Топ-10 заповідних місць українських Карпат. Частина 2

15823 0
Tvoemisto.tv продовжує розповідь про наймальовничіші заповідники і ландшафтні парки українських Карпат.

В першій частині ми розповіли про Галицький Національний природний парк, заповідник «Горгани», Карпатський національний природний парк, Карпатський біосферний заповідник, Національний природний парк «Зачарований край». Зараз пропонуємо вам другу частину цієї підбірки від сайту carpathian.land.

6. Регіональний ландшафтний парк «Надсянський»

Один із куточків збереження рослинного світу низькогірської частини Карпат та карпатської річки Сян. Парк «Надсянський» має міжнародне значення, адже знаходиться на кордоні України з Польщею і межує з двома польськими парками: Бещадським Парком Народовим та регіональним ландшафтним парком «Долина Сяну». Входить до міжнародного резервату біосфери «Східні Карпати».

Територія парку охоплює дві цілком різні частини: у віддаленій і недоступній долині р. Сян практично відсутні людські поселення, тоді як інша, щільно заселена долина характеризується багатством культурної спадщини та збереженими формами традиційного землекористування.

На території РЛП «Надсянський» дуже сприятливий клімат для відпочинку і для наукових досліджень. Тут прекрасні краєвиди гір гармонують із своєрідною архітектурою лемків та бойків.

Що подивитися: флора, фауна, урочище «Бучок», бойківські архітектурні пам’ятки.

Інформація про те, як добратися до парку та корисні контакти на місці

7. Національний природний парк «Сколівські Бескиди»

Охоплює більшу частину Сколівського району та деякі ділянки сусідніх районів (Дрогобицький та Турківський) Львівської області. Загальна площа заповідної зони становить 35684 га. Створений 1999 року з метою збереження, відтворення і раціонального використання ландшафтів західної частини українських Карпат з типовими та унікальними природними комплексами, що мають важливе природоохоронне, екологічне, естетичне, освітнє та рекреаційне значення. Національний природний парк «Сколівські Бескиди» є одним із найкращих місць для відпочинку на території України, недалеко від парку знаходяться відомі українські курорти Східниця, Сколе, Славське. Парк розташований у долинах річок Стрий та Опір, і є гарна можливість для водного туризму. У той же час, розвивається і гірськолижний туризм.

Тут матимете можливість не лише відпочити, але й оздоровитися, адже у 1970 році в смт. Східниця неподалік від парку були відкриті великі запаси мінеральних вод, наприклад «Нафтуся». На території парку також є понад 30 бальнеологічних мінеральних джерел. Джерела лікувальних мінеральних вод розташовані в долині р. Рибник Майданський, околицях с. Новий Кропивник та інших. Для оздоровлення і відпочинку тут є різноманітні санаторії, пансіонати, бази відпочинку, кемпінги.

Що подивитися: Кам’янецький водоспад, Журавлине урочище, гори Тростян і Парашка, мінеральні джерела.

Інформація про те, як добратися до парку та корисні контакти на місці

8. Державний історико-культурний заповідник «Тустань»

Створений 1994 року. Його можна вважати одним із наймальовничіших місць Західної України. Багато років тому на цьому місці знаходилася фортеця, яка протягом багатьох століть служила захистом від татаро-монгольських завойовників. Наскельна фортеця Тустань – пам’ятка історії, археології, архітектури та природи, яка не має аналогів у Європі. Унікальність Тустані полягає у можливості практично точного відтворення дерев’яної забудови, що існувала на скелях у IX–XIII століттях – не лише планувальної структури, а й вертикальної організації будівлі. Річ у тім, що будівничі, споруджуючи неприступну дерев’яну фортецю на скелях, довбали в камені пази для закріплення дерев’яних конструкцій. Дерева давно немає, а сліди в камені збереглися. Сучасники не втрачають надії у майбутньому повністю відбудувати унікальну фортецю.

Що подивитися: Урицькі скелі, комплекс урицьких пісковиків, Музей історії, церква, стара бойківська хата, фестиваль «Ту Стань!».

Інформація про те, як добратися до заповідника та корисні контакти на місці

9. Національний природний парк «Синевир»

Заснування національного природного парку «Синевир» пов'язане з унікальним за своєю красою гірським озером із співзвучною назвою Синевир. Для збереження цього творіння природи у 1974 році було організовано ландшафтний заказник державного значення «Синевирське озеро», а у 1989 році створено НПП «Синевир», який взяв під охорону й ряд інших цінних природних об’єктів верхів’я Тереблянської долини Міжгірського району Закарпатської області.

Унікальність природи цього куточку Карпат полягає в її неповторності та естетичній цінності ряду об'єктів, зокрема озер Синевир і Озірце, болотних угідь Глуханя і Замшатка, гір Стримба і Негровець. А ще тут мальовничі краєвиди, дзюркотливі потічки, бурхливі водоспади, вічнозелені ліси – усе, що, наче магнетичною силою, притягує мандрівників не лише з України, але й з усього світу.

Площа НПП «Синевир» становить 43 га. На території парку нараховується 53 види рослин і 43 види тварин, занесених до Червоної книги України. Особливим завданням для НПП «Синевир», як природоохоронної структури, стало збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів та створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності у природних умовах з дотриманням режиму охорони природних комплексів.

Що подивитися: озеро Синевир, Дике озеро, реабілітаційний центр бурих ведмедів, візит-центр, музей «Старе село», туристичний маршрут «Лінія Арпада».

Інформація про те, як добратися до заповідника та корисні контакти на місці

10. Ужанський національний природний парк

Мальовниче верхів'я річки Уж, що на Закарпатті. Тут, на прикордонні з Польщею та Словаччиною, розкинувся Ужанський національний природний парк. Створений у 1999 році на базі регіонального ландшафтного парку «Стужиця», Ужанський національний природний парк є невід'ємною складовою частиною першого в світі трилатерального українсько-польсько-словацького біосферного резервату «Східні Карпати», який включено до Світової мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Площа парку становить 39 159,3 га, з яких 14 904,6 надано йому в постійне користування. Парк є членом Європейської федерації природно-заповідних територій «Європарк».

Тут є багато видів рідкісних рослин і тварин. 2007 року 6,1 тис. га (з них 2,5 тис. га – заповідне ядро) букових пралісів включено до списку Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат».

Ужанський національний природний парк має потужний рекреаційно-туристичний потенціал, який використовується впродовж усього року. На його теренах є чимало цікавих природних об'єктів. Останнім часом активно розвивається зелений туризм, вживаються заходи для відкриття піших транскордонних переходів з Польщею та Словаччиною, відновлено 17 давніх туристичних маршрутів, створено 7 екологічних стежок, організовується низка нових.

Що подивитися: місце падіння метеориту, велетенські древа, дерев’яні пам’ятки сакральної архітектури, Ужоцький перевал.

Інформація про те, як добратися до заповідника та корисні контакти на місці

 

Читайте також: Топ-10 заповідних місць українських Карпат. Частина 1


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!