В аптеках Львова з’явилась перша вакцина від цьогорічних штамів грипу

4515 3
Поки що в аптеки міста та області вона надійшла в обмеженій кількості.
ілюстративне фото: politeka.net

ілюстративне фото: politeka.net

З 8 жовтня в аптеках Львова та області можна придбати вакцину «ДжіСіФлю» від трьох нових штамів грипу, які очікуються цього сезону в Україні. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

Вакцина вироблена у Південній Кореї. За словами Наталії Тімко, одна доза коштує 220 грн. Наразі її надійшло небагато – менше тисячі доз на область. Проте пізніше очікується також доставку іншої вакцини французького виробництва – «Ваксігрип». Вона містить такі ж антигени, як «ДжіСіФлю» і додатково антиген вірусу грипу В.

Наталія Тімко наголошує, що зараз – найкращий час вакцинуватись від грипу, адже повноцінний імунітет виробляється за два тижні. Проте ВООЗ рекомендує робити вакцину навіть тоді, коли вже є випадки захворюваності, за умови, що ви самі здорові. Тоді є шанс, що імунітет встигне виробитись і вакцинованому вдасться уникнути ускладнень від грипу.

Читайте також: Сезон грипу 2018-2019. Що треба знати, щоб вберегтися

«Щороку з обласного бюджету області виділяються кошти на закупівлю вакцини для окремих категорій громадян – це мешканці геронтологічних установ, діти з інтернатів, а також медичні працівники, які є у зоні підвищеного ризику. Цього року керівники медустанов теж планують закуповувати вакцину для працівників, проте поки що невідомо коли», – каже Наталія Тімко.

Щороку у Львові та у Львівській області від грипу вакцинуються від 9-ти до 13-14-ти тисяч людей (з урахуванням тих, хто отримує вакцину централізовано), що дуже мало, за словами медиків.

Протипоказаннями до вакцинації від грипу є дитячий вік до 5 років (особливо до 2-х років), вік понад 65 років, вагітність, цукровий діабет, хронічні захворювання серцево-судинної системи, легень та інші важкі хронічні захворювання.

Нагадаємо, раніше Tvoemisto.tv повідомляло, що цьогоріч в Україні очікуються три нові штами грипу – Мічиган, Сінгапур і Колорадо. Вакцини «ДжіСіФлю» та «Ваксігрип» виготовлені спеціально для епідсезону 2018-2019 років.

Олександра Бодняк


Читайте також:
4 Жовтня, 2019 22:51
Ivanka Перш ніж писати дурниці типу "протипоказанням є вагітність", почитайте хоча б інструкцію до вакцини. Можна при вагітності. І не збивайте людей з пантелику
15 Листопада, 2018 07:22
Орест Хочу вакцинуватись.Де це можна зробити у Львові?
16 Жовтня, 2018 09:29
Орест Непогано вказати де можна вакцинуватись з вакциною в наявності (без варіанту покупки в аптеці і транспортування в термосумці)
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!