Політична реклама

Сьогодні починається Різдвяний піст: із раціону слід виключити м`ясо та молоко

1075 0
28 листопада православні християни відзначають день початку Різдвяного посту. Згідно з церковним статутом у всі дні посту виключаються м´ясні, молочні продукти та яйця.

Різдвяний пост дотримується з 15 (28) листопада по 24 грудня (6 січня) включно і завершується святом Різдва Христового. Заговини (переддень посту) - 14 (27) листопада - припадає на день пам´яті святого апостола Пилипа, тому піст називають також Пилиповим. Якщо заговини випадають на одноденні пости, середу або п´ятницю, то вони переміщаються на 13 (26) листопада.

Приписи про трапези:

За правилами утримання Різдвяний піст близький до Петрового посту. Згідно з церковним статутом у всі дні посту виключаються м´ясні, молочні продукти та яйця. Крім того, пропонується:
Від початку посту і по 6 (19) грудня включно:

по середах і п´ятницях - сухоїдіння;

по понеділках - гаряча рослинна їжа без олії;

по вівторках, четвергах, суботах і неділях - гаряча рослинна їжа з олією, риба, вино;

21 листопада (4 грудня), в свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці - гаряча рослинна їжа з олією, риба, вино;

З 7 (20) грудня по 19 грудня (1 січня) включно:

по середах і п´ятницях - сухоїдіння;

по понеділках - гаряча рослинна їжа без олії;

по вівторках і четвергах - гаряча рослинна їжа з олією, вино;

по суботах і неділях - гаряча рослинна їжа з олією, риба, вино;

Крім того, від початку посту і по 19 грудня (1 січня) включно рибу (а отже, і вино та єлей) можна вживати в ті вівторки і четверги, коли трапиться святий зі славослів´ям або той, що має святковий знак, у ті понеділки, середи і п´ятниці , коли є храмове свято чи бдіння (якщо інший великий святий, то дозволяється вино і єлей).

З 20 грудня (2 січня) по 24 грудня (6 січня) включно (період перед святом Різдва Христового):

по понеділках, середах і п´ятницях - сухоїдіння;

по вівторках і четвергах - гаряча рослинна їжа без олії;

по суботах і неділях - гаряча рослинна їжа з олією;

24 грудня (6 січня), в Різдвяний святвечір - особливо суворий піст, треба їсти сочиво (коливо) – солодку кашу з пшеничної, рисової або іншої крупи, зазвичай тільки після вечірньої служби.

Джерело: "Коментарі"

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!