Політична реклама

Верховна Рада зменшила обов`язкову частку українcького продукту в ефірі

1311 0
3 листопада Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає скасування квот на українську музику в ефірі та зменшення квот на національний аудіовізуальний продукт з 50% до 25%. 238 народних депутатів підтримали законопроект у другому читанні і в цілому, хоча Головне юридичне управління парламенту рекомендувало відправити його на повторне друге читання, оскільки він потребує суттєво доопрацювання.

Закон вносить до закону «Про телебачення і радіомовлення» такі зміни:

1) частину першу статті 9 викласти в такій редакції:

«1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 25 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт» (було: «1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців»);

2) абзац третій частини четвертої статті 28 виключити (виключається така норма: «у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення»).

Незважаючи на те, що 3 листопада Андрій Шевченко і Оксана Білозір та інші опозиційні депутати наполягали зняти цей проект з розгляду, його все ж почали розглядати постатейно.

Нагадаємо, що скасування квот на українську музику в ефірі просила Незалежна асоціація телерадіомовників. Натомість українські громадські організації закликали Верховну Раду не ухвалювати закону про скасування квот до проведення ґрунтовного громадського обговорення.

На думку експертів, ухвалення закону у другому читанні без істотних адекватних змін «призведе до втрати усіма гілками влади в Україні контролю не лише за низкою галузей індустрії культури, ростом у державі безробіття серед працівників культури, але й за станом інформаційно-культурного простору».

Джерело: "Телекритика"

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!