У Львові презентували атлас з картою міста 1704 року

1972 0
Презентували перший том «Атласу українських історичних міст», присвячений культурній столиці України – місту Львову. Видання побачило світ в рамках масштабного міжнародного проекту і стало 503-м атласом європейських міст.

Над цим європейським проектом робота почалася ще у 1955 році. Україна стала 19-ю країною, яка до нього долучилася. Перший том «Атласу українських історичних міст» розробляли п’ять наукових установ, пише ZIK.

Як розповів керівник Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України Мирон Капраль, близько 15 осіб працювали над цим першим томом «Атласу», який присвячений Львову.

«Цей проект реалізовується в рамках загальноєвропейської ініціативи. Під егідою міжнародної комісії було видано 502 атласи. Атлас про Львів стане 503-м. У цьому великому проекту взяли участь 19 країн. Це найуспішніший гуманітарний проект Євросоюзу», – зазначив він.

Також науковець зазначив, що в атласі обов’язково мають бути карта розвитку міста від заснування до сьогодення, кадастр, сучасна карта.

Атлас складається з трьох частин. Перша – це текст українською та англійською мовами – наукова частина, яка являє собою урбаністичний нарис від заснування міста до сьогодення. Друга частина включає історичні карти. У виданні міститься 25 карт, починаючи від XVII ст. Є в атласі й одні з найдавніших карт – мапа 1704 року. Вважається, що це «шпигунська карта», яку зробили шведи перед тим, як захопили Львів.

«Ще однією цікавою картою є кадастрова, датована 1849 роком. Це перший кадастр нерухомості Львова, який дуже гарно виконаний. На жаль, у радянські часи кадастр Львова припинили вести, тому ми трішки «випали» з цієї європейської традиції. Крім того, в атласі є перша українська карта початку ХХ ст, видана «Просвітою». Також на увагу заслуговує німецька окупаційна карта (часів Другої світової війни, – ред.). Виконана досить детально, очевидно, за допомогою аерофотозйомки», – розповів Мирон Капраль.

Третя частина картографічного проекту включає карти-реконструкції, які зроблені науковцями на сучасній топографічній основі. Це, зокрема, карта оборонних укріплень Львова XIII-XIX ст. Остання карта – карта просторового розвитку міста, яка показує, як територіально розвивався Львів від заснування, як він розрісся у польський та австрійський періоди, змінив межі у радянський час.

«За допомогою цих карт ми можемо побачити, що Львів – це європейське місто. Ми працюємо вже над іншими томами, в тому числі про міста сходу країни», – додав науковець.

Поширювати атлас планують у книгарнях Львова. Передадуть також примірники і київському видавництву. Також примірники атласу вже отримали деякі європейські країни.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!