Цінність неповторних речей: чому варто платити за хендмейд

8080 0
Вироби ручної роботи в моді, але львівська публіка, за словами майстрів, ще не до кінця зрозуміла їхню цінність.
Роботи Кіри Шиншилової

Роботи Кіри Шиншилової

Я купила записник за 250 гривень. Так, досить дорого. Але цей записник, зроблений вручну, зігріває й надихає мене в подорожах. Таких, як я, чимало: речі ручної роботи – хендмейд – зараз у моді. У Львові, Одесі, Києві є крамниці, де їх продають; кілька разів на рік проводять ярмарки. З’являється дедалі більше майстрів, які вміють робити ексклюзивні речі, й покупців, охочих їх купувати… Втім, є проблеми.

Перша й найважливіша з них – ціна. Часто, почувши її, покупець кладе виріб, дякує й іде геть: задорого. Людям видається, що прикраси з дерева чи скла не можуть коштувати так багато. Причина проста – вони просто не знають, скільки часу й сил вкладає майстер у виріб, який часто існує в одному екземплярі, і як подекуди доводиться робити все заново, якщо щось у роботі пішло не ідеально.

Кіра Шиншилова. Фото зі сторінки у соцмережі

Львівська майстриня Кіра Шиншилова робить прикраси з напівкоштовного каміння – наприклад, весільні корони з нефриту, кварцу та цирконів. Її вироби коштують чимало. «Ціноутворення – непроста річ, і більшість майстрів катастрофічно себе недооцінюють», – каже мисткиня. Вартість роботи, за її словами, повинна становити не менше половини вартості виробу. На думку дівчини, цінність ручної роботи потрібно пояснювати покупцям. «Уявіть, що ви зробили річ, вклали в неї душу, а вам заплатили мізерну суму. Звісно, ви розчарувалися б», – розповідає вона.

Прикраси Кіри Шиншилової

Кірині прикраси купують і жінки – для себе, й чоловіки – в подарунок коханим. Для перших і других важлива унікальність прикраси. Хендмейд-ярмарки Кіра вже не відвідує: там немає цільової аудиторії. Покупці знаходять її через соцмережі або за порадою знайомих.

Роксолана Худоба

Не цілком задоволена львівськими ярмарками хендмейду й власниця салону скла «Щось цікаве» Роксолана Худоба. Каже, що заходи збирають багато людей, проте вони приходять просто подивитись і майже нічого не купують.

Прикраси Роксолани Худоби. Фото зі сторінки у соцмережі

Роксолана робить прикраси зі скла у формі гілок. На ярмарки, крім своїх робіт, вона привозить вироби інших майстрів, а ще печиво і чай для покупців. Каже, що на одеському ярмарку під назвою «Гешефт» публіка значно активніша: багато купують, і навіть хлопці не соромляться обирати для себе прикраси ручної роботи. Одеська публіка багатша за львівську, й навіть погана погода її не відлякує. Згодом до Роксоланиної крамниці заходили покупці, що вподобали її роботи в Одесі.

Мисткиня сподівається на нові крамниці в Полтаві та Дніпрі, де продаватимуться її вироби. «Львів не повністю відкритий і спроможний купувати речі ручної роботи», – констатує Роксолана. Від львів’ян вона часто чує коронну фразу: «Я й сам таке можу зробити».

Артем Жук 

На ринку прикрас і сувенірів український хендмейд сусідить із дешевими китайськими прикрасами з синтетичних матеріалів. Артем Жук, власник крамниці цікавих подарунків North Bukovyna Store в Чернівцях, зробив принциповий вибір на корись українських товарів. Він вважає цей бізнес перспективним, адже зараз – нарешті – зростає хвиля підтримки українського.

North Bukovyna Store

«Ринок, який сьогодні існує, цікавий, і залишиться таким, якщо митці продаватимуть свої роботи у правильних місцях, із правильною аргументацією та правильною ціною», – каже Артем. Попри те, що якісні вироби ручної роботи дорожчі за фабричні, на них є попит – люди, що цінують хендмейд, знаходять на нього гроші.

North Bukovyna Store

Для Артема крамниця – не стільки джерело доходу, скільки можливість показати, що українці вміють створювати гарні речі. Він створює тут особливу атмосферу: ставиться до клієнтів як до приятелів, заводить приязну розмову, розповідає про Чернівці. Гості міста, що залишають Артемові свої домашні адреси, отримують від нього листівки з чернівецькими цікавинками. Він розповідає про кожен виріб, яким зацікавиться покупець. Адже це дозволяє зробити правильний вибір і забрати з собою з крамниці позитивні емоції.

Прикраси Роксолани Худоби. Фото зі сторінки у соцмережі

Роксолана Худоба також розповідає кожному клієнтові про прикраси, які він обирає – і про автора, і про техніку, в якій створювався виріб, і про те, скільки часу й зусиль на нього пішло. Правильна комунікація допоможе потенційним покупцям відчути цінність авторських речей.

Кіра Шиншилова за роботою

Мій блокнот за 250 гривень – акуратно склеєний, оформлений у морських тонах, із якорем замість закладки. Його обкладинка з тканини, приємної на дотик. Та головне – це розуміння того, що це річ, що існує в одному-єдиному примірнику. Кіра Шиншилова каже, що не сідає за свої діадеми з поганими думками. Ось і мій блокнот, видається, створювався майстром у доброму гуморі.

Підготувала Ірина Роговик,
фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!