Відсіяти двійочників. Як МОЗ змінить умови набору до медичних вишів та випускні іспити

2735 0
Вступити до медичного вишу буде важко, а отримати диплом та ліцензію – ще важче, розповідають в міністерстві.
фото: health-ua.com

фото: health-ua.com

Наступна вступна кампанія для абітурієнтів, що прагнуть стати студентами-медиками, може виявитися однією з найважчих, бо міністерство охорони здоров’я хоче зробити умови вступу вельми жорсткими. Втім, як розповів під час зустрічі з журналістами заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський, випускні екзамени будуть ще складнішими і дипломи отримають не всі.

Як пояснив Лінчевський, МОЗ буде всіма способами боронити норму про те, щоби студентами ставали тільки ті, хто складатиме ЗНО не нижче, ніж 150 балів.

«До чого це призведе? Університети недоотримають більше третини абітурієнтів, але гірших…Біда у тім, що університет зацікавлений взяти поганого абітурієнта.. Він іде на контракт, платить за вступ, платить за пропуск, за кожний екзамен», – розповів заступник міністра і додав, що саме з цієї причини медичні університети чинять «колосальний спротив» цій новації, бо можуть втратити «живу копійку».

Читайте також: МОЗ не буде регулювати виклики лікарів додому

Водночас чиновник підкреслив, що теперішній стан медичної освіти не дозволяє готувати фахівців, які відповідають сучасним вимогам. Про це свідчить той факт, що лише 3% інтернів змогли відповісти на питання з міжнародного тесту з основ медицини, які включили до тесту.

Ще одним інструментом впливу на контингент студентів у медичних вишах Лінчевський називає широкий конкурс, який має посилити конкуренцію вишів за талановитих абітурієнтів.

«Університети конкуруватимуть один з одним, вони будуть зацікавлені в бюджетниках, бо вони принесуть їм гроші…Широкий конкурс підтримає сильні університети, а слабкі відпадуть», – пояснює заступник міністра. А отже виші змушені будуть підвищувати кваліфікацію, щоби дати студентам необхідні знання.

Однак ще важливішим має стати Єдиний державний кваліфікаційний іспит, зараз називається КРОК який випускники-медики складатимуть як незалежне оцінювання. Як наголосив заступник міністра, дипломи отримають лише ті, хто складе іспити.

Виші мають автономію у викладанні, укладанні програм і тд, однак держава таким чином хоче перевірити, чи випускники відповідають стандартам, прописаним для майбутніх лікарів.

«Хто склав екзамен, тому дають диплом, а хто не склав – той диплом не отримає. Ми відсікаємо тих, хто шість років провів надарма», – наголосив Лінчевський. Він вважає, що така форма контролю спонукає університети набирати талановитих викладачів, а не чиїхось племінників чи кумів.

Читайте каже: Пацієнти зможуть обирати сімейних лікарів у приватних клініках

Заступник міністра зазначив, що до цього іспиту додадуть екзамен міжнародні основи медицини, який здають в багатьох країнах. Як стверджує Лінчевський, цей екзамен дуже важко чи навіть неможливо купити чи підробити – його пишуть в США, сюди доставляють під охороною і потім везуть назад, де й виставляють оцінку.

Однак це не останній екзамен – після інтернатури медики складатимуть екзамен «КРОК-3», за результатами якого інтерн отримає обмежену ліцензію. Потім медик спеціалізується за місцем праці в резидентурі.

«Він нібито і лікар, але у нього є обов’язкові  додаткові навчання та курси підвищення кваліфікації. Коли він їх всіх проходить, то отримує повну ліцензію. Для хірургії цей цикл після навчання становитиме приблизно сім років», – сказав Лінчевський. За його словами, за цей час медик досягає такого професійного рівня, коли може ухвалювати самостійні рішення без допомоги старших колег.

Тарас Базюк

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!