Політична реклама

У Львові назвали 4 параметри енергетичної свободи для України

1694 0
Одне з важливих завдань для України в тому, щоб відмовитись від сприйняття себе виключно, як країни – об'єкта тиску енергетичної диктатури і подивитись на себе, як на енергетичного лідера. Енергетична свобода має чотири параметри, які значною мірою є керовані і які можна запускати через механізми, які є на стику поведінки, менеджменту та технологій. Про це у своїй лекції під час Smart Energy Forum у Львові розповів засновник мережі greencubator Роман Зінченко.

За його словами, енергетика давно вийшла за рамки чисто технології чи комфорту і стала зброєю, яка грає як в геополітичному секторі, так і в локальних економічних війнах.

Україна мусить відмовитись від сприйняття себе, як об'єкта тиску енергетичної диктатури і подивитись на себе, як на енергетичного лідера. Адже саме на території України до Першої світової війни була збудована одна з перших в світі, підключена до мереж, вітрова електростанція. Саме з території України починалася газова труба, яка йшла в дві сторони – в Європу та до Москви і саме в Україні були реалізовані перші масштабні проекти в секторі концентрованої сонячної енергетики.

Щоб досягнути енергетичної свободи, мусимо врахувати 4 параметри:

1. Включити увагу. Зрозуміти, що в багатьох напрямках сектору енергоефективності ключовим компонентом  є ресурс, який присутній у всіх гравців цього ринку – це мозок.

2. Зайнятись вимірністю. Вимірювати те, що ми споживаємо і запустити адекватні методи розуміння того, що є нашою енергетичною картинкою.

3. Аналіз і регуляція моделей нашого енергетичного споживання. Як результат, відкриваються багато можливостей для того, що називається розумна енергетика, яка працює як в промисловому сеторі, так і в індивідуальному, так і в секторі великих розподільчих мереж.

4. Залучити до змін людські мережі.  Це спільноти, які обмінюються досвідом, включають увагу на певні енергетичні виклики, інвестують в зміни, починаючи від власних квартир і закінчуючи бізнесом та містом.

"Енергетика має стати місцем демократичних можливостей – доступ до ринку має бути рівним і всі енергоносії мають жити за принципом: всі енергоносії народжені рівними. Тоді ми можемо додавати такі компоненти зворотного зв'язку, як регулювання, моніторинг і людей, які є спраглими до змін", – вважає Роман Зінченко.

Енергетика стає все більш і більш контрольована софтом – програмними компонентами.

"Ми входимо в період мереж, які базуватимуться на обробці величезних баз даних, де кожна розетка матиме свою IP-адресу і де кожен компонент взаємодіятиме з серверами баз даних і обсягом телекомунікаційних каналів. Тут виникне простір для apps for that, але ми їх будемо називати energy apps – енергетичні програми", – пояснив Роман Зінченко.

Цих energy apps є досить багато: побутові, вбудовані у вимикач чи лічильник, соціальні – для фанатів екологічного способу життя, корпоративного масштабу для тих, хто хоче застосовувати гейміфікацію для скорочення витрат енергії , муніципальні – щоб керувати енергетичним компонентом міста.

"Ці урбаністичні energy apps, які забезпечать ефективне використання транспорту, спільне використання ресурсів, які дозволять територіальним громадам вирішувати ті чи інші запитання, об'єднуючись і колективно шукаючи рішення. Дуже скоро ми побачимо конвергентну енергомережу, яка буде чути наші сигнали і коли, зачекінившись коло розбитого ліхтаря в міському парку, ми зможемо отримати бедж – найкращий мисливець на розбиті ліхтарі, а потім реакцію від мера чи від когось з міської адміністрації, то такі штуки зроблять енергомережу соціальною", – пояснив Роман Зінченко.

Власне, вони допоможуть подолати той розрив між нами і джерелами енергії, який є зараз і який уможливлює енергетичну диктатуру. На цьому базується енергетична свобода, але для цього потрібно зробити багато кроків та інновацій, а, головне, включити наш мозок.

Smart Energy Forum від Львівської бізнес-школи. Лекція Романа Зінченка, координатора Української мережі енергетичних інновацій Greencudator.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!