У Львові волонтери виготовили мобільний прально-банний комплекс для вояків

1646 0
«Волонтерська сотня УКУ» розробила саморобний мобільний прально-банний комплекс для миття і гігієни військових на передовій. Автівку, що обладнана для забезпечення гігієни на передовій, передадуть військовим завтра, 22 липня, о 12:00 годині за адресою: вул. Козельницька, 2а.
фото: milnavigator.com

фото: milnavigator.com

Це вже другий мобільний комплекс, який волонтери передають для української армії. Його створили на базі військового ЗІЛ 131, встановивши резервуари з водою, пральні машинки, котел та кабіни для душу. У машині зможуть помитися від 10 до 20 військових. Цей мобільний комплекс є непомітним і швидко пересуватиметься у випадку раптового обстрілу на передовій.

Під час урочистого вручення інженери запустять комплекс і покажуть у роботі. «Волонтерська сотня» передасть його одній з військових бригад Західного регіону, яку з мотивів конфіденційності не повідомляють.

«Ще від початку військових дій ми бачили, що українські військові не мають достатнього матеріального забезпечення, аби тримати в належному вигляді свій одяг. Особливо на передовій у багатьох не було змоги помитися і випрати військову форму. Хоча в державних стандартах передбачено дезінфекційно-душові автомобілі ДДА для прання, в реальних умовах війни ми їх не побачили. Така машина стоїть в старих гаражах як інвентар, але не на передовій. Тож ми вирішили його виготовити і передати українській армії», – розповідає координатор «Волонтерської сотні УКУ» отець-доктор Петро Терлецький.

Волонтери почали працювати над оснащенням цього комплексу ще восени. Працівники господарського відділу УКУ виконали концептуальну та фактичну роботу – інженери Юрій Тинітовський і Назар Ястремський запропонували свої ідеї щодо системи нагрівання та подачі води та підготували відповідні креслення. Гроші на закупівлю техніки для виготовлення комплексу волонтери збирали на різних конференціях у скарбничку з пожертвами. Більша частина коштів надійшла від Львівської бізнес-школи.

Перший мобільний комплекс для прання волонтери облаштували і передали бійцям 66-го виїзного військово-польового госпіталю у Красноармійську ще минулої осені. У такій пральній машині можна розділити прання для звичайних хворих та хворих з гнійними травмами та інфекційними захворюваннями. Також можна сушити одяг. Однією з переваг мобільного прального приладу є можливість використання окрім електромережі, ще й системи автономного живлення завдяки дизельним електрогенератором потужністю 6,4 кВт.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!