Українці запустили флешмоб із відстеження витрат грошей держустановами. Інструкція

2231 0
Платники податків мають право знати, на що витрачають державні кошти органи й бюджетні установи. Проконтролювати витрати не складно, це може допомогти у боротьбі з махінаціями та підвищити ефективність роботи держустанов. Пропонуємо інструкцію, як це може зробити кожен охочий.
Фото: dt.ua

Фото: dt.ua

У соцмережах поширюється Новорічний флешмоб, учасники якого закликають українців перевіряти, на що держустанови витрачають гроші. «Чому флешмоб новорічний? Бо в грудні бюджетні установи поспішають витратити всі "залишки" річних коштів, бо інакше гроші "згорають"», - пояснюють на офіційній сторінці МОЗ.

Провести міні-моніторинг можуть усі охочі завдяки Системі публічних електронних закупівель ProZorro. «Секрет цього інструменту простий: чим більше ним користуються – тим ефективніше він працює. Але сам по собі він нікого не карає. Він лише робить зловживання і неефективність видимими», - наголошують ініціатори.

За законом, держустанови проводять закупівлі до 200 000 грн (товари, послуги) і до 1,5 млн (роботи) без відкритого аукціону, приймаючи рішення самостійно. Деякі використовують порогові значення для того, щоб приховати власну неефективність і недопрацювання. Саме такі закупівлі та договори про них українців закликають виявляти та повідомляти про них контролюючим органам.

Порушенням може бути завищена ціна, несвоєчасне опублікування звіту, не зазначення назви чи кількості придбаного товару, що заважає перевірити адекватність вартості й витрачених коштів. Про всі ці випадки варто повідомляти відповідальні органи.

Зробити це можна за 7 кроків:

Крок 1. Переходимо на https://prozorro.gov.ua/



Крок 2. В пошуку обираємо - «Тип процедури: Звіт про укладений договір», додатково можна обрати свій регіон.


 

Крок 3. Переглядайте договори, що здаються вам підозрілими, особливо ті що близькі до 200 000 грн.

Приклад 1: Кам’янець-Подільська міська лікарня в вересні 2016-го заплатила за напівавтоматичний біохімічний аналізатор LabAnalyt SA (610) 75000 грн.
https://prozorro.gov.ua/
tender/UA-2016-09-26-000203-b

Приклад 2: «Луганська міська станція швидкої медичної допомоги» 92700, Україна, Луганська область обл., Старобільськ, Кірова 67, за 41 позицію побутової техніки заплатить 199 492 грн.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-22-000144-a/

Крок 4. Пробуємо знайти аналогічний товар, наприклад в інтернет-магазинах, або на тому ж сайті Prozorro чи інших тендерах, щоб оцінити його реальну вартість:

Приклад 1
Бачимо, що 
«Волноваська центральна районна лікарня» змогла купити той самий аналізатор LabAnalyt SA (610) в грудні 2016-го за 58995,00 грн, https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-09-001069-b/

Тобто переплата Кам’янець-Подільська складає 16000,00 грн, чи 27 %. А це, наприклад, забезпечення одного ліжко місця на три місяці або Х військових аптечок.

Приклад 2
У сумі, вартість зазначеної в договорі техніки, якщо купити в інтернет-магазині, складає 129 945 грн, що на 53% менше за ту, що сплатили в лікарні. У інтернет-магазинах вона коштує:
10 Холодильник Vestfrost CX451S - 4949 грн
8 Пральна машина Gorenje W7202/S - 6999 грн
12 Праска Tefal FV 1526E1 - 659 грн
11 Мікрохвильова піч Hansa AMG17M70VH - 1505 грн

 

Крок 5. Розповсюджуйте цю інструкцію і ваші знахідки, чим більшу це приверне увагу, тим важче їм буде це робити і тим більше спонукатиме до ефективного використання коштів. Тегайте при цьому відповідальні органи та місцеву адміністрацію.

Крок 6. Зробіть запит до покупця або зателефонуйте за номером, викладеним на сторінці тендеру, з простими питаннями: Що завадило їм придбати товар по тій ціні, яку знайшли Ви? Чому вони неефективно витрачають Ваші гроші? Чи не забанили їх часом в гуглі, на сайті розетки чи конфі? Для наочності можна зазначити - скільки аптечок, берців, тепловізорів, можна було купити за «надбавку за опт», скільки дітей вилікувати і т.д.

Надішліть копію такого запиту на адресу місцевої державної адміністрації та до управління національної поліції / прокуратури /НАБУ / НАЗК (в залежності від того, хто покупець/замовник і яка сума переплачена)

Читайте також: Будні львівських "шерлоків": чим займаються детективи НАБУ

Крок 7. Опублікуйте відповіді на своїй сторінці у соцмережі.

За матеріалами: офіційна сторінка МОЗ у Facebook

Опублікувала Людмила Рубцова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!