У Національному парку «Синевир» ледь не згорів ліс. Фото

3401 0
Селяни спалювали траву на своїх обійстях.
Фото: НПП Синевир

Фото: НПП Синевир

В урочищі Стинка, що прилягає до Чорної ріки, сталася пожежа. Ідеться про місцевість біля Національного природного парку «Синевир» у Міжгірському районі Закарпаття. Про це повідомляють у парку.

Читайте також: Уряд підтримав пропозицію ЛОДА підвищити штрафи за підпал трави, але не у 200 разів

Місцеві жителі на своїх угіддях спалювали суху траву. Вогонь перекинувся на дві споруди, які згоріли вщент. Завдяки оперативним діям служби державної охорони ПЗФ НПП «Синевир», пожежу вдалося загасити і не дозволити дістатися вогню до лісових угідь національного парку.

«НПП «Синевир» неодноразово застерігав місцевих жителів не вдаватися до спалювання сухої трави, бо такі дії спричиняють пожежі і шкоду для природи. Учергове нагадуємо, що вогонь від спалювання трави на ваших угіддях може перекинутися на ліс, будинки, господарські споруди і завдати шкоди вам і вашим сусідам. Крім того, від спалювання трави страждає природа: у вогні гинуть рослини, комахи, дрібні тварини», – кажуть у НПП.

При спалюванні трава перетворюється на попіл, а вся мікрофлора гине, додають фахівці парку. Вогонь погіршує і водно-фізичні властивості ґрунту, що позначається на родючості, а отже, і на наступному врожаї сільськогосподарських культур. Для відновлення продуктивності ґрунту потрібен не один рік.

Окрім того, у повітря виділяються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, можуть викликати алергію, захворювання дихальних шляхів, а також створюють сприятливі умови для розвитку онкологічних захворювань.

Нагадаємо, у Львові вигоріло близько 3-4 гектарів парку «Знесіння», а у Миколаївському районі вигоріли поля із червонокнижними дикими тюльпанами. У Сколівському районі – загорілись Карпати.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!