У Львові запрацювала нова амбулаторія сімейної медицини: деталі

8495 1
Для мешканців Шевченківського району міста відкрили нову амбулаторію сімейної медицини 1-ої міської клінічної лікарні ім. Князя Лева – на вул. Грінченка, 6. Відтепер, 8,8 тис. мешканців навколишніх будинків мають умови для лікування неподалік від дому. Новостворена амбулаторія є 6-тою у складі 1-ої міської клінічної лікарні і 14-тою у Львові загалом. Про це інформують у прес-службі міськради.

«Давніше політика держави полягала в тому, щоб робити централізацію. І будувалися великі поліклініки, де концентрувалися і лікарі первинної ланки, і вузькі спеціалісти. А світовий досвід показує, що, навпаки, треба робити децентралізацію, треба створювати заклади охорони здоров'я первинної ланки ближче до людей, щоб вони могли швидше дістатися до амбулаторії і щоб лікар, отримуючи виклик, міг швидше потрапити до свого пацієнта. Сьогодні в державі існує політика розвитку первинної медичної допомоги, що передбачає наближення центрів сімейної медицини до житлових масивів. Львів, порівняно з іншими містами України, завжди був лідером впровадження сімейної медицини. Перший сімейний лікар з’явився у Львові у 1988 році На сьогодні, рівень охоплення сімейною медициною у Львові  складає 91%. Це найбільший відсоток на всій території України.

Я горджусь тим, що ми не міняємо вивіску «терапевт» та «сімейний лікар», а що ми готуємо сімейних лікарів правильно працювати як з дитячим населенням, так і з дорослим.

Місту важливо забезпечити першою медичною допомогою усіх мешканців, особливо у віддалених від центру районах.

Минулого року ми відкрили якісні сучасні амбулаторії сімейної медицини для мешканців Залізничного району на вул. Любінській, 94 та для мешканців Шевченківського району на вул. Лінкольна 53.

 Зараз відкриваємо амбулаторію на вул. Грінченка, 6. Відтепер мешканцям цього житлового масиву не потрібно буде їхати в поліклініку, щоб отримати консультацію і допомогу лікаря», – розповів начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

До структури новоствореної амбулаторії входить 6 територіальних дільниць. Всі кабінети розміщені на 1-му  поверсі житлового будинку: реєстратура, хол, кабінет завідувача амбулаторії, два кабінети лікарів сімейної медицини, процедурний та маніпуляційні  кабінети.

У амбулаторії працює 5 сімейних лікарів, 6 сімейних медсестер, процедурна медсестра та реєстратор. Працює заклад щоденно (окрім неділі) з 08:00 до 19:00 год.

«Приміщення не велике, до 100 м.кв., але тут є все необхідне: є кабінети прийом лікарів, є процедурний та маніпуляційні кабінети, є необхідний мінімум набору інструментів  та обладнання, щоб надати тут первину допомогу, я якщо викликали лікаря – щоб він швидко прийшов до пацієнта. Тобто, щоб цей зв'язок був щільний. Сімейний лікар повинен знати всю сім’ю і не чекати, поки його викличуть, а самому йти в сім’ю», - наголосив керівник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Як розповіла завідувач амбулаторії №6 Галина Гондарук, тут мешканці зможуть отримати послуги з огляду та лікування в сімейного лікаря, спостереження всієї сім’ї, також  можна зробити кардіограму, ін’єкції, профілактичні щеплення діткам.

Біля амбулаторії облаштували спеціальний закритий майданчик, призначений для зберігання дитячих візочків. «Задля зручності мами, яка приїхала на огляд з маленькою дитиною, ми зробили майданчик для візочків. Є вивіски, ключ  від нього є у нашого реєстратора.  Мама зможе залишити на майданчику візочок  і не переживати, що потім його не знайде, а спокійно йти на прийом до лікаря», – зазначила Галина Гондарук.

На проведення ремонтних робіт з бюджету розвитку використано 736 917 грн. Медичне обладнання, інвентар та меблі закупили за кошти міського бюджету на суму 90 786 грн. Також працівники лікарні залучили для придбання обладнання позабюджетні кошти на суму 113 381 грн. Капітальний ремонт приміщення провели за ініціативи управління охорони здоров'я Львівської міської ради та адміністрації 1-ї міської клінічної лікарні ім. Князя Лева.

Нагадаємо, з 1994 року 1-ша міська клінічна лікарня ім. Князя Лева обслуговує мешканців Шевченківського району за принципом загальна практика-сімейна медицина. В лікарні уже працює п’ять амбулаторій та п’ять відділень сімейної медицини. Амбулаторія на вул. Грінченка, 6 – шоста якісна сучасна амбулаторія у лікарні.


Читайте також:
18 Червня, 2016 01:20
Рагуль Деградація інфраструктури ставити мафи де попало і в трьошках поліклініки створювати заради чого
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!