У центрі Львова хочуть запровадити мораторій на будівництво

2374 0
«На наступній сесії Львівської міської ради наша фракція (УГП – ред.) хоче винести питання про мораторій на будівельні роботи на території спадщини ЮНЕСКО, крім реставраційних. Для цього потрібна політична воля. Потрібно Львів зберегти таким, яким він є, бо ще через п’ять років ми матимемо не Львів, а Київ у кращому його варіанті», - зазначив депутат Львівської міськради Тарас Чолій під час дискусії «Охорона пам’яток та оновлення Львова: пошук діалогу», яка відбулась 18 квітня, організованої платформою «Твоє місто Львів» у партнерстві з Львівською міською радою за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії.
фото: alex-shutyuk.livejournal.com

фото: alex-shutyuk.livejournal.com

Насправді весь Львів – мав би бути суцільною пам’яткою архітектури

За його словами, міська рада Львова не виносила в жодний спосіб на загальноукраїнський рівень питання руйнування Львова, ми мусили б волати і вимагати у Києві прийняття таких законів, щоб зупинити цю будівельну вакханалію. «Я стикнувся з руйнуванням будинку на вул Чайковського-Стефаника, коли посеред білого дня люди, не маючи документів отримують дозволи розбирати цей будинок. Бо будинки не внесли у перелік пам’яток архітектури. Насправді весь Львів – мав би бути суцільною пам’яткою архітектури», - зазначив Тарас Чолій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Львова може з’явитись нова скандальна забудова

Він додав, що також є прикра ситуація із руйнуванням дахів, якщо подивитись з Ратуші – це вже не Львів, а якийсь технопарк. «Дахи ремонтують в авральному порядку та знижують елементи ліпнини», - наголосив депутат.

Натомість головний архітектор Львова Юліан Чаплінський переконаний, що не варто вводити заборони. «Мені би хотілося, щоб кожні півроку логіка депутатів змінювалась, а то ми чуємо все ті ж слова. Який Львів ви зберігаєте: княжий, ренесансний чи може радянський? Львів споконвіку змінював свої містобудівельні концепції не через те, що так хотіли архітектори, а тому що так вимагала економічна стратегія того чи іншого часу. Найбільшими “руйнівниками” Львова була австрійська влада, на яку моляться більшість архітекторів. Вони дали столичний масштаб Проспекту Свободи і триповерхові  будинки, які там стоять досі, вони просто не встигли розібрати», - пояснив головний архітектор Львова.

Чому під площею Петра в Римі може бути багаторівневий паркінг де є 15 см історичного шару? Бо там не мислять категоріями – давайте заборонимо все

«Щодо ЮНЕСКО, коли я був у Бонні мені сказали таке: ви унікальне місто, тільки ви самі на себе пишете доноси. Якщо ми писатимемо доноси на себе – нас виключать з ЮНЕСКО, бо не буде з ким говорити – одні варвари. І тому ця тема настільки політизована, що будь-який здоровий глузд в темі архітектури виключений, бо він одразу загавкується і закрикується. Якщо ми збираємося сісти і говорити про розвиток і консервацію то давайте, але я хочу щоб були фахівці. Чому коли приїжджають голландці-урбаністи, німці – ми можемо з ними знайти спільну мову, але тільки не зі своїми партнерами. Пишуть закони люди, які за рік не розглянули ні одного історичного обґрунтування від тих людей, які претендують на написання законів. Це люди, які не працюють в практичній царині. До розмови про той законопроект жодний практик, навіть реставратор не був закликаний, бо якщо би він то побачив, то сказав би друзі то я просто складаю руки і йду класти плитку і буду заробляти гроші за фахом, бо для мене роботи більше не буде. Тому давайте визнаємо, якщо ми мораторій ставимо на зону ЮНЕСКО, то ми визнаємо неспроможність нашої архітектурної школи, нам треба просто закрити архітектурний факультет Львівської політехніки. Розігнати професорів. Бо, виявляється, вони не готові працювати. По друге, ви повинні розуміти, що якщо ввести цей мораторій, то будь-який крок буде нереальним. Чому під площею Петра в Римі може бути багаторівневий паркінг де є 15 см історичного шару? Бо там не мислять категоріями – давайте заборонимо все», - наголосив Юліан Чаплінський.

Він також додав: «Я закликаю викинути тему політизації, бо варто ту енергію на ламання списів застосувати на краудфандинг, освітянську діяльність. Так би було значно більше змісту. Якщо ми хочемо добра, то давайте збиратися і говорити як це робити. Такої прозорості як міськрада дає я не знаю в інших містах України, в Києві зокрема. До того ж у Львові у 3-х місцях є зонінг. Заборонити все – це крок назад і доказ нашої неспроможності хазяйнувати у цьому місті».

Повну дискусію про те, як зберегти пам’ятки архітектури у Львові читайте за посиланням.

Фото Богдана Ємця

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!