Політична реклама

В Україні можуть піднятись ціни на іномарки

1296 0
В Україні можуть знову подорожчати імпортні автомобілі. Уряд затвердив звернення до СОТ щодо підвищення ввізних мит з 10% до 25%.

Як повідомляє "Комерсант-Україна", якщо це відбудеться, вартість імпортних автомобілів зросте на 10-13%, що стимулює автовиробництво в Україні. Але натомість члени СОТ можуть вимагати від України зниження митних ставок з інших товарних груп, вважають експерти.

Автомобілі стали першою товарною групою, за якою Україна буде вести переговори з членами СОТ про перегляд умов імпорту. Чинне зараз 10-відсоткове мито пропонується збільшити до 25%, тобто до того рівня, який був до вступу країни в організацію. За словами джерела газети в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), рішення звернутися до СОТ з вимогою переглянути ставки вже ухвалене Кабміном.

На підвищенні ввізних мит наполягали автовиробники. "Ми отримали від них пропозицію, проаналізували її і вирішили почати консультації з членами СОТ", - говорить чиновник. Втім, у Всеукраїнській асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) стверджують, що заявка до секретаріату СОТ вже подана.

Рішення почати консультації про перегляд зобов'язань України, взятих при вступі до СОТ, уряд схвалив на початку вересня. Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявляв, що рішення про те, за якими товарним групам пропонується переглянути митні ставки, буде схвалене до кінця року. За словами джерела видання, зараз у МЕРТ прораховують перспективи перегляду ставок з ряду продовольчих груп. "З сільгосппродукції розрахунки ще ведуться, а з автомобілів ухвалене рішення про початок консультацій", - уточнив він. Чиновник додав, що питання можливих компенсаторних заходів, на які згодна піти Україна, тільки обговорюється.

У тому випадку, якщо СОТ дасть згоду на введення мит, імпортери будуть змушені підвищити ціни. "З введенням 25-відсоткового мита зростуть наші витрати. В цих умовах ціна на автомобілі не зможе залишатися на тому ж рівні", - говорить гендиректор "Ніссан Мотор Україна" Андрій Нестеренко. Коли Україна вступила до СОТ, імпортні автомобілі подешевшали на 10-13%, нагадує гендиректор "Авто Інтернешнл" (імпортер Mazda і Suzuki) Олена Дуніна. За її словами, компанія працює зараз з маржинальністю не більше 10%: "Якщо врахувати ПДВ і податок на прибуток, дельта на автомобілях невелика". На думку Дуніної, тепер попит зміститься у бік автомобілів компактного і малого класів, а також б/у і продукції "сірих" дилерів, - повідомляє Finance.ua.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!