Політична реклама

Топ-10 маловідомих сіл Західної України, які варто відвідати

14521 1
Західна Україна відома гірськими вершинами Карпат, середньовічними замками та міською архітектурою. Однак не всі знають, що тут розташувалися безліч мальовничих сіл зі своєю унікальною історією та природними пам’ятками. А, зважаючи на прогнози туроператорів, які стверджують, що цього літа туристи поїдуть в Карпати та на Західну Україну, дізнатися про них буде особливо цікаво.

Інтернет-портал Всвіті пропонує підбірку маловідомих, але надзвичайно цікавих куточків Західної України. Провести незвичні вихідні тут зможуть не лише туристи, а й львів’яни.

 

Село Підкамінь (Львівська область, Бродівський район)

Фото: Павло Березюк

Фото: Анна Ковальська

Цікавинкою цього поселення на межі Львівської та Тернопільської областей є легендарний камінь 16-метрової велични. Місцеві мешканці називають його  «чортовим».  Неподалік на горі розташований монастир «Походження Дерева Хреста Господнього», на який, за легендою, нечистий хотів кинути кам’яну брилу. Але його зупинив спів півня, тож камінь-велетень так і залишився тут лежати. Монастир має свої підземелля і таємні ходи, а в келіях зараз діє лікарня для душевнохворих жінок.

На вершині скелі є 6 ям-могил півметрової глибини. Ймовірно, у часи язичництва їх використовували для жертвоприношень. Через це Підкамінь по праву можна назвати одним з наймістичніших поселень Західної України.

 

Село Струсів (Тернопільська область, Теребовлянський район)

Фото: Андрій Бондаренко

Мальовниче село на Теребовлянщині унікальне печерною церковцею з вівтарем, витесаним у камені, та коморою, в стінах якої були висічені келії для монахів. Найцікавіше можна побачити всередині, у підземеллі.
Також дуже цікавими є надгробні пам`ятники струсівського кладовища з фігурами святих, ангелів, тварин, дівчат, дітей. Окрім того, село є батьківщиною українського поета Степана Будного, який пішов з життя у 24 роки.

 

Село Іза (Закарпатська область, Хустський район)

Фото: kolochava.com

У цьому мальовничому куточку Закарпаття розташована єдина в Україні ферма з розведення манчжурських оленів, з рогів яких отримують лікарську речовину пантокрин. Ці тварини були доправлені сюди гелікоптером аж із Калінінградської області.

Край також відомий як осередок мистецтва лозоплетіння. У місцевій святині – монастирі зберігаються мощі преподобного Олексія Карпатського.

 

Село Бакота (Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район)

Фото: ekskyrsii.k-p

Бакота – затоплене село, давня столиця Пониззя на березі Дністра у Кам`янець-Подільському районі. Тут розташовані безліч язичницьких святилищ та капищ, кургани з жіночими похованнями. Пропливши річкою Смотрич, можна побачити незвичайну панораму скелястого монастиря та кам’яний відбиток, який місцеві називають стопою Будди. У селі можна також набрати цілющої води з освячених джерел.

 

Село Стільсько (Львівська область, Миколаївський район)

Фото: iloveukraine    

Фото: tyzhden.ua

Село Стільсько, що на Львівщині – столиця неіснуючої тепер країни – Білої Хорватії. Величезне стародавнє городище із цілим підземним містом точно вразить не лише своїми масштабами, а й легендарністю.

У цьому невеликому поселенні на Львівщині розташовані аж 7 давніх храмів.

 

Село Озеряни (Тернопільська область, Борщівський район)

Фото: Андрій Бондаренко

У цьому селі на Тернопільщині було виявлено археологічні пам’ятки трипільської і черняхівської культури та слов`янське поселення VIII століття. Приверне увагу туристів краса неоготичного костелу Святої Анни, що є справжнім шедевром відомого львівського архітектора Адольфа Куна. Не меншої уваги заслуговують руїни стародавнього замку з товстезними стінами із каменю серед мальовничих пейзажів Галицького Поділля.

 

Село Сутківці (Хмельницька область, Ярмолинецький район)

Фото: stejka.com

Аби побачити оборонну церкву Покрови Богородиці 1462 рік, яка представляє собою диво фортифікації і не має аналогів в Україні, варто поїхати на Хмельниччину. Один із найдавніших оборонних храмів середньовіччя в Україні вразить стінами товщиною у 1,7 метра, первісними фресками та олійним живописом ХІХ століття.  Як бонус - цілющі води джерела «Біла криниця».

 

Село Розгірче (Львівська область, Стрийський район)

Фото: vidviday.com

Красивий скельний «монастир», що використовувався ще за язичницьких часів, та не менш цікаві давньоруські укріплення на вершині гори можна побачити у селі Розгірче. Таємничий дух старовини можна відчути і в каплиці святого Онуфрія кінця ХVІІ століття із старовинною іконою.

 

Село Чагарі (Тернопільська область, Гусятинський район)

Фото: Андрія Бондаренка

У цьому селі Гусятинського району немає красивих архітектурних пам`яток, історичних будівель чи водоспадів. Та все ж воно особливе по-своєму. Тут, у різних частинах села, зберігаються три унікальні витвори мистецтва – неймовірні скульптурні групи, що мають свій стиль, свою іронію і свою казку, належать руці Олексія Степанова. Це – риба в капелюсі, Мавка і Лукаш та символ достатку у жаб’ячих лапках.  А ще кожного року на початку липня тут організовують фестиваль «Купальська феєрія».

 

Село Брага (Хмельницька обл, Кам'янець-Подільський район)

Фото: Андрій Бондаренко

Село Брага у Хмельницькій області, що розташоване неподалік Хотина, може стати справжньою знахідкою навіть для досвідченого туриста. Тут можна побачити 300-літнє польське кладовище із неоготичними надгробками та костелом-каплицею 1909 року. Це – мавзолей давньої польської родини, трьох представників якої там поховано. Звідси відкривається прекрасний вид на Хотинську фортецю. 

ТЕГИ: село

Читайте також:
20 Червня, 2014 20:40
perles de lalique в селі Розгірче проживали мої бабця з дідом... я неодноразово бувала в цих місцях,просто дух захоплює від побаченого))) рекомендую,враження незабутні)
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!