На Львівщині досліджуватимуть древнє городище ХІ століття

6452 0
Це було масштабне поселення з фортецею та оборонними валами. Тут проживали ремісники, ковалі, гончарі, майстри.
Фото: Дрогобицька міська рада

Фото: Дрогобицька міська рада

У селі Ступниця на території Дрогобицької громади під землею знаходиться древнє городище, засноване в межах ХІ століття. Про це заявили місцеві археологи та історики, повідомили у Дрогобицькій міськраді.

За словами археолога Ярослава Погоральського, на цій території можна знайти багато артефактів, які використовували у побуті X-XIV ст.

Колись це поселення називали Ступниця-Руська. Його заснували білі хорвати. Це було масштабне поселення з фортецею та оборонними валами. Тут проживали ремісники, ковалі, гончарі, майстри. Цю територію досліджували Грушевський, Кобільник, Рапопорт. Дослідники знайшли горщики та їх рештки, печатку волинського князя, зооморфний бронзовий гак, датований X-XІІІ ст. Віднайдений гак є аналогічним до артефактів варязької культури Х ст. Частину цих експонатів зберігають у музеї Дрогобиччина, розповів історик Богдан Лазорак.

Керівництво дрогобицької громади вважає, що дослідження цієї території та відкриття нових історичних фактів сприяли б розвитку туризму в регіоні. Сьогодні на цій території розташовані церква та приватне угіддя.

Отож громада планує виділити з бюджету коштів на проведення дослідницької експедиції.

Довідка

В cелі Ступниця Дрогобицького району є городище. Воно складається з дитинця (урочище Монастирець) та укріпленого посаду. Село знаходиться у долині ріки Бистриця, у 65 кілометрах на південний захід відь Львова, між Дрогобичем та Самбором.

Городище ХІ – ХІІІ століть було давньоруським містом. Фортеця мала діаметр 112 метрів, його оточував вал і рів. Дитинець мав дві брами, центральна брама була із заходу. 

У Ступниці збереглися рештки княжого міста. Тепер це урочище називають Монастирець. Сьогодні на території дитинця є греко-католицька церква святого Юрія, яку спорудили у 1894 році. 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!