праці Германа Овчаренка, на першому місці в ТОП-10 стоять металурги.

«Тут головну роль відіграють глобальні процеси на світовому ринку і зокрема зниження цін на металопродукцію та зниження обсягів її закупівель, – пояснив Овчаренко. – Все це позначиться на ринку праці металургів».

Також постраждають працівники машинобудівної галузі. Яскраве тому підтвердження – заводи корпорації «Богдан», які були повністю зупинені цієї осені з причини відсутності ринку збуту. У вересні в цехах «Богдана», розташованих у Черкасах і Луцьку, було зроблено один автобус і жодного легковика.

Без роботи можуть залишитися і представники банківської сфери, у яких вже є досвід 2008-го року, коли знизився обсяг видачі кредитів і банківська активність у цілому. Природно співробітники, що спеціалізуються на видачі кредитів, стали незатребуваними. Так, з кінця 2008-го по серпень 2010-го без роботи залишилося близько 60 тисяч співробітників банків.

А ось фахівці з проблемною кредитною заборгованістю, вони ж колектори, навпаки, від кризи тільки виграли. Похвилюватися доведеться і страховикам – вони тісно пов’язані з банківськими послугами і кредитуванням, підкреслює Герман Овчаренко.

Також, орієнтуючись на досвід 2008-го року, експерти ринку праці включили в ТОП-10 найбільш «ризикованих» фахівців, працівників готелів та ресторанів, а також адміністративний персонал: секретарів та офіс-менеджерів, референтів, помічників директорів і кадровиків. Три роки тому ці люди в першу чергу потрапили під скорочення.

Однак, крім офіс-менеджерів, нині найбільші проблеми з працевлаштуванням переживають економісти, бухгалтери та юристи. «Про це свідчать дані центрів зайнятості, як на Сході України, так і на Заході, – повідомив експерт. – Наприклад, у Луганській області на одну вакансію економіста претендує 33 людини, у Львівській області на посаду бухгалтера 27 осіб. У великих містах на одне місце юриста одночасно хочуть потрапити 16 осіб. Також ми спостерігаємо зниження запитів з боку роботодавців у таких сегментах, як робочий персонал, транспорт, логістика, маркетинг і реклама».

Але не все так погано, стверджує Овчаренко. За останні кілька місяців кількість вакансій збільшилася на 17 відсотків. Найбільше користувалися попитом медичні співробітники, фармацевти, менеджери по продажах, продавці-консультанти, ТОП-персонал, будівельники та проектувальники.

Найбільш затребувана на сьогоднішній день сфера - це Інтернет, телекомунікації та зв'язок, одним словом, IТ-галузь. «Є навіть дефіцит фахівців. - Підкреслив Овчаренко. - Також очікуємо незначне зростання заробітних плат: на 10-15% ».

До слова, якщо говорити про ТОП-10 професій, яким ніяка криза не страшна, то, як розповіла Овчаренко кореспондентам УРА-Інформ, на лідируючих позиціях будуть саме програмісти найрізноманітніших напрямків, фармацевти, яких заманюють в активно розвиваються аптечні мережі, і фахівці з продажу – «рушійна сила» компаній. 

Нагадаємо, українські банки масово звільняють працівників. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!