Тримати тонус на сидячій роботі. Топ-4 поради від Уляни Супрун

3473 0
Фахівчиня радить більше рухатись, відволікатись від робочого місця що 30 хвилин та стежити за позицією сидіння.
Фото: agoramedia.com

Фото: agoramedia.com

Сидяча робота може дає чимале навантаження на хребет та спричиняє загострення серцево-судинних захворювань. Сам малорухливий спосіб життя не менш шкідливий, ніж куріння. Такі висновки на своїй сторінці у Facebook оприлюднила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. 

«За даними досліджень, тривале сидіння та відсутність активності пов’язані з підвищенням ризику виникнення та загострення серцево-судинних захворювань, ожиріння, проблем з опорно-руховим апаратом, діабету 2-го типу та навіть деяких видів раку. Більш того, малорухливий спосіб життя є причиною 9% передчасної смертності серед всього населення світу»— пише Уляна Супрун.

Читайте також: Хворіємо від інфекцій, а не протягів. Уляна Супрун про відчинені вікна в маршрутках

Вона дає чотири поради, які допоможуть зменшити ризики на сидячій роботі, особливо, коли немає часу на регулярні тренування:

Змінюйте маршрут на роботу чи навпаки — прогулюйтесь чи проїжджайте велосипедом хоча б частину шляху. Ви можете вийти раніше на декілька зупинок чи припаркувати авто трохи далі від офісу.

Припиняйте сидіти кожні 30 хвилин. Не чекайте, поки у вас виникне дискомфорт, біль у спині чи м’язовий спазм. Просто встаньте з-за столу і потягніться. Щоб не забувати робити активну перерву, використовуйте таймер на телефоні чи іншому гаджеті.

Звертайте увагу на позицію, у якій ви сидите. Намагайтесь не перевантажувати хребет, нахиляючись занадто сильно до чи далеко від монітора. Оптимальна позиція — екран на рівні очей, обидві ноги вільно стоять на підлозі, грудна клітина відкрита. Також не перехрещуйте ноги, це може перешкоджати нормальному кровообігу. Якщо пишете, то передпліччя має залишатись на столі.

Використовуйте кожну можливість для додаткової активності. Розмовляйте телефоном стоячи, підіймайтесь сходами замість ліфта, ходіть пішки по ескалатору, обговорюйте ідеї з колегами під час прогулянки.

Читайте також: Сидіти на холодному. Супрун спростувала ще один медичний міф

Крім цього, вона рекомендує кілька корисних посилань із анімованими вправами від закордонних джерел.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!