У Львові пройде Фестиваль давньої музики

2228 0
21-29 червня у Львові пройде ХІІІ Фестиваль давньої музики.
фото: ukrainetrek.com, facebook

фото: ukrainetrek.com, facebook

Про це повідомляють організатори фестивалю у Facebook. «Фестиваль ще відносно молодий (започаткований 2003 року), але він вже став частиною історичного комплексу міста, а музика з фестивальних концертів настільки природно відлунює у львівських палацах і храмах, що, здається, долинає до нас із глибини минулих століть», – йдеться у повідомленні.

На сьогодні це єдиний в Україні фестиваль, що в такому об’ємі і на такому професійному рівні представляє музику різних європейських країн від середньовіччя до класики – вокальну та інструментальну, церковну і світську, оперну та ораторійну.

За 13 років фестиваль відвідали виконавці з Швеції, Швейцарії, Німеччини, Великої Британії, Нідерландів, Чилі, США, Угорщини, Чехії, Словаччини, Польщі, Росії, Білорусі, України. Вони не лише виступили на концертах, а й надали консультації та провели курси майстерності.

XIII Фестиваль давньої музики у Львові не має однієї, спеціально заявленої теми. Натомість у цьогорічній програмі простежується кілька відрадних тенденцій, що сформувалися ніби самі по собі.

Це кілька спільних польсько-українських проектів, що символізують наші проєвропейські прагнення: концерти ансамблів – варшавського Ars Nova і Львівських менестрелів (Стрий, Дрогобич, Львів), щецинських Consortium Sedinumі Szczecin Vocal Project з львівським A cappella Leopolis (Львів, Дрогобич), спільний «Вечір при свічках» львівських інструменталісток Божени Корчинської і Ганни Іванюшенко з варшав’янином Радославом Камєняжем. Ці ж спільні проекти дозволили фестивальним програмам вийти за межі Львова і вирушити в мандрівку Галичиною.

Крім того, до Львова повертаються колишні львів’яни. Один з ветеранів ще попередньої хвилі ренесансного андеґраунду лютніст Тарас Драк, здається, назавжди повернувся з Санкт-Петербурга до Львова, щоб заснувати і очолити Львівський музичний цех, який вперше виступить саме в межах фестивалю з барвистою ренесансною програмою.

Соліст Wroclaw Vocal Group Володимир Андрущак, як і щороку, прибуде взяти участь у проекті рідного A cappella Leopolis, а цього року – ще й з дружиною Мартою Андрущак, яка зіграє на фестивалі сольний фортепіанний концерт.

Крім визнаних метрів давньої музики (С. Шабалтіна, М. Топоровскі, Б. Гофштеттер, П. Осуховскі та ін.) у фестивальних програмах дуже багато молоді – це солісти, сопілковий квінтет Dudalis Junior і Барокова капела студентів ЛНМА ім. М. Лисенка – ансамбль, що відкриває фестиваль українською прем’єрою ораторії К. Г. Ґрауна «Смерть Христа» і закриває його сучасною прем’єрою «Амазонок» Ю. Ельснера – опери, написаної і вперше поставленої у Львові трохи більше як сто років тому.

Джерело: IA ZIK


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!